Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

платена публикация
Хоби готвачи и ученици готвят заедно в третото издание на Кулинарен двубой

Хоби готвачи и бъдещи професионалисти ще готвят заедно в третото издание на кулинарния двубой организиран от информационен сайт „Черноморие-БГ“. Домакин ще е Професионална гимназия по туризъм „Асен Златаров“ в Бургас, а всички участници ще разполагат с еднакви продукти осигурени от Lidl.

В традиционния бургаски „Кулинарен двубой“ ще премерят сили ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ и хоби готвачи. Този път предизвикателството им не е само да впечатлят с вкус, но и да покажат, че хубавата храна може да бъде и щадяща за планетата. С други думи да приготвят нещо за хапване, което е както здравословно, така и приготвено с мисъл за природните резурси.

Младите кулинари ще готвят с любими продукти от Lidl и по свои рецепти, вдъхновени от Планетарната диета. Очакваме битката, която ще ни покаже какво е #ХраненеСмисъл!

Целта на двубоя, който ще се проведе на 25-ти март е да провокира бъдещите кулинари да работят в условия с непознат партньор. „Това е напълно реална ситуация в бъдещата им професионална реализация. Един ден те ще влязат в кухня, където няма да познават никого и ще трябва да се сработят с екипа. Така и днес двата отбора реално не се познават“, обясни Десислава Георгиева от „Черноморие-БГ“. 


Днес бе изтеглен жребият, който определи самите кулинарни двойки. Учениците ще си партнират с хора, за които кулинарията е само и единствено хоби. Мария Бахчеванова, ученичка от 12 „в“ клас в паралелка „Ресторантьорство“ ще готви заедно с Радостина Ценова, еколог представител на Българска Фондация Биоразнообразие. Преслав Кочевски от 12 „ж“ клас от паралелка „Производство на кулинарни изделия и напитки“ ще си партнира с Татяна Байкушева, екскурзовод в Регионален исторически музей – Бургас, а Ивайла Ворукова от XI клас ще е в кулинарен тандем със сомелиера Илиян Илиев.



В следващите близо две седмици те ще могат както да тренират, така и да се опознаят, за да могат да работят добре заедно. В деня на самия двубой ще имат на разположение три часа, за да сготвят тристепенно меню. Основният герой в него ще е пъстървата. Участниците разполагат с абсолютната свобода как точно ще я приготвят и дали ще използват рецепта или авторска вариация. 

Рибата е охладена и предварително изчистена, а трите двойки ще трябва да приготвят по три порции от всяко едно от ястията – разядка, салата и основно. Дъговата пъстърва има малко кости и много вкусно месо, което я превръща в една от най-предпочитаните сладководни риби, но в същото време и много деликатна за приготвяне. Някои от хоби готвачите никога не са приготвяли пъстърва и не скриват, че за тях това ще е предизвикателство. 

Освен рибата участниците ще разполагат и с достатъчно количество продукти и подправки от най-високо качество. Lidl ще необходимите продукти, които готвачите да имплементират в своите рецепти. Кулинарният двубой ще се проведе навръх Благовещение, когато църковния канон позволява консумирането на риба по време на Великденските пости. Самото състезание ще се проведе в една от учебните кухни на ПГТ „Асен Златаров“. Участниците ще имат на разположение всички необходими професионални уреди, включително и такива от най-ново поколение, с които да приготвят храната си. 

Началото е в 9 часа, а квалитетно жури ще оценява храната. То ще включва Айдън Хасан – управител на ресторанта на интерхотел „България“, Катя Рихтер и Диана Инджелиева – преподаватели в Колежа по туризъм към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас. В оценката си те ще наблегнат на отношението към продуктите, на визията и вкусовете качества. Ще разговарят с готвачите и ще проследят процеса на приготвяне като няма да толерират разхищение на храната. От своя страна кулинарните двойки сами ще представят храната си и ще презентират концепцията си, за да я защитят пред журито, което по специална точкова система ще я оценява.

