Наистина ли в Полша са отчетени завишени нива на радиация, както твърди румънска сенаторка?

Диана Шошоака
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В публикация, споделена над 9000 пъти във Фейсбук, се твърди, че румънската сенаторка Диана Шошоака е коментирала експлозия в склад за боеприпаси в Хмелницки през май тази година като според нея е имало "взрив в складовете за ядрени боеприпаси на НАТО в Украйна". А вследствие на това в Полша са отчетени завишени нива на радиация. Въпреки че твърдението е от месец май, у нас стана изключително популярно през последните седмици.


В изявлението на Шошоака се казва, че складът е съдържал танкови снаряди с обеднен уран, предоставени на Украйна от Обединеното кралство. Според нея, след взрива, прахът от урановите боеприпаси е бил пренесен от вятъра от района на Хмелницки до полския град Люблин и за два дни е изминал разстояние от 400 км. Тези, които са били на открито и са дишали прах, ще страдат от сериозни заболявания, казва румънският сенатор.

Публикацията е споделена хиляди пъти в различни варианти от потребители в социалните мрежи, като дори е препечатана в няколко сайта, както може да се види тук и тук

Твърдение: В Полша са отчетени завишени нива на радиация след експлозия в склад за боеприпаси в Украйна

Действително сутринта на 13 май в района на Хмелницки в Западна Украйна избухва експлозия във военни складове. Два дни по-късно, на 15 май, в Полша са отчетени завишени нива на бисмут. 


Бисмутът е химичен елемент, със сребристо-кафяв цвят, изключително слабо радиоактивен крехък метал. С кислорода реагира при нагряване. 

Веднага след взрива известният с разпространението на руска пропаганда Пьотр Панасюк публикува в профила си в Туитър измервания на радиационния интензитет на определени изотопи. Графиката показва скок в нивото на бисмут. Целта му е да подскаже заплахата от радиоактивен облак.


Новината за радиационна заплаха е опровергана от Националната агенция по атомна енергия в Полша на 17 май. В съобщение на сайта им се казва, че „през последните дни на графиките с резултатите от измерванията на йонизиращи лъчения не само в Полша, но и в Европа можехме да наблюдаваме т.нар. "пикове", т.е. увеличения на стойностите, регистрирани от станциите за ранно откриване на радиоактивно замърсяване. Това е стандартна ситуация и по никакъв начин не представлява заплаха за здравето или живота на хората или околната среда. Редовните увеличения на мощността на дозата са естествено явление и се наблюдават например при валежи. През континента, включително и в Полша, преминава атмосферен фронт, който понякога носи обилни валежи. Именно те причиняват "скокове" в класациите“, се казва в съобщението на Националната агенция по атомна енергия в Полша.

Учените от UMCS – (Университетът Мария Кюри-Склодовска в Люблин) също излизат със становище относно „заплахата от радиация“. То се припокрива с публикацията на Националната агенция по атомна енергия в Полша, а именно, че „повишението на интензивността на радиацията, наблюдавано на 15 май 2023 г., е естествено явление, причинено от валежите. Изотопът Bi-214 (образуван в резултат на разпадането на газ радон, издигащ се от земята) се прихваща от падащи водни капки, което води до увеличаване на интензитета на радиация близо до повърхността на почвата. Това явление винаги е съпътствало човечеството и произтичащият от това повишен интензитет на радиация не е значим за здравето“, казват от университета.

Полски проверители на факти също излизат със своя проверка на 18 май 2023 г., в която обясняват защо повишените нива на бисмут в атмосферата са естествен физичен феномен.

Заключение

Твърдението на румънския сенатор Диана Шошоака, че в Полша са отчетени завишени нива на радиация след експлозията на склада за боеприпаси в Хмелницки, е ПОДВЕЖДАЩО. Повишените нива на бисмут в атмосферата са естествен физичен феномен вследствие на значителните количества валежи през месец май в цяла Европа и в Полша. В подкрепа на това се обявяват и от Националната агенция по атомна енергия в Полша и учените от Университета Мария Кюри-Склодовска в Люблин.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наистина ли у нас се намират 3% от 5-те процента най-плодородни земи в света?

В публикация от август, споделена над 5000 пъти във Фейсбук, се твърди, че "в света има 5% най-плодородни земи, от тези 5%, 3% се намират на територията на България, а другите 2% са разпръснати по света". В поста се споделя информация, че изводите са направени след 20-годишно проучване на "National Geographic". ТВЪРДЕНИЕ: В България..

