В Троян и Орешак, където се провежда Българския фестивал на сливата, запалиха казани за варене на ракия. Местни кулинари представиха традиционни ясния със сливи, майстори демонстрираха традиционни занаяти, организирани са различни конкурси разнооббразна музикална програма. Казанът за изваряване на ракия в Троян запали миналогодишният най-добър майстор на домашна троянска сливова Денко Трифонов.
Коя е най-добрата Троянска сливова ракия и как се приготвя тя обясни Минко Петров от село Бели Осъм:
Сливата трябва да е зряла, сочна и да е ферментирала на 100%. Ние предпочитаме да е 42 градуса. По-хубава ракия става. Най-доброто мезе за ракия е троянската сланина на шиш, или както ѝ викаме "сланина по горянски". Другото хубаво мезе това е катък от овче мляко с печена чушка.
Троянската сливова ракия се прочула преди повече от 100 години, когато монаси от Троянския манастри я изнасят в чужбина.
Българският фестивал на сливата продължава до понеделник.
Електронна поща:
reporter@bnr.bgАдрес:
София, ПК 1040,