Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори ден продължава стачката на държавните служители в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Втори ден продължава стачката на държавните служители в Гърция. Те обвиняват правителството, че води антисоциална политика.

Споразумението за следващия транш от 8,5 милиарда евро помощ даде повод на опозицията и на синдикатите за протести срещу масовите уволнения на държавни служители и приватизацията на държавни фирми.


Днес отново демонстрации заливат Атина и Солун. Държавните учреждения и общинските фирми не работят. Учителите обявиха, че продължават стачката и утре.

След седем месеца кризисни преговори беше постигнато споразумение, което осигурява на Гърция финансова помощ.

Икономиката на Гърция започва да се стабилизира
, смятат кредиторите.

В отговор опозицията потърси отговорност от правителството за безработните над 1 милион гърци и фалита на хиляди частни фирми.

Споразумението с кредиторите трябва да се гласува в парламента, където управляващата коалиция има само два гласа мнозинство. В деня на вота общите синдикати обявиха 24-часова стачка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Гръцката икономика започва да се стабилизира

Гръцката икономика "започва да се стабилизира", а правителството е решено да оздрави банките, които ще помогнат за излизане от 6-годишната рецесия. Този извод, оповестен снощи от тройката кредитори, ще позволи отпускането на следващия транш от 8,5 милиарда..

публикувано на 20.03.14 в 07:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Биршен Ибрямова

Биршен Ибрямова: С това няма да се приключи, до изборите има още 20 дни

Ще продължа моята гладна стачка до освобождаването на съпруга ми. Ще го правя до тогава, докато ми стигат физическите сили. Това заяви пред БНР съпругата на независимия депутат Джейхан Ибрямов – Биршен. Кандидат-депутатът е задържан за 72..

публикувано на 04.10.24 в 10:01

Арести при спецоперация на полицията в Горна Оряховица

Полицията в Горна Оряховица задържа четирима души за кражби при специализирана полицейска операция тази сутрин срещу конвенционалната престъпност и срещу купуването на гласове за изборите. Започна и така нареченото "профилактиране" на криминалния..

публикувано на 04.10.24 в 09:58
Българският културно - информационен център в Босилеград

Годишнина от откриването на Културно-информационния център в Босилеград

Годишнината от откриването на Културно-информационния център на сънародниците ни в Западните покрайнини ще бъде отбелязана в Босилеград. По този повод е подготвен музикално-поетичен спектакъл "С България в сърцето“, който ще се състои от 18 часа..

публикувано на 04.10.24 в 09:57
Доц. Аделин Иванов

Доц. Аделин Иванов за деформациите на краката от неудобните обувки

Есента е времето, когато сменяме обувките, за да се предпазим от студа и дъжда. Много често в името на модата и красотата правим и компромис с това, което носим на краката си.  Неудобните и неподходящи за нас обувки могат да причинят не само..

публикувано на 04.10.24 в 09:47
Мила Минева

Мила Минева: Малко партии говорят съдържателно, още по-малко - за бъдещето

Много малко от партиите говорят съдържателно, а още по-малко от тях говорят за бъдещето . В момента, в който започнем да се занимаваме с проблемите, които хората имат, които искат да чуят, адресирани от политиците, тогава може би ще имаме и..

публикувано на 04.10.24 в 09:24
Джейхан Ибрямов

Адвокат за случая "Ибрямов": Възникват съмнения за политическа репресия

"Всяка злоупотреба е опасна. Особено опасна е злоупотребата с наказателното право , защото това е най-тежката форма на държавна репресия. Особено опасен е политическият популизъм в опит да се отговори на обществените очаквания за размерите на..

публикувано на 04.10.24 в 09:16
(18 август 1983 г.) Хеликоптер МИ-8 дневно налива около 100 тона бетон на най-високите носещи греди на виадукта

50 години от първата копка на АМ "Хемус"

На 4 октомври 1974 г. започва строителството на АМ „Хемус“. Първа копка прави председателят на Държавния съвет и първи секретар на ЦК на БКП Тодор Живков край село Яна (Софийско). Това е и ден първи изобщо от началото на изграждането на автомагистрални..

публикувано на 04.10.24 в 08:53