Политическите лидери на Япония в отговор на отслабваща йена

Японските политически лидери предупредиха, че голямата волатилност на местната валута е нежелателна за икономиката на страната, допълвайки, че по-силното обезценяване на йената може да бъде неблагоприятно, след като валутата отчете понижение до шестгодишно дъно спрямо долара.

В този смисъл икономическият министър Амари Акира коментира, че пазарите, а не политическите лидери, трябва да определят цената на валутата в съответствие с икономическите принципи, водени от търсенето и предлагането.

Финансовият министър Таро Асо също поддържа становището, че голямата волатилност на валутните пазари не е препоръчителна.

Доларът поскъпна спрямо йената предвид очакванията, че Федералният резерв може да повиши лихвените проценти по-рано от очакванията на пазарните участници.

Като цяло, слабата йена е благоприятна за икономиката на Япония, тъй като слабата валута, принципно, подпомага износа на страната. Важното при един подобен сценарий е да се гледат и двете страни на монетата. Обикновено износът нараства, тъй като става по-изгоден, но от друга страна вносните стоки поскъпват, като цените се поемат от крайния потребител.

В случая обаче дори износът не бележи повишение, разочаровайки държавните управници, които се надяваха търговският обмен да подпомогне икономическото възстановяване и да компенсира ефектите във вътрешното търсене след увеличаването на данъка върху продажбите през април.

Гуверньорът на Централната банка на Япония подчерта, че слабата йена е от полза за икономиката на Япония и освен това не е чудно защо доларът поскъпва при бъдещи очаквания за повишаване на основната лихва от Фед, докато Японската централна банка продължава експанзивната си монетарна политика.

Някои пазарни анализатори предупредиха, че продължаващото обезценяване на йената може да доведе до повече негативи, отколкото позитиви, предвид възможно поскъпване на вносните разходи за гориво и суровинни материали за местните компании.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10