Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Миклош Борош през тази седмица специално посети Бургас, за да се включи в инициативата на Регионалния музей "Езикът на кухнята: дипломация, история, култура".
Дипломатът е от една година в България. Той сподели, че любимият му сладкиш е с ванилов крем, като тестото му е доста подобно на шрудела. Обича го, защото когато е бил малък неговата баба му го е купила и той тогава за първи път го е опитал. Съпругата на посланика пък предпочита торта „Добош“, която е световно известен унгарски десерт.
Той носи името на своя създател - унгарския сладкар Йозеф Добош, който я представя на изложението в Будапеща през 1885г. Императорът на Автро-Унгария Франц Йосиф I и неговата съпруга - баварската принцеса Елизабет (по-известна като Сиси) са първите, които я опитват. Скоро след това тортата добива популярност в цяла Европа, тъй като се различава от другите сладки специалитети. Заслуга за това има финия маслен крем, който е много малко познат по това време. Повече за унгарските сладкиши може да научите в изложбата „Сладки посланици – гастродипломация”, която е представена в Етнографския музей в Бургас.
повече може да чуете от Сандра Мишкеди, директор на Институт Лист (Унгарски културен институт в София), в звуковия файл:
Негово превъзходителство Миклош Борош сподели, че обича да готви и го прави с удоволствие за семейството си. На Коледа той приготвя специален пастет. Това е негово задължение и близките му много го харесва. Рецептата избират от готварска книжка, която заедно със съпругата си за купили преди години от Париж. Дипломатът е добър и в приготвянето на още едно ястие с говеждо месо.
Унгарският посланик разказа, че баницата е любимата му българска закуска. Винаги събота и неделя той посещава закусвалня, която се намира близо до жилището му в София, и си купува баничка.
повече може да чуете в звуковия файл:
повече може да чуете от кулинаря Ласло Биро в звуковия файл:
Ето и рецептата :
Необходими продукти: 1 пакет фини точени кори за баклава
За плънката:300 грама настъргана тиква, 80 грама стафиди, 1 лимон - сокът на 1/2 от лимона и настърганата кора
120 грама млян мак, 80 грама пудра захар, 1/2 ч.л. канела
За корите:масло, галета
Дозата е достатъчна за 8 рула, които се разрязват на 64 парчета.
Начин на приготвяне:
Разстила се кората, намазва се отгоре с разтопено масло,. Върху нея се слага втора кора, отгоре се намазва с разтопено масло. Върху нея се слага трета кора, която се маже с разтопено масло. Върху нея се слага четвърта кора. Тя се маже с разтопено масло и се наръсва с галета. Отгоре се слага плънка само в едната част на корите, по дължина, след което те се навиват на руло. Навитите рула се слагат в тава, на дъното на която има хартия за печене, намазват се отгоре с разтопено масло и се пекат в предравително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. След като се изпече щдрудела се нарязва на парчета и тогава се поръсва с пудра захар.
26-то издание на маскарадния фестивал "Кукерландия" започва в Ямбол. В програмата са включени карнавални дефилета, концерти и фотоизложби. Организатори на празника са общините Ямбол и Тунджа. Програмата за първия ден включва фолклорен празник „Аз съм кукерче!", в който деца от Ямбол ще пресъздадат характерните за региона ритуали в..
Оживление в зимен Несебър-тонове риба се появиха в пристанището. Пасажите са от илария. Снимките в социалните мрежи предизвикаха множество предположения от разлив в морето до знак за предстоящо земетресение. Местните рибари обаче определиха причната като доста прозаична-рибата търси по-топли води, за да се спаси от студа. От РИОСВ, ИАРА и Басейнова..
Над 1200 вина от сорта Совиньон блан се очаква да се състезават на световния конкурс, който ще се проведе в Бургас от 11 до 13 април. Пробите ще бъдат оценявани от 60-членно жури от 30 държави. Елитният Concours Mondial de Bruxelles (CMB) ще насочи прожекторите към България на многобройните почитатели и колекционери от целия свят, които стриктно следят..
Ятата от косери, които се наблюдават в Бургас в последните дни, са обичайно за този сезон явление. Птиците не са опасни в никакъв случай, дори са полезни за земеделците, увери Петър Янков, орнитолог. "Това е обикновен скорец, който е една много социална птица, която образува големи ята. Най-големите може да достигнат 1 млн. птици. Скорецът е вид,..
Традиционните кукерски игри в Камено ще се проведат днес и утре. Групата „Каменовски традиции“ ще обиколи къщите и ще пресъздаде ритуалите „заораване“ и „засяване“, съобщи ръководителят й Наско Статев: "Персонажите в групата ни са булката, зетят, големият мечок, попът и др. Ние играем винаги на Месни заговезни, откакто е създадена групата..
Офис облеклото винаги е било въпрос на дискусия. Визията, която изграждаме в работната среда, има ключово значение за нашето представяне и начина, по който ни възприемат колеги, клиенти и партньори. Дрехите, подбрани с внимание към детайла, могат да подчертаят увереността и компетентността ни, но грешките в стила лесно могат да разсеят вниманието от..
Първият сватбен танц е спомен за цял живот, споделя Вероника Братанова, която е учител по балет. А най-радващото по думите й е, че хората, които идват при нея са изцяло с положителна нагласа - млади и влюбени. Дори за тези, които не са танцьори са необходими не повече от три до пет урока, но пък се получава нещо впечатляващо. "Наистина..
Над 1200 вина от сорта Совиньон блан се очаква да се състезават на световния конкурс, който ще се проведе в Бургас от 11 до 13 април. Пробите ще бъдат..
Ятата от косери, които се наблюдават в Бургас в последните дни, са обичайно за този сезон явление. Птиците не са опасни в никакъв случай, дори са..
26-то издание на маскарадния фестивал "Кукерландия" започва в Ямбол. В програмата са включени карнавални дефилета, концерти и фотоизложби. Организатори..