Понижения на еврото и на долара спрямо останалите основни валути

Щатският долар се понижи до 7-седмични дъна спрямо останалите основни валути на фона на засилващите се в последно време очакванията, че Федералният резерв ще изчака до следващата година преди да вдигане лихвените ставки в САЩ.

Вчерашните слаби данни за продажбите на дребно и за производствените цени отвъд Океана, в комбинация с оповестената снощи последна "Бежова книга" на Фед за състоянието на американската икономика намалиха допълнително вероятността за вдигане на федералната фондова лихва до края на 2015-а година и задълбочиха спад на "зелените пари".

Днес доларът се понижава към 7-седмични дъна от 118,10 йени и от 0,9475 швейцарски франка. В същото време британската лира продължава да намира подкрепа от вчерашни солидни данни за състоянието на пазара на труда на Острова през септември, поскъпвайки към триседмичен връх от 1,5507 долара. Днешното добро възходящо движение на азиатските и европейските борси пък оказва подкрепа за стоково-зависимите валути като австралийския, канадския и новозеландски долари, задълбочавайки тяхното солидно възходящо движение спрямо щатския долар в сила от края на миналия месец.

Първоначално и еврото се възползва от общата слабост на "зелените пари", поскъпвайки по-рано през деня към 7-седмичен връх от 1,1495 долара - най-високо негово ниво от 26-и август. Последва доста рязко понижение на единната валута след изказване на на члена на ЕЦБ Евалд Новотни, в което той настоя за предприемане на нови стимулиращи мерки от страна на централната банка за справяне с дезинфлационните процеси в еврозоната. Подновените спекулации, че до края на настоящата година ЕЦБ може да увеличи срока или размера на програмата си за "количествени улеснения" (месечните покупки на еврооблигации за около 60 млрд. евро до септември 2016-а година) доведоха до солиден спад на еврото спрямо останалите основни валути и до известно ограничаване на неговите печалби спрямо щатския долар.

Еврото върна назад към 1,1425 долара и удари 6-дневни дъна от 0,7374 британски лири и от 135,12 японски йени. В същото време единната валута се смъкна към триседмично дъно от 1,0858 швейцарски франка, оказвайки се под натиск от продажби и спрямо останалите доларови валути - австралийския, новозеландски и канадски долари.

Въпреки частичната стабилизация на щатския долар спрямо еврото, "зелените пари" могат отново да бъдат разпродадени след предстояща нова серия важни икономически данни от САЩ. Основният акцент се поставя върху данните за потребителската инфлация в САЩ през септември (от 15:30 ч.) като се очаква понижение на индекса на потребителските цени за втори пореден месец. По същото време ще бъдат оповестени и редовни седмични данни за молбите за помощи при безработица, както и първите за октомври проучвания за промишлената активност в страната - тези за регионите на Ню Йорк (от 15:30 ч.) и на Филаделфия (от 17:00 ч.), които вероятно ще покажат ново влошаване на бизнес активността.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25