Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарският посланик Миклош Борош - майстор в приготвянето на пастети и почитател на българската баница

Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Миклош Борош през тази седмица специално посети Бургас, за да се включи в инициативата на Регионалния музей "Езикът на кухнята: дипломация, история, култура". 

Дипломатът е от една година в България. Той сподели, че любимият му сладкиш е с ванилов крем, като тестото му е доста подобно на шрудела. Обича го, защото когато е бил малък неговата баба му го е купила и той тогава за първи път го е опитал. Съпругата на посланика пък предпочита торта „Добош“, която е световно известен унгарски десерт. 

Той носи името на своя създател - унгарския сладкар Йозеф Добош, който я представя на изложението в Будапеща през 1885г. Императорът на Автро-Унгария Франц Йосиф I и неговата съпруга - баварската принцеса Елизабет (по-известна като Сиси) са първите, които я опитват. Скоро след това тортата добива популярност в цяла Европа, тъй като се различава от другите сладки специалитети. Заслуга за това има финия маслен крем, който е много малко познат по това време. Повече за унгарските сладкиши може да научите в изложбата „Сладки посланици – гастродипломация”, която е представена в Етнографския музей в Бургас.

повече може да чуете от Сандра Мишкеди, директор на Институт Лист (Унгарски културен институт в София), в звуковия файл:


Негово превъзходителство Миклош Борош сподели, че обича да готви и го прави с удоволствие за семейството си. На Коледа той приготвя специален пастет. Това е негово задължение и близките му много го харесва. Рецептата избират от готварска книжка, която заедно със съпругата си за купили преди години от Париж. Дипломатът е добър и в приготвянето на  още едно ястие с говеждо месо.

Унгарският посланик разказа, че баницата е любимата му българска закуска. Винаги събота и неделя той посещава закусвалня, която се намира близо до жилището му в София, и си купува баничка.

повече може да чуете в звуковия файл:


Той много хареса и шрудела, който приготвиха по унгарска рецепта в етнокухнята на музея учениците от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“. С инструкции им помогна унгарският кулинар Ласло Биро, който им обясни съставките и стъпките, които се следват при направата на сладкиша, който беше с пълнеж от тиква с мак.

повече може да чуете от кулинаря Ласло Биро в звуковия файл:


Ето и рецептата : 

Необходими продукти: 1 пакет фини точени кори за баклава

За плънката:300 грама настъргана тиква, 80 грама стафиди, 1 лимон - сокът на 1/2 от лимона и настърганата кора

120 грама млян мак, 80 грама пудра захар, 1/2 ч.л. канела

За корите:масло, галета

Дозата е достатъчна за 8 рула, които се разрязват на 64 парчета.


Начин на приготвяне: 

Разстила се кората, намазва се отгоре с разтопено масло,. Върху нея се слага втора кора, отгоре се намазва с разтопено масло. Върху нея се слага трета кора, която се маже с разтопено масло. Върху нея се слага четвърта кора. Тя се маже с разтопено масло и се наръсва с галета. Отгоре се слага плънка само в едната част на корите, по дължина, след което те се навиват на руло. Навитите рула се слагат в тава, на дъното на която има хартия за печене, намазват се отгоре с разтопено масло и се пекат в предравително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. След като се изпече щдрудела се нарязва на парчета и тогава се поръсва с пудра захар.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският журналист Стела Колева гушка жирафи в Тайланд

Бургаският журналист Стела Колева, която успя да заблуди журито в предаването „Пееш или лъжеш“ по една от националните ни телевизии, само преди дни се завърна от Тайланд. Там успя да събере и още допълнителни емоции. Освен журналист Стела е и влогър, обича да пътува със семейството си по света и да показва на последователите си едни от най-екзотичните..

публикувано на 15.12.24 в 13:00

Занаятчии от цялата страна са в Бургас на традиционния коледен базар

Играчки, дървени изделия, икони, бижута и други сувенири могат да бъдат открити на Коледния базар в Бургас тази година. Празнични артикули привличат вниманието на малки и големи… Точно до коледната елха в центъра на морския град са разположени шатрите и щандовете, които могат да бъдат посетени до края на декември. Под звуците..

обновено на 13.12.24 в 13:42

Царево засия с нова коледна украса

Царево отново засия с нова коледна украса, която радва както жителите на града, така и неговите гости.  В центъра на празничната атмосфера е 10-метрова елха, в сини и сребристи тонове. Централната пешеходна зона е също с коледно осветление. Специално за най-малките Община Царево е подготвила коледен кът, допълнен с подаръци, подходящи за снимки..

публикувано на 13.12.24 в 11:33

1 300 мостри совиньон блан ще бъдат оценявани на винен конкурс в Бургас

За първи път България ще бъде домакин на „Селекция Совиньон“. Той е част от възникналия в Брюксел преди 30 години световен винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles. Догодина Бургас ще събере 1 300 мостри от сорта совиньон блан от цял свят, които ще бъдат оценявани от експерти в сомелиерството. На пресконференция в общината бяха..

публикувано на 11.12.24 в 14:31

платена публикация
Подари спокойствие и пълноценен релакс в Ability Spa

Коледа е време на топлина, уют и споделени моменти. Това е сезонът, в който забравяме за натовареното ежедневие и се обръщаме към най-близките си хора с обич и внимание. И какъв по-добър начин да изразим тази обич от добре подбран коледен подарък? Но зад всеки красиво опакован дар се крие нещо повече от материална стойност – това е символ на..

публикувано на 11.12.24 в 08:00

Дядо Коледа зарадва децата на Болярово

Най-чаканите и желани гости посрещнаха  в Болярово. По покана на общинското ръководство, в града чак от Лапландия пристигнаха Дядо Коледа , Снежанка и джуджетата. Пред тях децата от детските заведения и училищата в пограничната община със стихчета, песни и танци показаха колко старателни са били и как напълно заслужават подготвените от джуджетата..

публикувано на 10.12.24 в 10:32

Какво е палеогенетика и как отключва мистериите на историята ще разкаже Светослав Стамов в Бургас

Знаете ли, че малко парченце от кост на човек, живял преди хиляди години, може да ни каже повече за нашата история, отколкото хиляди материални артефакти? Добре дошли в странния свят на палеогенетиката, където авангардната ДНК наука се среща с археологията, за да пренапише разбирането ни за човешката история.  Палеогенетиката дава отговори..

публикувано на 10.12.24 в 09:10