Европарламентът гласува регламент за планинските продукти, което означава, че производителите и преработаветелите от тези райони имат право да сложат етикет „планински продукт“ и да го продават по-скъпо. Това обясни Диляна Славова, която е член на Икономическия и социален съвет в Европейската комисия и председател на Национална асоциация на млекопреработвателите.
За страната ни това е огромен успех, защото Асоциацията беше инициатор на тази идея и продължава да лобира за специфичната защита на планинските продукти и в България, и на европейско ниво, коментира Славова. Според регламента продуктите от животински произход мляко, месо, пчелен мед могат да носят етикет „планински продукт“, но само при условие, че суровините са с произход от планината или района около нея. Законът прави лек реверанс на фермерите, които сменят пасищата през годината с равнината, но има специални изисквания за времетраенето.
Също така европейските правила проявяват снизходителност и към преработвателите на планински месни продукти, позволявайки те да бъдат превозвани в кланици, съобразявайки се със страни като България, където много животновъди няма как да извършват тази дейност във фермите си.
Диляна Славова обясни, че регламентът вече е в сила, но предстои държавата да изработи правила, по които съответните производители и преработватели да се регистрират и да получават разрешение да поставят на продуктите си етикет "планински продукт".
Електронна поща:
reporter@bnr.bgАдрес:
София, ПК 1040,