Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Оризът и гъбите – допълнение към трапезата на Бъдни вечер

Снимка: БТА

24 декември. Бъдни вечер. Нощта, в която всички трябва да се по-смирени. Така я описва готвачът Ути Бъчваров, който ни съветва поне в тези дни, в които трябва да сме по-добри, да загърбим негативните отношения с роднините, тъй като е възможно да възникнат спорове.

Но освен цялата атмосфера, която носят коледните празници, трябва и да знаем какво да приготвим за бъднивечерската трапеза.

Както знаем, ястията са постни и са нечетен брой. Как можем да разнообразим традиционното меню:

„В някои фамилии приготвят боба на фурна. Или пък сармите – на тенджера. Всяко семейство си има своите традиции и начини за приготвяне на ястията. В нашата фамилия зелникът се приготвяше с праз, сухи чушки и много предварително леко запържени орехи. И тази баница се приготвяше няколко дни преди Бъдни вечер, за да може мазнината да напои корите и те буквално да се „топят“ в устата. Някои фамилии, още от времето преди Освобождението, са приготвяли баклава. Ето, това е едно уж ориенталско ястие, но то винаги е присъствало на нашите бъднивечерски трапези.“, посочва Ути Бъчваров.

Ути посочи, че може бобът да се замени с леща, тъй като не е задължително да бъде непременно боб и фасул:

Оризът е една храна, която сякаш пренебрегваме и я слагаме само в сармите и в чушките. А ето, един добър пилаф, с хубав ориз, с малко праз би бил прекрасен вариант за Бъдни вечер. Лещата може да се направи „пияна“ – с винен сос. Маринованите гъби също са вариант с леко кисело-солена марината, малко черно пиперче, връзка бахар, някой дафинов лист, скилидка чесън и някое морковче, всичко това се задушава и става чудесно!“

На Бъдни вечер една от най-важните традициите е приготвянето на обреден хляб. Във всяко семейство и във всяка част на България питата се прави по различен начин. Ути препоръчва на хората да си вземат дървени печати за питата, за да стане тя още по-апетитна.

Не бива, обаче, да се отнема генетично кулинарната памет на фамилията, посочва Ути Бъчваров.

Чуйте повече в звуковите файлове:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват изложбата "Медникарството – древно и вечно" в етнографския музей в Бургас

Регионален исторически музей – Бургас ще представи колоритната изложба „Медникарството – древно и вечно“.  Тя е дело на етнографите от РЕМ – Пловдив и ще бъде открита днес от 16:30 часа в залата за временни изложби на Етнографската експозиция в морския град на ул. „Славянска“ 69. Още през ХVІІІ век много от произведенията на българските медникари се..

публикувано на 26.11.25 в 11:00

Странно явление в небето притесни местните в Синеморец (видео)

Клип в социалната мрежа показва странно огнено кълбо, придружено от силен тътен в небето над Синеморец. Местните - очевидци на явлението в неделя вечер, го заснели, но според кмета Костадин Диков се касае или за ракета, или реактивен самолет.    "Това което знам от хората, тъй като аз не съм видял нищо, е имало много силен тътен, който се е чул..

публикувано на 25.11.25 в 11:49

Жителите на Долно Ябълково събират средства за изграждане на символ на селото си

Жителите на Долно Ябълково искат да поставят скулптура на ябълка в населеното си място, затова стартират дарителска кампания за събирането на средства за реализирането на идеята. „ Скъпи приятели, съселяни и родолюбиви българи, имаме една мечта – нашето любимо село Долно Ябълково да се сдобие със своя истински символ! Стартираме инициатива за..

публикувано на 23.11.25 в 14:00

Владо Николов представя книгата си "Високо" в Бургас

Един от най-големите волейболни шампиони на България – Владо Николов, ще се срещне с бургаската публика днес, 23 ноември, от 13:00 часа, в Културен дом НХК – Бургас. Той ще сподели своя път към успеха – за победите и загубите, за дисциплината и вдъхновението, за това как се възпитават истински шампиони.  Специално за бургаската публика Владо ще..

публикувано на 23.11.25 в 09:30

Бургаска ученичка е на полуфинал в "България търси талант"

Бургаската ученичка  Арина Шило е полуфиналист в „България търси талант“. Тя е възпитаник на Музикалното училище "Проф. Панчо Владигеров" в града. Във фейсбук страницата си от учебното заведение споделят, че участието в предаването е изключително важно  з а Арина.  "Т я вложи много труд, отдаденост и сърце в своя нов номер, който..

публикувано на 22.11.25 в 16:50

Осем „златни“ двойки подновиха брачните си клетви в Камено

Осем „златни“ двойки, които навършват 50 години съвместен живот, подновиха брачните си клетви в Камено  в Деня на християнското семейство, който се отбелязва днес.   Общинската администрация организира за втори път  честване на „златни сватби“. Инициативата е дело на кмета Жельо Вардунски, с цел да вдъхнови младите хора и да подчертае значението на..

публикувано на 21.11.25 в 14:15

Ден на отворените врати във войскови район Кабиле

По повод  професионалният празник на Сухопътните войски – 19 ноември,  днес във войсковия район Кабиле край Ямбол  е обявен ден на отворените врати.  За посетители между 10:00 и 14:00 часа ще бъдат отворени 42-ри механизиран батальон и 20-и самоходен артилерийски дивизион. Ще бъде направен статичен и динамичен показ на въоръжение и техника, като..

публикувано на 18.11.25 в 09:30