АЦБ запази без промяна основната лихва и програмата за "количествени улеснения"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Английската централна банка запази основната лихва в рекордното дъно от 0,5% и запази без промяна програмата за "количествени улеснения" в 375 млрд. паунда (програмата за покупки на британски държавни облигации). Това беше очаквано от участниците на финансовите пазари и от икономисти и анализатори.

Вниманието ще се насочи към важния т.нар. "Тримесечен инфлационен доклад" на АЦБ на 15-и май, който може да даде по-добър сигнал за бъдещата парична и лихвена политика на централната банка. Тогава ще бъде и последната пресконференция на шефа на банката Марвин Кинг.

Внимателно ще се следят и протоколите от днешното заседание на АЦБ, които се очакват на 22-ри май и които ще покажат как са гласували отделните членове на банката. На предишното заседание на АЦБ, шефът на банката Кинг и още двама негови колеги гласуваха за повишение на размера на програмата за "количествени улеснения", но останалите шестима членове на банката гласуваха за запазване на програмата без промяна в "замразените" 375 млрд. паунда.

Въпреки серията добри икономически данни от Великобритания от началото на годината (изненадващият ръст на БВП с 0,3% през първото тримесечие на 2013-а година, добрите PMI индексите за активността в промишлената сфера и в сферата на услугите и в строителството през април, днешните силни индустриални и промишлени данни март), не е изключено АЦБ да предприеме до края на годината допълнителни мерки в подкрепа на икономиката на Острова, след като Марк Карни поеме от Кинг управлението на банката от началото на месец юли.

Британската лира опита ново поскъпване след решение на АЦБ, като се повиши до връх за деня от 1,5587 долара, а еврото падна до часово дъно от 0,8433 паунда. Но днешното решение на АЦБ да запази без промяна основната британска лихва в 0,5% и без промяна програмата за покупки на британски ценни книжа в 375 млрд. паунда беше напълно очаквано от участниците на финансови пазари (и вероятно беше "отработено" от тях още преди решението на банката?).

Отскокът на британската лира беше пресрещнат от добрите оферти "продава" около 1,5590/1,5610 долара и това накара някои спекулативни играчи да приберат печалби от дълги позиции, което върна паунда назад към офертите "купува" около 1,5560/50 долара. Само повишение на паунда над 1,5610 долара ще даде импулс за подновяване на неговото възходящо движение в сила от дъното 1,4831 долара от 12-ти март.

Еврото от своя страна намира подкрепа около 0,8440/30 паунда преди доста по-важната негова подкрепа и оферти „купува“ около 0,8410/00.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10