Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убийства и присвоено имущество в Бургас: нови документи разкриват действията на Червената армия

Те са публикувани в достъпния от днес сайт на Държавна агенция "Архиви" за Съветската окупация в България (1944-1947)

Владимир Иванович Жданов - командир на 4-ти гвардейски механизиран корпус на Съветската армия сред офицери в Бургас,септември 1944 г.
Снимка: Държавна агенция "Архиви"

Убийства на жители на Бургас и иззето от войници на Червената армия имущество на хората. За това свидетелстват документи на Държавна агенция "Архиви", публикувани в новия ѝ сайт "Съветската окупация в България (1944-1947)". Той е достъпен за широката аудитория от днес, 9 септември, когато се навършват 80 години от държавния преврат, извършен през 44-та година от коалицията "Отечествен фронт". Тогава правителството на Константин Муравиев е свалено, министрите са арестувани, а на власт идва Кимон Георгиев.

Съветският съюз обявява война на България на 5 септември 1944 година, а на 8-и съветски военни части навлизат през добруджанската граница и започват да завземат българска територия. За стореното от войниците на Червената армия на родна земя свидетелстват 1472-та документа с 2670 изображения, публикувани от държавните архиви. Огромната част от тях се публикуват за първи път в новия им сайт. Те са събрани от 27 архива, като най-ценните се съхраняват в Централния държавен архив. Списъкът на жертвите на Червената армия е извлечен от самите документи. Той дава възможност на техните роднини и съграждани да научат по-конкретно каква е била съдбата на тези хора.

Сред имената има и жители на Бургас и областта - Райко Иванов, на 39 години, убит от съветска лека кола; Султана Кръстева - убита от съветски войник в дома си в квартал Акациите; Иван Янев - убит от съветски конници; Тодор Маджаров - убит от съветски камион на ул. "Царица Елеонора"; Стоян Мирчев - прегазен от съветски камион; Марин Димов - убит от руски офицер в двора на жилището му в село Дебелт.

В сканираните документи може да се видят и списъци с иззетия поминък на хората по нашите земи - от един стотици овце, от друг - също стотици кози, говеда, коне, двуколки. 114-те документа, които касаят Бургас, включват например опис на присвоеното от съветските войници имущество на хората в общината, включително  часовници, радиоапарати, грамофон, шкаф, дори футболни топки, кофи за вода, палто, костюм, ножица и клещи. Войниците на Червената армия не са подминали и сламата, а за прибирането на 220 тона свидетелства документ от 4 ноември 1944 година. Войници присвояват собствената кола на агрономството от гаража му същата есен, вземат без основание също корабни гвоздеи и нитове - общо 146 колетна, притежание на фирмата на корабостроителя Стоян Николов, и ги изпращат в СССР, от което се оплаква самият той в писмо, което също е запазено от българския държавен архив.

Публикуването на всички тези документи в новия сайт цели да запълни важна и съществена празнина в познанията на цялото ни общество за близкото минало, а очакванията са този архив да намери своето логично продължение в научните изследвания, документалистиката и публицистиката - казват от държавната агенция и допълват, че намерението на съставителския екип е този архив периодично да бъде разширяван и обогатяван с нови документи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Публично обсъждане на отчета за "Бюджет 2023" на Община Поморие

На основание чл.140, ал.4 от Закона за публичните финанси, председателят на Общински съвет - Поморие отправя покана към жителите на общината, представителите на бизнеса, представителите на средствата за масово осведомяване, ръководителите на бюджетни звена, неправителствените организации и цялата общественост за участие в публично обсъждане на отчета за..

публикувано на 17.09.24 в 09:27

Общинските съветници в Болярово ще заседават в петък

Общинският съвет Болярово ще проведе четиринайстото си заседание на 20 септември от 09:30 часа в залата на общината на  пл. ”Девети септември” № 4. По предварителен дневен ред съветниците ще разгледат 15 докладни записки с вносител Христо Христов, кмет на община Болярово и Нина Терзиева, зам.-кмет. Сред тях са поемане на краткосрочен общински дълг от..

публикувано на 17.09.24 в 08:58

Православната църква почита света София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов

На 17 септември православните християни почитат светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София . Според житието през втората половина на първия и в първите десетилетия на втория век в Рим живяла благочестива жена християнка на име София. В своя живот тя оправдала напълно името си "София", което означавало "премъдрост". Като съпруга и..

публикувано на 17.09.24 в 07:15

Кап. Александър Илиев е временният директор на Морската администрация в Бургас

Кап. Александър Илиев е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на ИА "Морска администрация" в Бургас. Той сменя на поста кап. Живко Петров, който е новият заместник-министър на транспорта и съобщенията с ресор "Воден транспорт". Александър Илиев досега изпълняваше длъжността заместник-директор в агенцията. Кап. Живко Петров замени на поста..

публикувано на 16.09.24 в 15:47

Бургас се присъединява към кампанията за толерантност към децата "Хайде"

Община Бургас се присъединява към национална кампания – „Хайде“, чиято цел е чрез песни и танци да инициира емпатия, разбиране и толерантност сред децата в България. Идеята е инициативата да създаде в рамките на следващите 10 години по една нова песен, носеща послание към децата, което ги мотивира да бъдат по-добри един към друг. Кампанията в Бургас..

публикувано на 16.09.24 в 15:06

Изграждат ново кръстовище в Ямбол

 Ямбол започна подготовката за изграждането на ново кръстовище с кръгово движение, което ще се намира на пресечката между булевард „Димитър Благоев“ и улица „Жорж Папазов“. Проектът, чието начало е предвидено за 17 септември 2024 г., цели да подобри безопасността на движение в този натоварен район. Крайната дата за завършване на строителните..

публикувано на 15.09.24 в 11:15

Удължават „Грижа в дома в Община Несебър“ до 3 януари 2025 година

Община Несебър сключи допълнително споразумение  за продължаване срока на  проекта „Грижа в дома в Община Несебър“ до 3 януари 2025 г. Сумата на предоставената безвъзмездна финансова помощ по удължаване предоставянето на услугата е общо 1 037 966,99 лв. финансиране от ЕС чрез Европейския социален фонд. Изпълнението на дейностите по проекта в община..

публикувано на 15.09.24 в 09:02