Риба шаран по асирийски се приготвя с прясна риба. По-добре е да бъде купена жива. След като се измие шаранът е добре да бъде отворен откъм гърба, да се почисти с гъба и вода и да се подправи със сол. След това се оставя да виси за половин-един час, за да изтекат всички миризми.
В предварително загрята фурна на 200 градуса се поставя рибата с капка зехтин или олио и се подправя с куркума и лимон. Пече се около 50 минути. След като шаранът е придобил светлокафяв цвят се поръсва със сока от лимона и отново се връща във фурната за около 15 минути.
Така приготвена рибата е добре да бъде сервирана със салата от магданоз, домати, зелен лук и един лимон. Може да се поръси и малко къри.
Къри или сумак, арабски питки или български хляб - няма значение, казва Фреди и допълва, че почитта към рибата в Ирак идва още от древни времена.
Той обясни, че иракчаните ядат 3-4 пъти риба в седмицата.
Преди да стана християнин съм иракчанин, казва Фреди и допълва колко по-стари са асирийската култура и арамейския език, на който е говорил и Исус Христос. Затова и Фреди на този език говори с децата си.
Асирийците са много и са по целия свят, разбираме от Фреди, който допълва, че е достатъчно един асириец да чуе името на знаменития асирийски владетел от 7 век преди Христа Ашурбанипал, за да знае къде да намери асирийски ресторант, независимо в коя част от света.
От рибата до чая през кафето на французите, сумака на арабите, куркумата и кърито на индйците, китайските манджи на глобализацията та чак до най-досадния въпрос, на който Фреди има изящен отговор.
Целият репортаж на Ирина Недева от срещата й с Фреди Бенямин можете да чуете в звуковия файл.
Електронна поща:
reporter@bnr.bgАдрес:
София, ПК 1040,