Сенатът на САЩ се очаква да гласува в петък законопроекта за държавните разходи през 2014-а година

Конгрес и Сенат на САЩ

Лидерът на мнозинството в американския Сенат - демократа Хари Рийд и лидерът на малцинството - републиканеца Мич МакКонъл заявиха снощи, че те очакват Сенатът да гласува в края на седмицата (в петък) законопроекта за държавните разходи в САЩ за 2014-а година.

И двата сигнализираха, че техният съвместен законопроект вероятно ще мине успешно в Сената. Хари Рийд каза, че очаква законопроектът за държавните разходи за 2014-а година в размер на 1,012 трлн. долара да бъде одобрен довечера (в сряда вечерта) от Конгреса на САЩ (Долната камара на американския парламент), след което да бъде изпратен за обсъждане и гласуване в Сената (Горната камара на Конгреса). Той очаква само един процедурен вот по законопроекта , преди той да бъде предложен за окончателно гласуване в края на седмицата.

Но двамата лидери в Сената се сблъскаха остро отново необходимия процес при обсъждане на законодателство за удължаване на срока за спешни обезщетения за безработица.

Миналата седмица Сенатът започна обсъждането на това "спорно" за демократи и републиканци законодателство, което ще удължи срока за предоставяне на спешни обезщетения за безработица в продължение на три месеца. Тази извънредна програма влезе в сила през 2008 г. и изтече на 28-и декември 2013-а година, отрязвайки еднократните помощи за 1,3 милиона безработни американци. В новата програма е предвидено да има допълнителни плащания до 47 седмици, след като изтече срока за изплащане на държавните помощи за безработица.

Според Бюджетната служба на Конгреса продължаването на програмата за още една година ще струва 25 млрд. долара, като в същото време тя посочи, че тримесечното удължаване на плащанията при безработица ще струват 6,4 млрд. долара на американския бюджет.

Междувременно говорителят на Конгреса - републиканеца Джон Бейнър заяви снощи, че САЩ "няма да изпадне в неплатежоспособност" по своите дългови задължения през настоящата година, добавяйки че държавният таван на дълга трябва да се повиши "през следващите няколко месеца". Той също така каза, че републиканците все още "нямат решение относно това, каква ще бъде процедурата" за повишение на американския дългов таван. В края на миналата година Бейнър сподели, че републиканците ще вземат решение по тази важна процедура в началото на настоящата година.

Според постигнатото споразумение в средата на октомври 2013-а година, законовото ниво на дълговия таван беше временно премахнато до 7-и февруари 2014-а година. В края на декември американският финансов министър Джейкъб Лю изпрати писмо до лидерите на Конгреса, в което той посочи, че Конгресът трябва да повиши американския дългов таван до края на февруари или в началото на март тази година.

Двете основни партии продължават да не намират съгласие за това как да се процедира по въпроса за тавана на дълга. Преди няколко седмици лидерът на мнозинството в Сената Хари Рийд каза, че не може да си "представи" налагането на каквито и да е условия по въпроса за законодателството на тавана на дълга. В същото време лидерът на малцинството в Сената  Мич МакКонъл каза, че не може да си "представи" одобрение на законопроекта за таван на дълга, без да бъдат поставени някои условия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10