Китайските акции покориха седеммесечен връх

Китайските акции се повишиха до най-високото си ниво от седем месеца насам, след като Ситигруп обяви, че печалбите са преминали най-ниската си точка, Guosen Securities Co прогнозира възстановяване на печалбите. Компаниите със сателитна навигация са начело на борсовото рали.

Shanghai Electric Power Co, доставчик на една трета от електричеството в най-богатия град в Китай, отчете ръст от 4.1%, след като печалбата на компанията нарасна с 80% миналата година. North Navigation Control Technology Co. скоростно вървеше към компании, които ще се облагодетелстват от наложената от правителството употреба на местни навигационни системи в превозните средства. Акциите на снабдителя на Епъл GoerTek Inc. поевтиняха с 1.7% от рекордната си стойност.

Пазарът е много чувствителен, тъй като икономиката е поела по крехкия курс на възстановяването и регулациите продължават да се проявяват в положителни политики, като допускането на повече чуждестранни инвестиции, заяви Дай Минг, фонд мениджър в Hengsheng Hongding Asset Management в Шанхай, който управлява 190 милиона долара. Мениджърът твърди още, че дори да има промени е малко вероятно те да са съществени.

Борсовият индекс Shanghai Composite се покачи с 0.6% вчера и затвори на 2325.68 пункта, най-високата стойност от първи юни насам. В понеделник той добави 3.1%, след като председателят на финансовия надзор обяви, че правителството може да увеличи десет пъти размера на двете инвестиционни програми, които позволяват на чуждестранните инвеститори да купуват китайски акции и облигации.
Вчера CSI 300 нарасна с 0.7% до 2595.86 пункта, докато индексът на китайските компании, търгувани в Хонгконг Hang Seng China Enterprises, спадна с 0.2%. Индексът на Блумбърг China-US 55, който е мярка за най-търгуваните американски и китайски компании, добави още 0.7% към стойността си в понеделник в Ню Йорк.

Поглед върху печалбите

Индексът Shanghai Composite се е повишил с 19% спрямо почти четиригодишното дъно от трети декември миналата година. Стойността на индекса е 12.9 пъти над годишните печалби, сравнено със средната стойност от 21.4 пъти печалбите за последните седем години според данни на Блумбърг от 2006 г. до наши дни. Средните изтъргувани обеми са с 53% по-високи от средния трийсетдневен обем. Волатилността за трийсетдневен период е 21.2 в сравнение със средната от 17.1 за миналата година.

Според стратези на Ситигруп анализаторите ще започнат да повишават прогнозите за печалбите още този месец. Стратезите твърдят още, че индексите CSI 300 и Hang Seng China Enterprises Index (HSCEI) могат да поскъпнат с между 15 и 20% през първото полугодие. Според тях допълнителните печалби ще бъдат „преоформени” от политиката на правителството в Пекин

Вчера в свой материал анализатор от Guosen Securities написа, че печалбите ще отчетат „силен ръст” и ще нараснат с 25% през 2013 г. на фона на скорошното подобрение на икономическите условия и ниската миналогодишна база.

Икономически данни

Декемврийските икономически данни, които включват промишленото производство и инвестициите в дълготрайни активи, както и доклада за БВП за четвъртото тримесечие на 2012 г. се очаква да излязат на 18 януари. Според консенсусните очаквания, базирани на проучване на Bloomberg News, икономическият растеж може да се е възстановил до 7.8% през четвъртото тримесечие в сравнение с година по-рано, след тригодишното дъно от 7.4% за предходния период.

Shanghai Electric повиши пазарната си оценка с 4.1% до 4.86 юана и доближи най-много стойността от 11 септември 2001, след изявлението, че печалбата на компанията вероятно е нараснала с 80% през 2012 г. Cosco Shipping Co., подразделение на най-голямата корабна компания в Китай, пък поевтиняха минимално с 0.7% до 4.13 юана в отговор на твърдението, че нетният доход на корпорацията е спаднал с 87% миналата година.

North Navigation поскъпна с 10% до 12.96 юана. China Spacesat Co. Нарасна с още 2.7% до 15.95 юана, а Beijing UniStrong Science & Technology Co. се изкачи с 1.1% до 19.07 юана.

Предаваща правителствено изявление, направено по-рано този месец, официалната новинарска агенция Синхуа съобщи, че всички туроператори, междуселищни автобуси и превозни средства, които транспортират опасни товари трябва да използват навигационната система Beidou. Според доклада Китай пусна в действие първия сателит на системата през 2000 г. и временна предварителна версия, използвана за контрол по пътищата, климатични прогнози и помощ при бедствия от 2003 г.

Чуждестранни инвеститори

Компанията GoerTek, която произвежда звукови устройства за Епъл, поевтиня с 1.7% до 39.90 юана, нарушавайки петдневния си скок от 15%. Акциите на Епъл продължават да се сриват, като по време на търговията в Ню Йорк в понеделник Епъл поевтиня до 11-месечно дъно след новините Nikkei newswire, че поръчките на iPhone 5 са били съкратени с около 50%, довеждайки до по-ниски от очакваните продажби.

Индексният фонд iShares FTSE China 25, който е най-големият борсово търгуван китайски фонд в САЩ, добави още 0.5% към стойността си и нарасна до 41.31 долара в Ню Йорк в резултат на перспективата за разширен достъп на чуждестранния инвеститорски интерес към китайските активи.

По време на конференция, проведена вчера в Хонгконг, председателят на Комисията за регулиране на ценните книжа в Китай заяви, че страната може да увеличи квотите за навлизането на квалифицирани чуждестранни институционални инвеститори в програмите Renminbi Qualified Foreign Institutional Investors и Qualified Foreign Institutional Investors. Първата програма позволява юаните от офшорната зона в Хонгконг да бъдат инвестирани в китайски ценни книжа, а втората – чужденци да купуват деноминирани в юани акции и облигации.


Този материал е разработен със съдействието на ИП „Бул Тренд Брокеридж” ООД,

www.bulltrend-bg.com

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10