Повече от 50 сорта пшеница и ечемик - българска и чуждестранна селекция, бяха представени в лознишкото село Крояч. За 22-ра поредна година там се проведе Денят на пшеницата. Присъстваха представители на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево, представители на фирми, на община Лозница и областната дирекция "Земеделие" в Разград.
Българските сортове пшеница са предпочитани заради продуктивността си и по-доброто си качество. Това заяви проф. Иван Панайотов - селекционер от близо 50 години. Той е автор на част от сортовете на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево:
"Годни за производство на хляб. Не с добавки на химикали, избелители, набухватели и т.н., които имат много отрицателно влияние върху човешкия организъм и изобщо върху организмите. Но си заслужава да се използват само те за хлебопроизводство. Но е налице липса на държавна политика, особено в Министерство на земеделието. Никакво внимание и никакъв контрол не се осъществява на храни и т.н. Вземат си големите заплати и толкова, нищо не ги интересува."
Електронна поща:
reporter@bnr.bgАдрес:
София, ПК 1040,