Понятието "биопродукти" може да се използва само за сертифицирани продукти, заяви пред Радио София Живко Джамяров, експерт на свободна практика с дългогодишен опит като управител на българския клон на една от най-големите австрийски сертифициращи компании за биопродукти. За сертифициране на такива продукти е необходимо те да отговарят на изискванията на двата европейски регламента - 834 - 2007 и 889 - 2008, а така също и на Наредба номер 1 на Министерството на земеделието и храните.
В България контролът за определяне на биологичните продукти е на много добро ниво, тъй като у нас работят около 15 чуждестранни контролиращи компании, посочи Джамяров. Над 4 хиляди са земеделските производители, които отглеждат по биологичен начин на площ вече над 100 хиляди хектара.
Потребителите могат да разпознаят биопродуктите в търговската мрежа по характерното лого - знамето на Европейския съюз, но във вариант бели звезди на зелен фон, а под него трябва да присъства кодът на държавата, при нас BG, и номерът на контролиращото лице.
Електронна поща:
reporter@bnr.bgАдрес:
София, ПК 1040,