Според новите европейски изисквания за етикетиране на храните всяко заведение за хранене трябва да предоставя на клиентите си информация за алергените, които се съдържат в предлагания асортимент. Производителите ще имат два месеца гратисен период, за да изпълнят изискванията. В този период инспекторите на Агенцията по храните ще правят масирани проверки, но няма да глобяват.
Всички ресторанти вече са длъжни да намерят подходящ начин да информират клиентите си, ако предлаганата храна съдържа алергени, предупреди директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов:
Или трябва да е записано в менюто, или, при ваше поискване, сервитьорът или съответно компетентно лице от заведението да ви информира изчерпателно това, което съдържа пицата.
Проверка в пицария на популярна верига, на която присъства и репортер на БНР, показа, че вече са изработени специални менюта с изчерпателна информация за алергените. Сервитьорите заявиха, че са обучени. Управителят на иначе изрядното заведение обаче заяви, че към момента самите клиенти не знаят за новата наредба и не проявяват интерес към алергените в храната си.
Електронна поща:
reporter@bnr.bgАдрес:
София, ПК 1040,