Китайската икономика продължава да губи скорост

Снимка: Архив

Серията важни икономически данни, оповестени през уикенда, потвърждават опасенията на финансовите пазари за забавяне на растежния импулс в Китай.

Най-разочароващи бяха данните за китайския търговски баланс, като износът през май се повиши с едва 1% на годишна база (най-слаб растеж от юли 2012-а година) при прогнози за ръст с 7,3%. Вносът на втората по сила световна икономика отчете спад от 0,3% през май при прогнози за повишение с 6% на годишна база.

Търговският излишък през май достигна 20,4 млрд. долара при пазарни очаквания за излишък в размер на 19,3 млрд. долара.

Износът на Китай за САЩ отчете спад от 1,6% през май (понижение за трети пореден месец), докато износът към Европейския съюз (втория по-размер китайски търговски партньор) се свлече с 9,7% - също спад за трети пореден месец.

Данните за слабия растеж на китайския износ и за изненадващия спад на вноса са поредно доказателство за слабост в най-голямата азиатска икономика и негативен сигнал за глобалното икономическо възстановява с оглед на факта, че редица икономики (най-вече на страни като Австралия) разчитат изключително много на китайското вътрешно потребление.

През уикенда бяха оповестени и важни данни за индустриалното производство и продажбите на дребно на Китай през май, които съвпаднаха със слабите прогнози на финансовите пазари. Индустриалното производство през май се повиши с 9,2% на годишна база след повишение с 9,3% през април, докато продажбите на дребно се повишиха с 12,9% след 12,8% през предишния месец.

Дълготрайните инвестиции в Китай се повишиха на годишна база с 20,4% през май след 20,6% през април и прогнози за растеж с 20,5%.

Инфлацията в Китай (CPI индекса на потребителските цени) се забави до годишен ръст от 2,1% през март при прогнози за 2,5% и след инфлацията от 2,4% през април. Индексът на цените на производител (PPI) отчете солиден спад на годишна база с 2,9% през май при прогнози за понижение с 2,5% и след спад с 2,6% през април. Тези по-ниски данни за инфлацията са пореден сигнал, че икономическият растеж на Китай продължава да се забавя през второто тримесечие на годината, като БВП за април - юни може да отбележи дори по-слаб растеж отколкото през първите три месеца на 2013-а.

Допълнителен негативен сигнал представляват и данните за отпуснати кредити към китайските търговски банки от централната банка в размер на 667,4 млрд. китайския юана при прогнози за 850 млрд. юана и под отпуснатите заеми за 792,9 млрд. през април.

Слабото икономически развитие на Китай е пореден негативен фактор за риск-апетита на глобалните финансови пазари, но азиатските борси не реагираха негативно на китайските данни, тъй като инвеститорите заложиха на петъчните смесени до добри данни за пазара на труда в САЩ през май и на последвалото силно възходящо рали на Уолстрийт. Японският индекс Nikkei се изстреля във възходяща посока с близо 5%, южнокорейският Kospi се повиши с 0,46%, а хонконгският индекс Hang Seng затвори "на зелено" с 0,2%. Търговията беше относително тънка и неликвидна с оглед почивния ден за китайските борси и за финансовите пазари в Австралия.

Но европейските борси реагират предпазливо негативно на слабите китайски показатели, като повечето фондови индекси в Европа отварят със слабо понижение. Немският индекс DAX е "на зелено" с 0,13%, но френският CAC40 пада с 0,25%, лондонският FTSE100 с 0,24%, а общият европейски индекс Stoxx Europe 600 отбелязва понижение от 0,2%.

Логично най-голям спад отчитат акциите от минно-добивния сектор, като акциите на Rio Tinto PLC падат с близо 2%, а на BHP Billiton PLC с 1,58%.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10