Магията на дивата мая

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Дивата мая е съставка, която неотдавна е била използвана за приготвяне на традиционен хляб. Съдържа млечно-кисели бактерии, които метаболизират захари в млечна и оцетна киселина. Тя прави тестените продукти по-пухкави и придава специфичен аромат на всичко, което приготвяме с нея.

Тъй като дивата мая съдържа живи организми, тя се влияе от температурните промени в помещението, в което я приготвяте. В зависимост от географското местоположение, бактериите са различни, което определя и различния вкус на хляба.

Според Яна Имреорова, автор на кулинарен блог, приготвянето на този вид жива закваска не е трудно, но изисква много време, с което съвременният човек не разполага в забързаното си ежедневие. Въпреки това забелязваме, че тенденцията е да се връщаме към здравословния начин на живот. Търсим това, което са правили нашите деди някога и започваме да ценим връзката с природата.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!