Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Оризът и гъбите – допълнение към трапезата на Бъдни вечер

Снимка: БТА

24 декември. Бъдни вечер. Нощта, в която всички трябва да се по-смирени. Така я описва готвачът Ути Бъчваров, който ни съветва поне в тези дни, в които трябва да сме по-добри, да загърбим негативните отношения с роднините, тъй като е възможно да възникнат спорове.

Но освен цялата атмосфера, която носят коледните празници, трябва и да знаем какво да приготвим за бъднивечерската трапеза.

Както знаем, ястията са постни и са нечетен брой. Как можем да разнообразим традиционното меню:

„В някои фамилии приготвят боба на фурна. Или пък сармите – на тенджера. Всяко семейство си има своите традиции и начини за приготвяне на ястията. В нашата фамилия зелникът се приготвяше с праз, сухи чушки и много предварително леко запържени орехи. И тази баница се приготвяше няколко дни преди Бъдни вечер, за да може мазнината да напои корите и те буквално да се „топят“ в устата. Някои фамилии, още от времето преди Освобождението, са приготвяли баклава. Ето, това е едно уж ориенталско ястие, но то винаги е присъствало на нашите бъднивечерски трапези.“, посочва Ути Бъчваров.

Ути посочи, че може бобът да се замени с леща, тъй като не е задължително да бъде непременно боб и фасул:

Оризът е една храна, която сякаш пренебрегваме и я слагаме само в сармите и в чушките. А ето, един добър пилаф, с хубав ориз, с малко праз би бил прекрасен вариант за Бъдни вечер. Лещата може да се направи „пияна“ – с винен сос. Маринованите гъби също са вариант с леко кисело-солена марината, малко черно пиперче, връзка бахар, някой дафинов лист, скилидка чесън и някое морковче, всичко това се задушава и става чудесно!“

На Бъдни вечер една от най-важните традициите е приготвянето на обреден хляб. Във всяко семейство и във всяка част на България питата се прави по различен начин. Ути препоръчва на хората да си вземат дървени печати за питата, за да стане тя още по-апетитна.

Не бива, обаче, да се отнема генетично кулинарната памет на фамилията, посочва Ути Бъчваров.

Чуйте повече в звуковите файлове:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Семейство двугърби камили е новата атракция в Зоопарк Бургас

Три двугърби камили – майка, баща и тяхното малко – са новите обитатели на Зоопарк Бургас. Родителите се казват Кали и Фреди, а тяхното дете все още няма име и очаква своя осиновител, който ще може да го избере. Камилите са в отлична форма и вече се чувстват добре в новия си дом. Те разполагат с повече от пет декара площ, където свободно се разхождат..

публикувано на 29.10.25 в 16:00

"Деултум посреща Свирепия" - роман, провокиран от най - стария римски град в българските земи

Историческият роман „Деултум посреща Свирепия“ на Ирина Вагалинска е втората й книга от литературната поредица „Провокирано от археологията“. Първата „Мистерии в Хераклея Синтика“ се радва на голям читателски интерес и е посветена на и проучванията в античния град край Петрич. Действието във втората книга се развива в Деултум,..

публикувано на 29.10.25 в 09:20
Тръноопашат потапник

Нов рекорден брой тръноопашати потапници в Бургас

Над 4600 тръноопашати потапници са били регистрирани в езерата около Бургас, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.  Тръноопашатата потапница е световно застрашен вид със силно намаляваща популация. В света са останали между 5300-8700 възрастни индивида. Зимуващата популация в Европа е оценена на между 7500 – 15 900 индивида. У нас те..

публикувано на 27.10.25 в 15:30

Фестивал на хляба за първи път в Бургас

Димитровска питка с ябълка, баница с агнешки дреболии, страджански зелник и хлебчета с бекон и карамелизиран лук бяха част от изкушенията в първия фестивал на хляба "Българщина" в Бургас. Той се проведе в двора на Гимназията по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" и е посветен на големия християнски празник Димитровден. Инициативата е на фондация "Евгени..

публикувано на 25.10.25 в 15:31

Питка с ябълка, зелник и хлебчета с бекон на Фестивал на хляба в Бургас

Димитровска питка с ябълка, Странджански зелник, хлебчета с пушен бекон са част от печивата, които ще бъдат представени на провеждащия се в Бургас фестивал на хляба „Българщина“.  Освен учениците на Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в кулинарното изложение участие ще вземат и членове на Тракийското дружество „Екзарх Антим..

публикувано на 25.10.25 в 09:34

Фотоизложба разказва за облика на Айтос в миналото

Фотоизложбата „Айтос в обектива на миналото“ ще бъде открита в навечерието на празника на града – Димитровден. На 8 пана са представени снимки и картички, които показват облика на Айтос от края на XIX и през XX век. Колекцията е събирана в продължение на 7 години. Нейни създатели са Ангел Тодоров и Богдана Железова.   „Идеята е на..

публикувано на 24.10.25 в 09:40

Ученици от Бургас нарисуваха картички с послания за чисто Черно море

Ученици от ОУ „Климент Охридски“ в Бургас завършиха днес своите морски картички. Те, заедно с посланията за едно по-чисто море, ще бъдат изпратени на деца от Русе за Международния ден на Черно море - 31 октомври. Инициативата "Морето и децата" се провежда за девета поредна година от НЧ "Изгрев 1909" в Бургас разказа неговият секретар Кристина..

публикувано на 23.10.25 в 14:40