Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще информират българските студенти в чужбина за работните места у нас

Снимка: Милка Димитрова

Агенцията по заетостта започва кампания, с която ще информира българските студенти в чужбина за възможностите за работа в България.

Агенцията ще събира информация за специалистите, които търсят български фирми. На създадения електронен адрес "Работа за мен" вече са подадени над 100 автобиографии само в рамките на две седмици. 

Директорът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов обясни: 

Ще се свържа лично в началото с големите работодатели, представители на международни компании в България, но и с български компании, които имат интерес от висококвалифицирани експерти с международно образование.

Ангелов посочи какви са възможностите по стратегията "Младежка гаранция" да бъдат подкрепяни младежите с висше образование, които са учили в България и живеят тук: .

От Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" бяха направени първите опити да се обявят схеми за предоставяне безвъзмездно финансова помощ за започване самостоятелен бизнес и подобни схеми за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ приоритетно ще бъдат обявени след започването на новата оперативна програма.

Повече от 35 хиляди са безработните младежи до 24 години, регистрирани в бюрата по труда. Само през януари са регистрирани около 6 хиляди души.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на духовната музика в Габрово

Днес в Габрово започва двадесет и второто издание на Празника на духовната музика. Две са концертните вечери в рамките на фестивала, който се провежда в навечерието на духовния празник на Габрово – 14 октомври – деня на Света Петка Българска.  Тази вечер в централния габровски храм "Света Троица" ще звучат източно -православни песнопения...

публикувано на 12.10.24 в 08:14

За една година сигналите за онлайн престъпления над деца са нарастнали шест пъти

До месец септември сигналите за онлайн престъпления над деца, които са постъпили в Националния център за безопасен интернет, са над шест пъти повече спрямо сигналите за миналата година. 99% от всички оплаквания са за престъпления спрямо момичета, съобщи за "Хоризонт" Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет. Антоанета Василева..

публикувано на 12.10.24 в 07:54

Жертвите на урагана "Милтън" в САЩ станаха 17

Седемнайсет станаха вече жертвите на урагана "Милтън" в Съединените щати, след като полицията откри тялото на възрастен мъж. Все още без електричество продължават да са над 2 милиона домакинства във Флорида. Около 30 процента от бензиностанциите в щата нямат гориво.  Властите в град Тампа призоваха хората да внимават при шофиране заради..

публикувано на 12.10.24 в 07:46
Училище

Стотици деца от Ямбол играха гимнастика с Енчо Керязов

Стотици деца от най-голямото училище в Ямболска област- "Любен Каравелов",  играха сутрешна гимнастика със световноизвестния акробат Енчо Керязов, който пета година е заместник кмет на Ямбол.  Негова е инициативата "Играй гимнастика- Бъди здрав", която цели връщането на десетминутната физзарядка преди първия учебен час...

публикувано на 12.10.24 в 07:45
Германският канцлер Олаф Шолц.

Шолц обяви още 1,4 млрд. евро военна помощ за Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц обяви още 1,4 млрд. евро военна помощ за Украйна до края годината. По думите му това трябва да бъде сигнал за руския президент Владимир Путин, че Западът няма да спре подкрепата си за Киев.  Шолц обяви нов германски пакет с военна помощ за Украйна в размер на 600 млн. евро Помощта ще бъде съвместно отпусната с..

публикувано на 12.10.24 в 07:43
Билборд със снимка на покойния лидер на

"Хизбула" призова израелците да се отдалечат от "военните бази в жилищни райони" в Северен Израел

"Хизбула" призова израелците да се отдалечат от "военните бази в жилищни райони" в Северен Израел. Снощи два дрона, изпратени от ливанска територия, навлязоха над Израел. Редица държави осъдиха израелските атаки срещу мироопазващи сили на ООН в Южен Ливан.  В послание, публикувано на арабски език и иврит, ливанското шиитско движение..

публикувано на 12.10.24 в 07:40

Възстановка на производството на тютюн в Ардино

Традиционен за Родопите поминък оживява в музейна експозиция.  В Ардино се подготвят да възстановят производството на тютюн, но вече като атракция за туристите.  До преди години тази земеделска култура е давала работа на хиляди местни жители, а днес от нея няма нито едно листо.  Сега идеята е чрез възстановката да се оформи цялостен туристически..

публикувано на 12.10.24 в 07:20