Фед: Винаги е било така

Снежанка не е имала добра фея, но ние имаме и нейното име е Джанет Йелън. По време на речта си през миналата седмица тя твърдо заяви, че не бърза да повиши лихвените проценти по федералните фондове. Изглежда тя иска да види ясно изразена инфлация преди да прибегне към повишаване. Нейната реч пред Икономическия клуб в Ню Йорк бе под наименованието “Перспективата, несигурността и паричната политика”.

Под “несигурност” Йелън има предвид, че не е достатъчно сигурна в сравнително оптимистичната прогноза за американската икономика. Така би било по-добре нещата да се оставят без промяна за известно време. От Фед вероятно са били много по-уверени, когато повишиха лихвите през декември. Но с началото на новата година финансовите пазари се понижиха, след като представители от Aмериканската централна банка заявиха, че през 2016-а ни очакват четири повишения на лихвите.

Да разгледаме следното

(1) Волатилността на пазарите. В началото на своето изявление Йелън заяви, че световната икономика и развитието на финансовия сектор от декември... понякога включват и значителни изменения в цените на петрола, лихвените нива и стойността на акциите. Тя потвърди, че глобалните промени са увеличили рисковете, свързани с прогнозата на Фед.

Йелън продължи да набляга на пазарните рискове и несигурността: Гледайки напред, ние трябва да имаме предвид възможните последици от последните световни икономически и финансови промени. Цените на акциите се понижиха драстично, а цената на петрола падна до под 30 долара за барел. Много валути поевтиняха спрямо долара. Въпреки че цените се върнаха на нивата от началото на годината, икономическите и финансовите условия остават по-неблагоприятни в сравнение със срещата на Фед през декември.

(2) Рисковете пред икономическия растеж. Йелън очевидно се опасява, че ново повишение на лихвените нива от страна на Федералния резерв може да доведе до дестабилизиране на световната икономика и финансовите пазари. Тя посочи, че докато Китай губи скорост, съществува значителна несигурност за глобалната икономика.

Вместо да се фокусира върху покачващите се цени на петрола, Йелън избра да каже, че ако цените започнат отново да падат, то това може да увеличи рисковете пред страните и компаниите – производители на петрол.

(3) Рискове от дефлация. През февруари инфлацията в САЩ е достигнала 1,0% на годишна база. Базовата инфлация възлиза на 1,7%, което е ръст спрямо 1,3 на сто през октомври. С други думи основният показател се доближава до целта от 2%, определена от Фед. Дори при измерване на 12-месечна основа базисната инфлация може да се различава значително от тримесечните данни. А по-силният долар ще окаже натиск върху потребителските цени.

Очакванията на Йелън са, че инфлацията ще остане под 2% през настоящата година, макар че през 2017-а и 2018-а трябва да е на тези нива. Тя продължи да набляга на рисковете, свързани с понижение на инфлацията, като заяви, че прогнозите за инфлацията също са станали по-несигурни поради несигурността, свързана с икономическия растеж. Последните сътресения на финансовите пазари сигнализираха за увеличен риск от забавяне на световния икономически ръст. Цените на петрола може да поемат надолу, а доларът да се върне към растеж.

(4) Несигурността поражда повишено внимание. Изводът е очевиден: Фед трябва да внимава, за да не се повтори сценарият от началото на годината. По този повод Йелън каза: С оглед на перспективите, аз вярвам, че е целесъобразно Комитетът по отворените пазари да подходи с повишено внимание. Това е оправдано, тъй като с тези ниски лихвени нива способността на FOMC да използва конвенционална парична политика, за да отговори на икономически сътресения, е асиметрична. Ако икономическите условия надхвърлят предварителните очаквания, то FOMC може лесно да повиши лихвените нива. От друга страна, ако възстановяването се забави или инфлацията се задържи ниска, Фед може да осигури допълнителен стимул чрез намаляване на лихвите почти до нула.


Бул Тренд Трейдър


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10