Три нови сорта лози, които отговарят на съвременните екологични изисквания, създаде Институтът по лозарство и винарство в Плевен. Създадените сортове лози обхващат производство както на десертно, така и на винено грозде. "Гарант" е десертен розов сорт. Вторият – "Трапезица" е червен винен сорт, а третият – "Плевен" – междинен бял сорт, който може да се консумира като десертен, но и да се използва във винопроизводството. Директорът на Института доцент Иван Пачев каза:
Селекцията при нас е точно в това направление – да бъдат устойчиви на мана и илизиум, и на стресови температури, тоест на по-ниски температури през зимата и тази амплитудна разлика със сегашните температури от 36, 37 градуса в Плевен. Нашите сортове много добре отговарят на тези природни условия, за които са създадени.
Според специалистите е постигнато производството на чиста от пестециди продукция, което прави новите лози подходящи както за производството на биологично грозде, така и на по-качествено вино. С новосъздадените лози в листата на Института, селекционираните за последните 25 години сортове стават 21.
Електронна поща:
reporter@bnr.bgАдрес:
София, ПК 1040,