По-слабо от очакваното повишение на инфлацията в еврозоната през ноември

Потребителските цени в еврозоната през ноември нараснаха анемично за втори пореден месец, след като през септември инфлацията излезе на негативна територия за пръв път от март насам, показват предварителни данни на Евростат при прогноза за известно ускоряване на инфлацията в региона.

Това най-вероятно ще запази натиска върху ЕЦБ да предостави на своето утрешно заседание допълнителни стимулиращи мерки в опит да повиши инфлацията към целевото си ниво от малко под 2 процентни пункта.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през ноември с 0,1% на годишна база след аналогичен слаб растеж през октомври и при средна прогноза на финансовите пазари за повишение с 0,2 процентни пункта.

По-евтината енергия продължава да оказва основно негативно влияние върху инфлацията в еврозоната, като през ноември енергийните цени се понижиха на годишна база със 7,3% след техен спад с 8,5% през октомври. В същото време цените на хранителните стоки, алкохола и тютюневите изделия се повишиха с 1,5% след растеж с 1,6% през предходния месец, докато цените в сектора на услугите нараснаха с 1,1%, но след тяхно повишение с 1,3% през октомври.

Основната инфлация (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и енергията) се забави през ноември до едва 0,9% на годишна база при очаквания за запазване на октомврийското темпо на растеж с 1,1 процентни пункта. Това е допълнителен фактор в подкрепа на прогнозите, че утре ЕЦБ може да предприеме допълнителни стимули под формата на разширяване на програмата за "количествени улеснения" (месечни покупки на еврооблигации за 60 млрд. евро до септември 2016 година) и/или допълнително намаляване на настоящата отрицателна (наказателна) депозитна лихва от -0,2 проценти пункта.

Междувременно Евростат оповести и доклад за производствените цени в еврозоната през октомври, според който индексът на цените на производител (PPI) се понижи с 0,3% на месечна база (при прогноза за понижение с 0,4%) след спад с 0,4% през септември (низходяща ревизия от предишна оценка за понижение с 0,3%). Това представлява понижение на производствените цени за четвърти пореден месец след тяхна стагнация през периода април – юни.

На годишна база индексът PPI остава за пореден месец на негативна територия, понижавайки се с 3,1% (спрямо октомври 2014 година) при очаквания за спад с 3,2% след понижение с 3,2% през септември (низходяща ревизия от понижение с 3,1%). За последно, производствените цени в еврозоната отбелязаха растеж на годишна база през юни 2013 година, когато индексът PPI нарасна с 0,3 процентни пункта.

Изключвайки енергийните цени, индексът PPI през октомври се понижи на месечна база с 0,2% след аналогичен спад през септември и се понижи с 0,7% на годишна база след спад с 0,6% през предходния месец.

Еврото реагира негативно на днешните по-слаби данни за инфлацията в еврозоната, тъй като те могат да послужат като допълнително оправдание за предприемане на по-нататъшни стимулиращи мерки на утрешното заседание на ЕЦБ.

Единната европейска валута се понижи с 0,43% към часово дъно за деня около 1,0582 долара. В същото време еврото падна с 0,2% към 130,30 йени и с 0,24% към 0,7029 британски лири, отстъпвайки от сутрешни 7-дневни върхове съответно от 130,92 йени и от 0,7067 паунда.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10