Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Миклош Борош през тази седмица специално посети Бургас, за да се включи в инициативата на Регионалния музей "Езикът на кухнята: дипломация, история, култура".
Дипломатът е от една година в България. Той сподели, че любимият му сладкиш е с ванилов крем, като тестото му е доста подобно на шрудела. Обича го, защото когато е бил малък неговата баба му го е купила и той тогава за първи път го е опитал. Съпругата на посланика пък предпочита торта „Добош“, която е световно известен унгарски десерт.
Той носи името на своя създател - унгарския сладкар Йозеф Добош, който я представя на изложението в Будапеща през 1885г. Императорът на Автро-Унгария Франц Йосиф I и неговата съпруга - баварската принцеса Елизабет (по-известна като Сиси) са първите, които я опитват. Скоро след това тортата добива популярност в цяла Европа, тъй като се различава от другите сладки специалитети. Заслуга за това има финия маслен крем, който е много малко познат по това време. Повече за унгарските сладкиши може да научите в изложбата „Сладки посланици – гастродипломация”, която е представена в Етнографския музей в Бургас.
повече може да чуете от Сандра Мишкеди, директор на Институт Лист (Унгарски културен институт в София), в звуковия файл:
Негово превъзходителство Миклош Борош сподели, че обича да готви и го прави с удоволствие за семейството си. На Коледа той приготвя специален пастет. Това е негово задължение и близките му много го харесва. Рецептата избират от готварска книжка, която заедно със съпругата си за купили преди години от Париж. Дипломатът е добър и в приготвянето на още едно ястие с говеждо месо.
Унгарският посланик разказа, че баницата е любимата му българска закуска. Винаги събота и неделя той посещава закусвалня, която се намира близо до жилището му в София, и си купува баничка.
повече може да чуете в звуковия файл:
повече може да чуете от кулинаря Ласло Биро в звуковия файл:
Ето и рецептата :
Необходими продукти: 1 пакет фини точени кори за баклава
За плънката:300 грама настъргана тиква, 80 грама стафиди, 1 лимон - сокът на 1/2 от лимона и настърганата кора
120 грама млян мак, 80 грама пудра захар, 1/2 ч.л. канела
За корите:масло, галета
Дозата е достатъчна за 8 рула, които се разрязват на 64 парчета.
Начин на приготвяне:
Разстила се кората, намазва се отгоре с разтопено масло,. Върху нея се слага втора кора, отгоре се намазва с разтопено масло. Върху нея се слага трета кора, която се маже с разтопено масло. Върху нея се слага четвърта кора. Тя се маже с разтопено масло и се наръсва с галета. Отгоре се слага плънка само в едната част на корите, по дължина, след което те се навиват на руло. Навитите рула се слагат в тава, на дъното на която има хартия за печене, намазват се отгоре с разтопено масло и се пекат в предравително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. След като се изпече щдрудела се нарязва на парчета и тогава се поръсва с пудра захар.
Бургаският журналист Стела Колева, която успя да заблуди журито в предаването „Пееш или лъжеш“ по една от националните ни телевизии, само преди дни се завърна от Тайланд. Там успя да събере и още допълнителни емоции. Освен журналист Стела е и влогър, обича да пътува със семейството си по света и да показва на последователите си едни от най-екзотичните..
Играчки, дървени изделия, икони, бижута и други сувенири могат да бъдат открити на Коледния базар в Бургас тази година. Празнични артикули привличат вниманието на малки и големи… Точно до коледната елха в центъра на морския град са разположени шатрите и щандовете, които могат да бъдат посетени до края на декември. Под звуците..
Царево отново засия с нова коледна украса, която радва както жителите на града, така и неговите гости. В центъра на празничната атмосфера е 10-метрова елха, в сини и сребристи тонове. Централната пешеходна зона е също с коледно осветление. Специално за най-малките Община Царево е подготвила коледен кът, допълнен с подаръци, подходящи за снимки..
За първи път България ще бъде домакин на „Селекция Совиньон“. Той е част от възникналия в Брюксел преди 30 години световен винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles. Догодина Бургас ще събере 1 300 мостри от сорта совиньон блан от цял свят, които ще бъдат оценявани от експерти в сомелиерството. На пресконференция в общината бяха..
Коледа е време на топлина, уют и споделени моменти. Това е сезонът, в който забравяме за натовареното ежедневие и се обръщаме към най-близките си хора с обич и внимание. И какъв по-добър начин да изразим тази обич от добре подбран коледен подарък? Но зад всеки красиво опакован дар се крие нещо повече от материална стойност – това е символ на..
Най-чаканите и желани гости посрещнаха в Болярово. По покана на общинското ръководство, в града чак от Лапландия пристигнаха Дядо Коледа , Снежанка и джуджетата. Пред тях децата от детските заведения и училищата в пограничната община със стихчета, песни и танци показаха колко старателни са били и как напълно заслужават подготвените от джуджетата..
Знаете ли, че малко парченце от кост на човек, живял преди хиляди години, може да ни каже повече за нашата история, отколкото хиляди материални артефакти? Добре дошли в странния свят на палеогенетиката, където авангардната ДНК наука се среща с археологията, за да пренапише разбирането ни за човешката история. Палеогенетиката дава отговори..