Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Бобева: Малките и средните фирми имат нужда от сдружаване, за да излязат на трети пазари

| обновено на 06.02.14 в 14:54
Снимка: БГНЕС
Малките и средните фирми имат нужда от сдружаване, за да излязат на трети пазари, заяви вицепремиерът Даниела Бобева на форум за европейските фондове в помощ на малкия и средния бизнес. Тя изрази тревога от неефективната подкрепа за тези предприятия.

Според Бобева малките и средните предприятия са основна жертва на кризата, която се изразява в неблагоприятни финансови показатели, които достигат до фалити и преминаването на голяма част от тези предприятия в сивия сектор. През 2012-а година от 309 000 активни малки и средни предприятия 136 800 са декларирали, че не работят и нямат обороти. Наблюдава се ясна тенденция средните предприятия да стават малки, а малките - микро. В сектора са закрити 97 000 работни места, но това не довежда до подобряване на производителността на труда, каза още Даниела Бобева. Тя посочи, че за последните три години инвестициите в дълготрайни материални активи са намалели наполовина.

По думите й положителна тенденция е макар и слабото увеличение на износа и слабото увеличение в областта на иновациите. Стратегията за малките и средните предприятия, която беше одобрена през миналата седмица са заложени 5 основни приоритета. Един от тях е подобряване на достъпа до финансиране, каза Бобева и поясни:

Три важни инициативи в тази област. Първо – Банката за развитие от банка на големия бизнес трансформираме в банка на малкия бизнес. Стартираха първите нови продукти на Банката за развитие. Тя ще се занимава основно с малки и средни предприятия. Един от важните продукти, който трябва да бъде насърчен, е за малки и средни предприятия в тежко финансово състояние. Има такава практика за подпомагане на закъсали предприятия. Банката за развитие не само ще финансира малки и средни предприятия, но и ще ги подпомага в това те да изнасят. Предприемачеството е един от основните проблеми на кризата. Много хора се отказаха да стават предприемачи. Обсъждаме възможността за създаване на няколко бизнес инкубатора, като се насочим основно към университетите. Ще търсим партньорство с големия бизнес за създаване на среда за предприемачески дух и ефективно предприемачество.

Сред останалите приоритети в Стратегията е насърчаването на иновациите. За тази година са предвидени 20 млн. лв., като целта е да се насърчат предприятията да инвестират в иновации и в партньорства с университети и изследователски институти. В момента се обсъжда идея за освобождаване от данъци на дарение в иновационна област.

Достъпът до финансиране на малките и средните предприятия за последните шест месеца е бил само 46% от поисканите средства, за разлика от средните за Европа 65 на сто. Това показва, че бизнесът в България среща сериозни трудности, каза Иглика Събева, съветник в представителството на ЕК в София.

През тази година на Банката за възстановяване и развитие й предстои да изработи нова стратегия за България. Обмислят се нови инструменти за малкия и средния бизнес, каза Стефка Славова, член на борда на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Бобева апелира към бизнеса да формулира свои предожения, които да залегнат в новия план за действие, който се подготвя за стратегията за малките и средните предприятия.

Подробности чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

На форум в София разясняват на малкия и средния бизнес новите оперативни програми и банкови продукти

"Европейски фондове и банкови институции в помощ на малкия и средния бизнес" е темата на икономически форум, който ще се проведе в София. На него ще бъдат разяснени оперативните програми през новия програмен период 2014-2020 година и новостите в банковата..

публикувано на 06.02.14 в 08:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Активизираха се вулкани в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя,..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да..

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев...

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на..

публикувано на 04.07.24 в 20:32