Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните лидери търсят изход от кризата в Украйна

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън пристига на посещение в Украйна, за да окаже съдействие за  извеждане на страната от политическата криза. Малко по-рано стана ясно, че Европейският съюз и Съединените щати обмислят отпускане на финансова помощ на Киев.

По повод информациите, че Брюксел и Вашингтон може да отпуснат съвместно финансова помощ на Киев,  председателят на ЕК Жозе Барозу заяви, че Евросъюзът няма да се съревновава финансово с Москва за привличането на Украйна: Идеята, че за да подпишем споразумение, трябва да платим нещо, е напълно погрешна. Затова Европейският съюз, страните-членки, заявиха ясно във Вилнюс, че няма да наддаваме и да се съревноваваме кой ще плати повече за подписа на Украйна.

Германският външен министър Франк Валтер Щайнмайер се обяви за налагането на санкции на украинското правителство. Изявлението на министъра се различава от позицията на канцлера Ангела Меркел, която обяви, че не се обсъждат санкции срещу Украйна.

Украинският президент Виктор Янукович може да свика предсрочни избори, ако не успее да се споразумее с опозицията, заяви украинският депутат Юрий Мирошниченко. По думите му Янукович обмисля два възможни сецнария за намиране на изход от политическата криза в страната. Първият план предвижда освобождаване на окупираните правителствени сгради и амнистия за участниците в масовите демонстрации, вторият са предсрочни избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни консултации за туберкулоза

Безплатни консултации за туберкулоза започват от днес в различни населени места в цялата страна. Кампанията е на здравното министерство и цели да насочи вниманието на хората към рисковете от заразяване с болестта, превенцията и лечението ѝ. У нас диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо дали човек е..

публикувано на 16.09.24 в 08:02

НСТС обсъжда повишаване линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда на днешното си заседание предложението на служебното правителство линията на бедност за 2025 година да стане 638 лева. В сравнение с 2024 година това означава нарастване с малко над 21% или със 112 лева. Бизнесът подкрепя предложения от кабинета размер, а синдикатите искат по-висока..

публикувано на 16.09.24 в 07:59

Патриархът пожелава плодотворна, благодатна и спасителна учебна година

По случай началото на новата учебна година Българският патриарх Даниил се обръща към всички учители, родители и ученици с благопожелания за една плодотворна, благодатна и спасителна учебна година. Окръжното послание на патриарх Даниил ще прозвучи във всички църкви в Софийска епархия след отслужване на водосвета по случай началото на Новата..

публикувано на 16.09.24 в 07:55

Президентът ще участва в откриването на учебната година в 128-о училище в София

Днес от 10 часа президентът Румен Радев ще участва в тържественото откриване на учебната година в 128-о училище "Алберт Айнщайн" в София. Държавният глава ще произнесе слово в рамките на церемонията и по-късно ще проведе среща с ръководството и преподавателския екип на учебното заведение. От 10:30 вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие новата..

публикувано на 16.09.24 в 07:47
Мария Ботева

Засилено полицейско присъствие в районите на училищата

Засилено полицейско присъствие ще има пред училищата в първия учебен ден, припомни комисар Мария Ботева от Пътната полиция: "За да напомним на водачите, че ги контролираме и че не бива да причиняват произшествия. Всеки ден да бъдат внимателни в районите на училищата, през които преминава дори ежедневният им маршрут, да са съобразителни и да не..

публикувано на 16.09.24 в 07:43

Около 720 000 ученици прекрачват училищния праг, 58 хил. са първокласниците

Очаква се около 720 хиляди ученици да прекрачат училищните прагове в днешния първи учебен ден. От тях 58 хиляди са първокласници, предаде репортер на БНР. Вратите си за учениците днес отварят над 2300 училища в страната. На първия учебен ден най-голямо е вълнението сред първокласниците. В някои от учебните заведения ремонтите ще..

публикувано на 16.09.24 в 07:33
Доналд Тръмп

Тръмп: Никога няма да се предам!

Бившият президент Доналд Тръмп е в безопасност след нов опит за убийство.  Агенти от тайните служби са стреляли по мъж в близост до голф игрището "Trump International". ФБР определя инцидента като опит за убийство. Тръмп е играел голф с дългогодишния си приятел и донор Стив Виткоф, когато са се чули изстрели. Втори опит за..

публикувано на 16.09.24 в 07:17