С 480 кг среден добив от декар в Добричко приключи жътвата на ечемика. Най-висок добив - над 550 кг от декар отчитат в община Балчик. Тази година реколтата е по-добра и като количество и като качество.
Селекционерите от Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево гарантират от българските сортове добиви над 600-700 килограма пшеница от декар. На места в Добричко средният добив вече е над 600 килограма от декар, с добро качество, коментира арендаторът Кирил Жендов.
За реален пазар на зърно и цени може да се говори, след като приключи жътвата в Русия и Украйна и в страните от Черноморския басейн. За цената и качеството на хляба Жендов смята:
Хлебарите се оправдават с пшеницата, обаче те правят хляб само от фуражна пшеница. Ако правят от качествена пшеница хляб, ще ядем хляб, какъвто се яде в Западна Европа. В България всеки хитрува. Всички хитруваме и на края всички сме излъгани.
Жътвата на пшеница в Добричко продължава.
В разгара си е жътвата на пшеницата и в Ямболска област. Средните добиви от декар при всички зърнени култури са по-ниски в сравнение с миналата година.
Средният добив при ечемика в областта е 370 кг. Преди година е бил 50 кг по-висок, сочат данните от Областната служба по "Земеделие". Приключва прибирането и на маслодайната рапица. При нея средният добив 200 кг на декар и само в отделни стопанства на община "Тунджа" са достигнати 250 кг.
В петте общини на областта в прибирането на реколтата са включени около 200 комбайна. Засега състоянието на слънчогледа и царевицата е много добро и се очакват по-високи от миналата година добиви.
Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..