Еврото падна до триседмично дъно в отговор на задълбочаващата се рецесия

Снимка: Архив

Еврото се смъкна до триседмично дъно спрямо долара, след като доклад отчете, че рецесията в региона се е задълбочила повече през последното тримесечие на 2012 г., отколкото прогнозираха икономистите. Това доведе до отслабване на търсенето на единната валута.

За трети пореден ден, валутата на 17-те държави от Еврозоната спадна спрямо йената в отговор на данните, показващи свиване на брутния вътрешен продукт на Германия и Франция. Йената от своя страна, понижи стойността си спрямо долара, след като японската икономика неочаквано се сви през четвъртото тримесечие на миналата година. Това насърчи идеята на премиера Синдзо Абе за повече парични стимули. Новозеландският долар поскъпна, след като производството в страната отбеляза повишение. Еврото все още отчита ръст от около 4.7% към долара за последните три месеца.

Има доста ужасяващи цифри в Европа, заяви Нийл Мелър, валутен стратег в Bank of New York Mellon Corp. в Лондон. Положението може да стане много по-зле, тъй като еврото е изминало дълъг път на покачване от началото на четвъртото тримесечие на 2012 г.

Към 10:19 часа лондонско време еврото се свлече с 0.9% до 1.3335 долара, след като малко преди това падна до 1.3320 долара, най-ниската стойност от 24 януари насам. Единната валута се понижи и с 0.7% до 124.72 йени. Йената отслабна с 0.2% до 93.54 за долар.

Статистическата служба на Европейския съюз отчете, че брутният вътрешен продукт в еврозоната е спаднал с 0.6% спрямо предходните три месеца. Това е най-лошия резултат от първото тримесечие на 2009 г., който надмина средните прогнози на икономистите в проучване на агенция Блумбърг.

Еврото загуби от стойността си и в резултат на изказването на заместник-председателя на Европейската централна банка Виктор Констанцио, че при необходимост ЕЦБ е технически готова за отрицателни лихвени проценти по депозитите. Своето изявление той направи на конференция в Брюксел.

Този материал е изготвен със съдействието на ИП „Бул Тренд Брокеридж” ООД, www.bulltrend.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25