Спекулации за намаление на европейските лихви още през тази седмица притискат еврото

Еврото се търгува близо до 10-седмично дъно срещу долара след данните за инфлацията в еврозоната, които възобновиха спекулациите, че Европейската централна банка може да облекчи политиката си, за да предотврати дефлация. Опасенията за отлив на капиталови потоци от ново възникващите пазари също накараха инвеститорите да избягват рисковите активи, което пък даде сила на йената срещу чувствителните на растежа високо доходни валути.

Единната валута се търгува около нивата от 1.3490 срещу зелените пари и не е никак далеч от дъното в петък на 1.3479, което е най-ниската точка след края на ноември. Кросът евро/йена удари 2-месечно дъно от 137.38 и е изправен пред риска да изпадне под 100-дневната пълзяща средна, която в момента преминава на 137.54.

Последната причина за разпродажбите на еврото са стойностите за инфлацията в еврозоната, които бяха публикувани в петък и показаха неочаквано намаление до 0.7% на годишна основа през януари, което съвпада с 4-годишното дъно от октомври. Анализаторите очакваха повишение от 0.9% спрямо нивата от 0.8% през декември. Цифрите породиха спекулации, че ЕЦБ мож да предприеме някаква форма на монетарни облекчения още на предстоящото си заседание в четвъртък. Въпреки, че председателя Марио Драги заяви през януари, че дефлацията не заплашва еврозоната, някои държави вече търпят дефлация и МВФ предупреди, че тя представлява известна опасност.

На съвсем другия полюс е американската икономика, където стана ясно, че потреблението остава силно и това увеличи мненията, че най-голямата икономика в света може да преодолее проблемите на ново възникващите пазари, което пък ще даде възможност на Федералния резерв да продължи да оттегля стимулите.

Йената също остава добре подкрепена от покупки на инвеститори търсещи сигурност и бдителни спрямо новите икономики.Долар/йена е на 102.34 и не далеч от 8-седмичното дъно от миналата седмица на 101.77.През последния месец шансовете за редукция на стимулите в САЩ и по-слабия икономически ръст в Китай увеличиха страховете за отлив на капитали от някои от ново възникващите икономики, които разчитат на чуждия капитал. Въпреки че повечето от тези валути, в това число и турската лира и южноафриканския ранд, успяха да се възстановят в края на миналата седмица, инвеститорите са на мнение, че най-лошото за тях тепърва предстои.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25