По инициатива на Lidl и един от партньорите на образователната кампания #ХраненеСмисъл – НАПДИМ, са поканени студенти от Медицинския университет във Варна. Те ще разкажат на бъдещите готвачи и професионалисти за значението на осъзнатото хранене и колко е важно да се храним с мисъл за нашето здраве, както и с грижа за природата. Всички участници в двубоя ще получат специални награди, осигурени от Lidl, както и книги на кулинарна тематика, предоставени от веригата книжарници „Хеликон“.

По публикацията работи: Калина Енчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Въвеждат винетка за 24 часа за МПС до 3.5 тона

Въвежда се електронна винетка със срок 24 часа, считано от началната ѝ дата и час на валидност, за пътните превозни средства до 3,5 тона. При ползване на платената републиканска пътна мрежа без купена такава дължимата минимална пътна такса се предвижда да бъде колкото цената на еднодневната винетка. В ценообразуването за преминаване на база изминато..

публикувано на 17.09.25 в 16:23
Вежди Орманов

Земеделското министерство с проверки за доброто състояние на овощните градини в страната

Той определи годината като "нулева" за овощари както в региона, така и в страната. Причината – измръзването на овошките през април. "Тогава между 7 и 11 април температурите достигаха до -7 ° и щетата е тотална", отбеляза Орманов. Припомняме за високите цени между 10 и 20 лева, които хората трябваше да плащат за килограм череши преди..

публикувано на 17.09.25 в 16:15

Проблеми с обслужването в EVN заради обновяване на системата

Техническо обновяване и подобряване на системата за обработка на данни ще извърши  EVN България. Затова от  18:00 ч. на 19.09.2025 г. (петък) до 06:00 ч. на 23.09.2025 г. (вторник)  заплащания на фактури за консумирана енергия ще са възможни само по банков път. Периодът за обновление на системата е избран така, че да обхване неработни дни с цел да се..

публикувано на 17.09.25 в 13:52

Вода за Бургас и Варна от язовир "Камчия" ще има поне за следващите 4 месеца

Една трета от обема на язовир "Цонево" е пълен, а около половината от язовир "Камчия" е с наличен обем и може да обезпечи поне за следващите няколко месеца нуждите на Варна и Бургас. Това отчете за Радио Варна  Явор Димитров, директор на Басейнова дирекция "Черноморски район".  Информация за риск от воден режим в региона не е постъпвал в..

публикувано на 17.09.25 в 14:30

Шест гостуващи изложби в Бургаския музей до края на октомври

Регионалният исторически музей – Бургас представя шест гостуващи изложби, които могат да се разгледат през септември и октомври в четирите му експозиции. В Археологическия музей на бул. „Алеко Богориди“ 21 са експонирани три колекции: златната маска и пръстен на тракийския цар Терес от Историческия музей в Казанлък, Боровското съкровище от..

публикувано на 17.09.25 в 12:30

Венцеслав Ценов е новият заместник-кмет на Община Камено

Със заповед на кмета на Община Камено Жельо Вардунски за заместник-кмет е назначен Венцеслав Ценов. Ценов ще бъде втори заместник-кмет на общината и ще отговаря за ресорите: бюджет, финанси, общинска собственост, туризъм, култура и социални дейности. Той е магистър по образование и част от екипа на кмета вече 3 години. Досега е заемал поста..

публикувано на 17.09.25 в 13:00

Хартиеният билет да поскъпне с 6 стотинки искат от „Бургасбус"

С шест стотинки да бъде увеличен билетът в градския транспорт в Бургас, предлага управителят на общинския превозвач Петко Драгнев. Той излага мотивите си в докладна записка до общинския съвет. Увеличението се налага от обективни икономически фактори, се посочва в документа, като се уточнява, че предлаганият проект на Тарифен план засяга..

обновено на 17.09.25 в 11:32