Нов рекорд за цената на златото се очаква през 2013-а година

Питър Краут от moneymorning.com пише, че няма два еднакви бичи пазара и златото не прави изключение.

По време на последния траен бичи пазар на злато през 70-те години, златото повиши цената си от 35 долара през 1968-а г. до 200 долара към края на 1974-а г. „Немислимото” тогава се случи. За периода от края на 1974-а г. до средата на 1976-а г. златото загуби половината от стойността си и цената му се свлече от 200 на 100 долара. По това време много инвеститори в злато го продадоха с отвращение и решиха никога да не се връщат на пазара на благородния метал. След това обаче, стана нещо забавно. Цената на златото отново започна да се покачва от 100 долара в средата на 1976-а г. до 800 долара през януари 1980-а г. И всеки, който имаше късмета да притежава злато на 35 долара, спечели повече от 20 пъти инвестицията си само за 12 години.

Двадесет и една години по-късно започна нов бичи пазар. От 2001-а г. насам златото постоянно отбелязва рекорди. Питър Краут разсъждава, че не знае за никой друг основен актив, който някога да е имал такава проява. Това увеличение в цената на златото е просто несравнимо - така изглежда „безшумният” бичи пазар, продължава авторът, „явление, което очаквам, че ще продължи”.

Прогноза за цената на златото през 2013-а г.

Златото започна 2012-а г. на цена от 1600 долара за тройунция. В началото на 2013-а г. тя може да достигне около 1900 долара. Ако приемем същата средна възвръщаемост от миналата година, то през 2013-а г. златото може да достигне 2200 долара или дори повече. Авторът смята, че 2200 долара е доста вероятна цена през 2013-а г.

В края на краищата нито един от фундаментите в подкрепа на цената на златото не е изчезнал. Вместо това те са укрепнали дори още повече.

Авторът представя следните пет фактора, за които смята, че ще подсилят бичия пазар на злато за още няколко години напред:

1)Трескавият растеж на книжните пари
САЩ и по-голямата част от развития свят печатат пари много по-бързо от количеството на новото злато, което се появява на пазара. Това печатане ще доведе до покупки на злато.

2) Трескавото търсене на злато
Докато централните банки продължават с печатането на пари, отделните хора ще продължават трескаво да купуват злато, особено в двете най-гъсто населени страни в света – Китай и Индия. През 2002-а г. в тези страни се концентрираха 23% от съвкупното търсене на злато от целия свят. Днес само в тези две държави се формират 47% или почти половината от цялото търсене. Това е само началото.

3) Дори централните банки купуват
Централните банки, особено в развиващите се страни, купуват и се презапасяват със злато с главоломен темп. Само до ноември 2012-а г. те са закупили 493 тона злато, което надминава количеството от 457 тона за цялата 2011-а г. Мнозина смятат, че това е част от дългосрочна тенденция, която ще осигури стабилна подкрепа на цената на златото през 2013-а г.

4) Нарасналото търсене среща недостатъчно предлагане
От другата страна на уравнението стои предлагането. Минната индустрия се бори да открие повече злато. Според главния изпълнителен директор на Barrick Gold Corp (NYSE: ABX) през 2011-а г. индустрията е изхарчила рекордните 8 млрд. долара за добив на злато. Дори с такива внушителни ресурси за „лов” на благородния метал залежите намаляват. Агенция "Блумбърг" съобщи, че през 1991-а г. е имало 11 новооткрити златни залежи, през 2011-а г. са разкрити само три нови находища. Всеизвестно е, разбира се, какво се случва, когато е налице дисбаланс като този – цените се повишават.

5) Ето още една причина за цена на златото от 2200 долара през 2013-а г., която да доведе до покупки.
По-голямата част от анализаторите последователно прогнозират твърде ниски цени на златото и предсказват последващи понижения. Те обаче са грешали в продължение на години. Медианните прогнози за цената на златото на анализаторите от "Блумбърг" показват точно обратното.

Истината е, че признаците, че покупките на жълтия метал скоро ще свършат, са наистина оскъдни. Междувременно, праговете, над които производителите на злато реализират печалба, продължават да растат, което значи, че и цената продължава да нараства.

Ето защо очакванията са за рекордна номинална цена на златото през 2013-а г., която да достигне 2200 долара. Умните инвеститори ще се възползват от тази тенденция.

 

Този материал е изготвен със съдействието на ИП „Бул Тренд Брокеридж” ООД,

www.bulltrend-bg.com

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15