Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Пациентите няма да могат да влизат  болница без лична карта, тъй като тя ще стане фактически вход към системата. Надзорниците на здравната каса са приели в болничната помощ да се въведен система, която ще позволи чекирането  на документа за самоличност при посещението на пациента. Идеята беше лансирана от шефката на касата Румяна Тодорова на изслушване в парламентарната здравна комисия, съобщава СЕГА

Още по-яростна войната за пациенти започват болниците. Причината за това стават новите правила за разпределяне на парите на здравната каса между лечебните заведения. Надзорният съвет на касата реши, че болниците няма да имат годишни прогнозни бюджети. Вместо това ще получават ориентировъчни стойности за разходите си месец за месец, обяснява СТАНДАРТ

Мобилни групи психолози да влязат във всички училища - дори в малките градове и села - върху такъв екшън план умуват от Министерството на образованието. Идеята е специалистите да са базирани във всеки областен град и да обикалят по-малките населени места, където достъпът до психологическа и психиатрична помощ е силно затруднен, пише  ПРЕСА

Доставчиците на комунални услуги ще бъдат задължени да премахнат лихвите върху прогнозните сметки на абонатите. Първа това стори Топлофикация - София. Съвсем скоро и Софийска вода ще бъде принудена да последва примера й. От Комисията за защита на конкуренцията съобщиха, че доставчикът на вода е злоупотребил с монополното си положение като е налагал лихви върху прогнозни сметки,  посочва ТРУД

Разделянето на гимназиалното обучение на два етапа - след 10 и след 12 клас е под въпрос, отбелязва МОНИТОР  като цитира образователния министър Анелия Клисарова. Мотивите й са, че самите учители давали разнопосочни мнения за това дали след 10 клас да се получава диплома за средно образование и след това всеки да решава дали да работи, или да учи висше.

Великденската трапеза ще излезе средно с 30% по-евтино от миналогодишната. Това показват изчисления на  ТЕЛЕГРАФ  на базата на действащите цени на основните продукти за празника. Според вестника намалението се дължи най-вече на по-ниската стойност на агнешкото и яйцата. 

Утре депутатите от земеделската комисия ще разгледат на второ четене Закона за собствеността и опазването на земеделските земи. След като преди два месеца БСП предложи тригодишна уседналост за гражданите и фирмите, които искат да купят земя в България, сега вече има поне три предложения за промени. Свои проекти ще внесат представители на БСП, ГЕРБ и "Атака", посочва  КАПИТАЛ ДЕЙЛИ

За промени в Изборния кодекс заговориха лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Лютви Местан. И двете партии се чувстват ощетени от разпределението на квотите в ЦИК, отбелязва ДУМАСъставът на ЦИК може да бъде увеличен с 1 до 3-ма души. Такава спешна промяна  на току-що приетия Изборен кодекс са обсъдили БСП и ДПС. Идеята възникнала на срещата между лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и ДПС Лютви Местан на срещата при президента преди заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, обяснява  24 ЧАСА.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Японската организация "Нихон Хиданкьо" получава Нобеловата награда за мир

Японската организация "Нихон Хиданкьо" получава Нобеловата награда за мир за 2024 година, съобщи председателят на норвежкия Нобелов комитет Йорген Ватне Фриднес на специална пресконференция в Осло. "Нихон Хиданкьо" е национално движение на оцелелите след взрива на атомните бомби в японските градове Хирошима и Нагасаки.  Отличието се връчва на..

публикувано на 11.10.24 в 12:16

ООН: Увеличава рискът за мироопазващите сили в Южен Ливан

22 души са загинали и близо 120 са били ранени при израелски въздушни удари в централната част на Бейрут в четвъртък вечерта. От ООН заявиха, че се увеличава рискът за мироопазващите сили в Южен Ливан след израелска атака срещу щаба им.  Десетки загинали и ранени при израелски удари в Бейрут Израелските удари бяха насочени в квартал..

публикувано на 11.10.24 в 12:14
Инж. Ясен Ишев

Почвата е основният проблем, който бави строежа на магистралата Русе - В. Търново

Почвата в района е основният проблем, който бави строежа на магистралата Русе-Велико Търново, стана ясно на днешния Дунавски транспортен форум, който се провежда в Русенския университет. Участъкът от бъдещата автомагистрала между Русе и Велико Търново, чийто строеж официално бе обявен през декември миналата година, все още няма никакви..

публикувано на 11.10.24 в 12:02

Юлия Раданова: Медиацията винаги е добрият избор, когато страните искат да намерят някакво решение

През миналата година регистрираните случаи на домашно насилие са се увеличи с 85% в сравнение с 2022 г., сочат данните на полицията. Повече от 20 души, повечето от които жени, са убити от настоящите си или бивши партньори.  Това, според Института за медиация и управление на спорове, само по себе си може да бъде възприето като институционално..

публикувано на 11.10.24 в 11:45

Разследват 37 фирми, свързани с Обединеното кралство, за нарушаване на руските петролни санкции

Британското правителството разследва 37 фирми, свързани с Обединеното кралство, за потенциално нарушаване на руски петролни санкции, но досега не са наложени глоби, съобщи Би Би Си.  Финансови санкции срещу Русия бяха въведени от Обединеното кралство и други западни страни след нахлуването на руските войски в Украйна през 2022 година. Санкциите..

публикувано на 11.10.24 в 11:26

Откриха труп на млад мъж край река в Благоевград

Тялото на млад мъж е открито в коритото на реката в Благоевград.   На място полицията е установила, че тялото виси на дърво, с надяната примка на врата.   Първоначалната версия е за самоубийство, но се разследват всички обстоятелства. По непотвърдена информация  момчето е  студент, който снощи е напуснал общежитието и не се е върнал...

публикувано на 11.10.24 в 11:18

Проблеми с автобусния превоз и почистването на пътя около Рилския манастир

Има проблеми с почистването около пътя Рилски манастир-Кирилова поляна, както и с автобусния превоз към Светата обител. Този път води и към гроба на Свети Иван Рилски, на около два-три километра от Светата обител и дори и през зимата там отиват миряни и туристи. Затова трябва да е почистен. В района на Кирилова поляна пък са няколко..

публикувано на 11.10.24 в 11:08