Да се приготвя агнешко за Гергьовден е древен обичай

Снимка: архив

Обичаят - за Гергьовден да се приготвя агнешко месо, е запазен от старата традиция за този празник да се дава като жертва от най-доброто, което си произвел и отгледал. 

До днес в много по-малки населени места и села е съхранен и друг Гергьовски обичай - за общите празнични трапези. 

Според обредната традиция за Гергьовден най-важно е така нареченото "Даване" - краеведът Калина Тодорова:
Някога се е давало ето точно това агне гергьовското - Младището, ще се избере най-хубавото агне. Гергьовският курбан се нарича "Даване" и това даване е обредно и е с много голяма увереност, че ти даваш на Бога, Богът връща даденото
Гергьовското даване на всяко семейство е споделяно първо на обща трапеза. 
Няма населено място, в което да не е имало обща трапеза. Всяко семейство носи агне и се редят на общата трапеза по родове. Ще мине попът след общоселската трапеза, ще се приберат в къщи и тогава ще бъде поставена и обредната трапеза у дома. Тогава вече ще може да се накуси Младището, което обредно си дарил

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!