АЦБ сигнализира за първо повишение на британската лихва през пролетта на 2015-а година

Английската централна банка (АЦБ) най-вероятно ще изпълни своите цели за инфлацията и работната заетост, ако тя започне да повиши основния лихвен процент в началото на следващата година, заяви управителят на банката Марк Карни. Това е неговото най-ясно изявление относно вероятния момент за първо повишение на рекордно ниската британска лихва.

В реч пред членовете на профсъюзите в Ливърпул Карни посочи, че скоростта, с която ще се повишат заплатите през следващите месеци, ще бъде от ключово значение за точната дата на началото на цикъл на затягане (повишение) на лихвите и повтори своята увереност, че покачването на основния лихвен процент ще бъде постепенно и ограничено по размер.

Според шефа на АЦБ икономическото възстановяване на Великобритания е надминало всички очаквания и има добра възходяща инерция. В този контекст той заяви, че се приближава времето за "нормализация" на лихвените проценти и че през последните месеци решението за това дали да се повиши, или да се запази без промяна настоящата лихвена политика, е станало по-балансирано.

Повечето инвеститори очакват АЦБ да повиши основния лихвен процент от нейното настоящо 320-годишно дъно от 0,5% през първото тримесечие на 2015-а година, като днешните коментари на Карни сякаш валидират това очакване. 

Нашите последни прогнози показват, че ако лихвените проценти биха следвали пътя, очакван от финансовите пазари, т.е. първо повишение на лихвите през пролетта на следващата година и последващо постепенно по-нататъшно повишение, инфлацията във Великобритания ще се установи на ниво около 2% до края на прогнозирания от банката период и в същото време биха били създадени още 1,2 милиона нови работни места, каза Марк Карни, допълвайки:

С други думи, ние ще постигнем нашия мандат.

Той отбеляза, че британските трудещи са играли ключова роля в осигуряване на достатъчно силно икономическо възстановяване, което да даде възможност на централната банка да обмисли завръщане към по-нормална парична политика.

Според него темповете, с които нарастват заплатите, ще бъде от ключово значение за решението на АЦБ и посочи, че британските централни банкери ще имат достатъчно доказателства за наличието на ускоряване на заплащането на труда в началото на новата година.

Британската лира реагира позитивно, но само за кратко, на сигналите от страна на Карни за първо вдигане на основната лихва през пролетта на следващата година. Паундът отскочи до часови връх за деня около 1,6156, преди обаче да върне обратно назад около 1,6100 нивото - малко над сутрешното 10-месечно дъно към 1,6064/65 долара. По същото време еврото падна за кратко до часово дъно за деня около 0,7979 британски лири, преди обаче да върне обратно около 0,8000 нивото.

Изглежда участниците на валутните пазари продължават да акцентират предимно на наближаващия референдум за независимост на Шотландия, игнорирайки на този етап факта, че АЦБ ще се окаже първата водеща централна банка в света, която ще стартира цикъл на повишение на лихвените проценти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10