Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НИМХ издаде жълт код за виелици и снегонавявания в цяла Североизточна България

Много училища в страната излизат в принудителна ваканция

| обновено на 27.01.14 в 10:42
Снимка: БГНЕС

Националният институт по метеорология и хидрология издаде предупредителен жълт код за виелици и снегонавявания в Североизточна България.

Затворен за почистване е и пътният участък между пътен взел Петолъчката и Карнобат.

Аварирал румънски тежкотоварен камион блокира за 4 часа тази сутрин подхода към ГКПП "Дунав мост". След аварията в 5 ч. е било отворено второ трасе, през което да бъдат пропускани превозните средства. След няколко дни снежна блокада по маршрута Гюргево - Букурещ тази нощ Румъния започна да приема отново тежкотоварни автомобили след полунощ. Колоната при граничния пункт е достигнала 3 км. Очаква се трафикът да е натоварен през целия ден. 

15 села от община Каварна са без ток, а 6 - без вода. Шест екипа на ЕНЕРГО-ПРО работят за отстраняване на авариите по електрическата мрежа. Пътят Каварна-Балчик е проходим при зимни условия. Движението е затруднено заради снегонавяване.

10 населени места в Бургаска област са без електричество от близо денонощие. Без ток са кварталите "Ветрен", "Банево", "Долно Езерово", селата Рудник, Миролюбово, Черно море, Драганово, Брястовец, Българово. Захранването е прекъснато и в предприятието "Черноморски солници", което доставя луга на фирмите за зимно почистване. Там е осигурен агрегат за аварийно захранване. 27 снегопочистващи машини работят в Бургас. Проходът Айтос-Провадия е отворен само за тежкотоварни автомобили до 10 тона. Ришкият проход e затворен. По пътя "Слънчев бряг"- Обзор е забранено движението за автомобили с тегло над 10 тона. Пътищата в областта са заледени и заснежени. 

Основните пътища в Русенско са проходими при зимни условия. Няма населени места без ток и вода.

До 20 см е снежната покривка в родопската част на Пазарджишка област, предаде кореспондентът на БНР Невена Петрова. Няма бедстващи селища в района.  Пътищата са заснежени и заледени. Въведени са ограничения по трасетата Белово-Юндола,  Велинград-Сърница и Велинград- Аврамово. Тежкотоварните автомобили трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета. Няма затворени отсечки за движение в региона. Градският транспорт се движи по график.

Транспортът в Силистра бе напълно блокиран заради тежките зимни условия. Не се движат и автобуси от гарата. Всички училища в областта са затворени, в някои населени места не работят и детските градини. Главните пътища са отворени за движение на автомобили под 10 тона, с изключение на участъка от пътя за Добрич при Кайнарджа, който може да бъде обходен през Алфатар. Товарните коли трябва да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета в северната част на област Шумен. Ограничения има и в Разградска област за всички камиони над 12 т.

Пътят Добрич - Варна е затворен заради снегонавявания. От автогара Добрич не пътуват автобуси. В града не се движат и тролеи. Влакът от София закъснява с 40 минути. Деветнайсет машини се грижат за почистването на основните пътни артерии, но условията са неподходящи за пътуване. Температурата рано сутринта бе единадесет градуса под нулата, продължава да вали сняг и да духа силен вятър, съобщи кореспондентът на БНР Гинка Димитрова.

Пристанище Варна е затворено. Летището също е затворено за снегопочистване. Оттам съобщават ,че подобрение на метеорологичната обстановка се очаква не по-рано от 14 часа. Община Дългопол засега е единствената община във Варненска област, която е обявила бедствено положение. Във Варна маршрутите на градския транспорт са почистени, 40 снегорина продължават да разчистват пътищата.

Снеговалежът през изминалата нощ в Смолянска област наложи нови ограничения на движението по републиканската пътна мрежа в района, предаде кореспондентът на БНР Радостина Чернокова. През прохода Рожен движението е задължително с вериги, а товарните автомобили без ремаркета и полуремаркета. През прохода Печинско има изискване само за товарните автомобили да се движат без ремаркета и полуремаркета. Остават в сила въведените ограничения от неделя за прохода Превала, където преминаването става с вериги, а товарните автомобили - без ремаркета и полуремаркета. По направленията Доспат - Батак и Доспат - Сърница товарните автомобили трябва да бъдат без ремаркета и полуремаркета.