публикувано на 01.10.24 в 06:00
Авиационната база в Граф Игнатиево отвори врати за посетители по повод 50- годишнината от първия полет на самолет МиГ-21 в България, 12 ноември 2013 г.

Снимка показва германски, а не български изтребители

Публикувана миналата седмица снимка във Фейсбук група уж показва изтребители на българските военновъздушни сили от близкото минало (виж скрийншота по-долу). Само за няколко дни публикацията има над 2500 споделяния, над 20 хиляди реакции и повече от 3100 коментара. "Такава беше стоянката на летище Граф Игнатево когато имаше ВВС.", гласи..

публикувано на 23.09.24 в 06:00
Коте на тротоар в Спрингфийлд, Охайо, 15 септември 2024 г.

Наистина ли мигранти ядат котки и кучета в Спрингфийлд, Охайо?

По-рано този месец твърдения, че мигранти от Хаити ядат котки, кучета, патици и гъски в Спрингфийлд, американския щат Охайо, получиха широко разпространение в социалните мрежи в САЩ, но и в други страни. Първоначално се разпространява снимка на чернокож мъж, който носи гъска. Постът (виж по-долу) е придружен от съобщението, че..

публикувано на 18.09.24 в 06:00

Палатка подарък? Не точно

Реклама на Фейсбук страницата "Модерни палатки за вас" загатва на неправилен български за подарък палатка от верига магазини за спортни стоки. "Decathlon предлага 1 палатка на домакинство на български, за да се отървете от излишното  Отговорете на няколко въпроса и вижте дали отговаряте на условията", се казва публикацията, която вероятно е..

публикувано на 19.08.24 в 06:00

"Москвич" е участвал в ралито Лондон-Сидни през 1968 г.

Публикация във Фейсбук отпреди месец, събрала хиляди реакции, включително над 1200 споделяния, твърди, че "Москвич" е участвал и победил реномирани западни автомобилни марки на ралито Лондон – Сидни през 1968 г. "Помните ли рали Лондон- Сидни 1968? Мерцедес, Порше, БМВ, Лотос и мн. други го помнят, защото загубиха от Москвич!", се казва в..

публикувано на 12.08.24 в 06:00

Наистина ли "Тойота" изтегля рекламите си от олимпиадата?

Споделена близо 1000 пъти само за 2 дни публикация във Фейсбук група твърди, че спонсорът на олимпиадата – автомобилният производител "Тойота" е изтеглил рекламите си. Изображението към текста внушава, че решението за това е взето заради церемонията по откриване на Игрите в Париж на 26 юли, която бе подложена на мащабна критика   заради ЛГБТ..

публикувано на 31.07.24 в 06:00
Испански самолет за борба с пожарите се включи в борбата с огъня в района странджанското село Воден.

Румен Радев не е казвал, че съжалява за липсата на руска помощ за борба с пожарите

През последните дни в социалната мрежа Фейсбук се разпространяват публикации с предполагаемо изказване на президента Румен Радев, в което той осъжда правителството за прекъснатите връзки с Русия и невъзможността руски самолети да помогнат за пожарите в България.  "За съжаление днес не можем да поискаме помощ от Русия за гасене на пожари, защото..

публикувано на 29.07.24 в 06:00

Вярно ли е, че в борбата с пожарите е можело да ползваме БТР-ите, дарени на Украйна?

Съгласно множество публикации в онлайн издания и постове в социалните мрежи, както и според председателя на партия "Възраждане" Костадин Костадинов бронетранспортьорите, дарени от България на Украйна, е можело да се използват за гасене на пожарите, които бушуваха у нас през последните дни. Твърдение: В борбата с пожарите е..

публикувано на 24.07.24 в 06:00
Лидерите на Китай и на Русия Си Цзинпин и Владимир Путин.

Обещал ли е подкрепа за Русия Си Цзинпин при опасност от Трета световна война?

Публикация във Фейсбук приписва изказване на президента на Китай Си Цзинпин, че при опасност от Трета световна война Китай ще помогне на Русия, а "на вас и Бог няма да може да ви помогне", ако решим да помогнем на Москва.  "Стига сте обвинявали Китай . Китай не помага на Русия в момента , но ако реши да помогне Китай на Русия , на вас и Бог няма да..

публикувано на 22.07.24 в 06:00

Защо цената на електроенергията в България на 25 юни 2024 г. достигна рекордни стойности?

В публикация, споделена в социалните мрежи над 4300 пъти, се твърди, че цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро /MWh, при цена 70-80 евро в други страни. Твърдението провокира стотици негативни коментари. Твърдение: Цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро/MWh В сайта..

публикувано на 15.07.24 в 06:00