Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

платена публикация
Хоби готвачи и ученици готвят заедно в третото издание на Кулинарен двубой

Хоби готвачи и бъдещи професионалисти ще готвят заедно в третото издание на кулинарния двубой организиран от информационен сайт „Черноморие-БГ“. Домакин ще е Професионална гимназия по туризъм „Асен Златаров“ в Бургас, а всички участници ще разполагат с еднакви продукти осигурени от Lidl.

В традиционния бургаски „Кулинарен двубой“ ще премерят сили ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ и хоби готвачи. Този път предизвикателството им не е само да впечатлят с вкус, но и да покажат, че хубавата храна може да бъде и щадяща за планетата. С други думи да приготвят нещо за хапване, което е както здравословно, така и приготвено с мисъл за природните резурси.

Младите кулинари ще готвят с любими продукти от Lidl и по свои рецепти, вдъхновени от Планетарната диета. Очакваме битката, която ще ни покаже какво е #ХраненеСмисъл!

Целта на двубоя, който ще се проведе на 25-ти март е да провокира бъдещите кулинари да работят в условия с непознат партньор. „Това е напълно реална ситуация в бъдещата им професионална реализация. Един ден те ще влязат в кухня, където няма да познават никого и ще трябва да се сработят с екипа. Така и днес двата отбора реално не се познават“, обясни Десислава Георгиева от „Черноморие-БГ“. 


Днес бе изтеглен жребият, който определи самите кулинарни двойки. Учениците ще си партнират с хора, за които кулинарията е само и единствено хоби. Мария Бахчеванова, ученичка от 12 „в“ клас в паралелка „Ресторантьорство“ ще готви заедно с Радостина Ценова, еколог представител на Българска Фондация Биоразнообразие. Преслав Кочевски от 12 „ж“ клас от паралелка „Производство на кулинарни изделия и напитки“ ще си партнира с Татяна Байкушева, екскурзовод в Регионален исторически музей – Бургас, а Ивайла Ворукова от XI клас ще е в кулинарен тандем със сомелиера Илиян Илиев.



В следващите близо две седмици те ще могат както да тренират, така и да се опознаят, за да могат да работят добре заедно. В деня на самия двубой ще имат на разположение три часа, за да сготвят тристепенно меню. Основният герой в него ще е пъстървата. Участниците разполагат с абсолютната свобода как точно ще я приготвят и дали ще използват рецепта или авторска вариация. 

Рибата е охладена и предварително изчистена, а трите двойки ще трябва да приготвят по три порции от всяко едно от ястията – разядка, салата и основно. Дъговата пъстърва има малко кости и много вкусно месо, което я превръща в една от най-предпочитаните сладководни риби, но в същото време и много деликатна за приготвяне. Някои от хоби готвачите никога не са приготвяли пъстърва и не скриват, че за тях това ще е предизвикателство. 

Освен рибата участниците ще разполагат и с достатъчно количество продукти и подправки от най-високо качество. Lidl ще необходимите продукти, които готвачите да имплементират в своите рецепти. Кулинарният двубой ще се проведе навръх Благовещение, когато църковния канон позволява консумирането на риба по време на Великденските пости. Самото състезание ще се проведе в една от учебните кухни на ПГТ „Асен Златаров“. Участниците ще имат на разположение всички необходими професионални уреди, включително и такива от най-ново поколение, с които да приготвят храната си. 

Началото е в 9 часа, а квалитетно жури ще оценява храната. То ще включва Айдън Хасан – управител на ресторанта на интерхотел „България“, Катя Рихтер и Диана Инджелиева – преподаватели в Колежа по туризъм към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас. В оценката си те ще наблегнат на отношението към продуктите, на визията и вкусовете качества. Ще разговарят с готвачите и ще проследят процеса на приготвяне като няма да толерират разхищение на храната. От своя страна кулинарните двойки сами ще представят храната си и ще презентират концепцията си, за да я защитят пред журито, което по специална точкова система ще я оценява.

По инициатива на Lidl и един от партньорите на образователната кампания #ХраненеСмисъл – НАПДИМ, са поканени студенти от Медицинския университет във Варна. Те ще разкажат на бъдещите готвачи и професионалисти за значението на осъзнатото хранене и колко е важно да се храним с мисъл за нашето здраве, както и с грижа за природата. Всички участници в двубоя ще получат специални награди, осигурени от Lidl, както и книги на кулинарна тематика, предоставени от веригата книжарници „Хеликон“.

По публикацията работи: Калина Енчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бебе на месец и половина почина в Царево

Сърдечна недостатъчност и пневмония са причините за смъртта на няколко месечно бебе в Царево.  Това е показала направената аутопсия, която по категоричен начин е доказала, че смъртта на бебето е естествена. Родителите от ромски произход са били задържани до изясняване на случая.  Към момента те са освободени, уточняват от полицията в..

публикувано на 25.08.25 в 18:05

Сливенската митрополия удостоява проф. Казимир Попконстантинов с най-високото си отличие

15 години след откриването на мощите на свети Йоан Кръстител на остров "Свети Иван" Сливенската митрополия удостоява техният откривател професор Казимир Попконстантинов с най-високото си отличие – орден "Свети Димитрий Сливенски" - Първа степен. Отличието е в израз на признателност за епохалното откритие и апостолското дело, се казва в писмото до..

публикувано на 25.08.25 в 19:00
Държавен фонд

Земеделците получават компенсации за измръзнала и осланена реколта

Започва поетапното изплащане на държавната помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от измръзване и слана. Очаква се днес по сметките на стопаните да постъпят над 3 млн лв. Бюджетът за държавната помощ, утвърден от Държавен фонд "Земеделие", е 32 млн лв. Помощта е за измръзнали и осланени череши, вишни и кайсии, като на този..

публикувано на 25.08.25 в 09:43

Ограничения по АМ "Тракия" заради почистване на растителност (ОБНОВЕНА)

От днес до четвъртък в сливенския участък на автомагистрала „Тракия“ временно се променя организацията на движение между пътните възли „Нова Загора“ и „Ямбол“ от 240-и до 273-и км., заради премахване на крайпътна растителност съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Премахването ще става поетапно в двете посоки София и Бургас...

обновено на 25.08.25 в 08:29

Нови паркинги и зелени площи посрещат туристите в Несебър

След края на лятото в община Несебър ще правят анализ на летния туристически сезон, но впечатленията са че и това лято има много туристи. Това коментира пред БНР Бургас кметът Николай Димитров. Той подчерта, че политиката на местната администрация е насочена към подобряване на инфраструктурата и на подобряването на условията за живот. На това..

публикувано на 25.08.25 в 08:05

Пожарът край Петолъчката е овладян, три екипа остават на място за дежурство

Потушен е пожарът, пламнал на обяд в района на пътен възел „Петолъчката“. Огънят е обхванал десетки декари сухи треви и храсти. На терен остават три противопожарни екипа, тъй като заради силния вятър има риск от повторно разпалване. От полицията уточниха, че няма опасност за близки населени места. Движението по подбалканския път и отсечката..

публикувано на 24.08.25 в 15:00
УМБАЛ Бургас

Национален консултант по анестезиология се включва в лечението на Христина и Мартин

Няма промяна в състоянието на Христина и 4-годишния ѝ син Мартин, които остават в тежко състояние след инцидента с АТВ в Слънчев бряг. Това съобщи Юлиян Здравков, чийто две деца също пострадаха при инцидента. Той потвърди, че в УМБАЛ – Бургас пристига националният консултант по анестезиология проф. Николай Младенов. Заедно с лекарите от болницата той..

публикувано на 24.08.25 в 12:00