Без ток са 19 села в шуменските общини Хитрино и Каолиново. Нито един автобус не е тръгнал тази сутрин от автогарата в Шумен, съобщиха от информационното бюро. Без ток и вода е село Лозенец в община Стралджа, Ямболско.

Отменени са ограниченията за област Кърджали и по участъка на АМ "Хемус" в Софийско. Движението по АМ "Тракия" в участъка между Ямбол и Бургас е възстановено.

Заради тежките зимни условия днес е неучебен ден във Варна. В принудителна ваканция излизат и учениците в силистренските общини Тутракан, Главиница, Дулово, Ситово и Кайнарджа, както и в Алфатар. Училищата в областите Плевен и Добрич затварят от днес до петък заради грипната епидемия, обявена преди дни.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Големи части от Куба остават без ток заради урагана "Оскар"

Големи части от Куба остават без ток заради урагана "Оскар", който достигна североизточните части на страната. Днес властите потвърдиха за частичен срив на мрежата в западните провинции на Куба, включително в столицата Хавана. Според Националния център по ураганите силата на "Оскар" ще отслабне, след като стигне североизточния бряг на Куба, но все пак..

публикувано на 20.10.24 в 22:14

Малко над 17 000 души гласуваха за районни кметове във варненските райони "Приморски" и "Одесос"

Изборният ден на частичния вот във Варна приключи, няма сигнали за нарушения.  За кмет на район "Одесос" са гласували 7 410 души - 10.99%. В най-големия район на Варна - "Приморски", 11,31% от имащите право на глас са отишли до урните, или 9 800 гласоподаватели. Средната активност за двата района е 11,15%, съобщи председателят на Общинската избирателна..

публикувано на 20.10.24 в 21:46
Язовир

Иззеха 25 коша за улов на раци в язовир "Дяково"

25 коша за раци открили във водитe на язовир "Дяково" инспектори от сектор "Рибарство и контрол" - Кюстендил след извършени поредица от проверки на обекта, съобщаватот дирекцията. Използането на такава технология за улов е забранено. Екипите обходили територията - както през деня, така и през тъмната част на денонощието. В резултат на..

публикувано на 20.10.24 в 21:37

Приключил е огледът на жп прелеза в Трявна, където влак блъсна човек

Приключил е огледът на жп прелеза в Трявна, където по-рано днес влак блъсна мъж и той почина на място. Пътниците във влака, движил се от Горна Оряховица в посока Стара Загора, ще продължат, след като чакат вече четири часа. Влак блъсна човек на железопътната линия в Трявна Очаква се движението в участъка Царева ливада - Трявна да бъде..

публикувано на 20.10.24 в 20:12
Майк Джонсън, председател на Камарата на представителите на САЩ

САЩ разследват изтичането на класифицирана информация за израелските планове спрямо Иран

Съединените щати разследват изтичането на два строго класифицирани документа на разузнаването, описващи израелската подготовка за ответни удари срещу Иран, съобщи днес председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън, цитиран от агенция "Ройтерс". Документите вероятно са били изготвени от Националната агенция за геопространствено разузнаване и..

публикувано на 20.10.24 в 20:06
Драган Приморац

Драган Приморац е кандидатът за президент на управляващата партия в Хърватия

Драган Приморац е кандидатът за президент на управляващата партия в Хърватия. Кандидатурата му беше приета по време на Обща конференция на формацията в град Шибеник. Драган Приморац беше представен от премиера на страната и председател на управляващата Хърватска демократична общност Андрей Пленкович.  В обръщението си пред делегатите Драган Приморац..

публикувано на 20.10.24 в 19:43

5G проекти за детско здравеопазване и автоматизирана мобилност започват с европейско финансиране

5G проекти за детско здравеопазване и автоматизирана мобилност започват с европейско финансиране. Те са общо 4, като българските участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с общо 12 милиона евро, съобщават от Министерството на транспорта и съобщенията. Ведомството е национален координатор на цифровия сектор от Механизма...

публикувано на 20.10.24 в 19:22