Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константина Кунева ще бъде евродепутат от гръцката партия СИРИЗА

Успех на българската кандидатура в евролистите на партията СИРИЗА в Гърция. Константина Кунева е четвърта във вота на победилата коалиция, която има шест депутатски места в Брюксел. Кунева не е член на партията СИРИЗА, но беше включена в евролистите след гласуване от партийния съвет.

Водеща информация в момента за гръцките медии е четвъртото място на Кунева. Продължава броенето на предпочитанията на избирателите, но според журналистите повече от сигурно е, че Кунева влиза в Европарламента. До този момент тя събира 19 367 гласа.

Всички интернет издания публикуват биографията на новата евродепутатка и припомнят жестокия инцидент от 2008-а, когато поради активната й синдикална дейност непознати лица я заляха със сярна кисилина. Виновните не бяха открити, а следствието се прекрати. По това време Кунева работи като чистачка в метрото въпреки висшето си образование. Гръцките синдикати оказаха материална помощ на пострадалата българка и тя се превърна в символ на борбата за защита на правата на работниците. 

В коментарите по информацията се срещат и такива на българи, живеещи в Гърция, според които гърците направиха това, което българските партии не сториха. Кунева е и единственият евродепутат, който не е с гръцко гражданство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

"Право и справедливост" на Ярослав Качински победи на евроизборите в Полша

Победител в евроизборите в Полша е опозиционната партията "Право и справедливост" на Ярослав Качински , а сензацията - получилата 7 процента партия "Нова десница", чиято цел и излизане на страната от Европейския съюз.  Изборите преминаха при много слаба..

публикувано на 26.05.14 в 14:47

Партията на премиера Виктор Орбан е победител на евровота в Унгария

С 52 процента изборен резултат управляващата партия на премиера Виктор Орбан спечели евровота в Унгария. Изненадващо на второ място се класира крайно дясната партия "Йоббик".  С този резултат националистите изпревариха социалистическата партия...

публикувано на 26.05.14 в 14:43

Управляващите партии печелят евроизборите в Унгария и Румъния

Управляващата десница в Унгария печели убедително изборите за Европейски парламент. Партията "Фидес" на премиера Виктор Орбан взе над половината от гласовете при активност под 30 на сто. Крайнодясната партия "Йобик" е втора, а социалистите са трети...

публикувано на 26.05.14 в 08:38
ВИЖТЕ ОЩЕ
Древното светилище е разкрито от италианска научна експедиция.

В Кипър италиански археолози разкриха светилище отпреди 4000 години

В Кипър бе открито свещено място, датирано отпреди 4000 години. Най-старият древен храм, установяван досега на острова, се появи на бял свят при археологически разкопки на италианска научна експедиция. Важното археологическо откритие е направено в..

публикувано на 07.07.24 в 18:23

Община Монтана изгражда соларна система, за да намали разходите за електричество

Община Монтана изгражда соларна система за 120 000 лв., за да намали разходите си за електрическа енергия. Соларната система се монтира на покрива на ниската част на сградата на Община Монтана. Панелите са поставени на площ от около 600 квадратни..

публикувано на 07.07.24 в 17:49
Димитър Главчев

Служебният премиер ще участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон от 9 до 11 юли

Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която ще се проведе от 9 до 11 юли, съобщиха от правителствената пресслужба.  Премиерът Главчев ще води делегацията на..

публикувано на 07.07.24 в 17:47

Велико Търново чества годишнина от Освобождението

С общоградско поклонение и военен ритуал пред паметника "Майка България" и пешеходни обиколки с екскурзоводски беседи по знаковите исторически места във Велико Търново беше чествана 147-ата годишнина от освобождението на старопрестолния град.  Велико..

публикувано на 07.07.24 в 17:36

Енергийната помощ за предстоящия отоплителен сезон ще е 553,75 лв.

За предстоящия отоплителен сезон  - от 1 октомври тази година до 31 март на следващата, размерът на предоставяната енергийна помощ ще е  553,75 лева.    Сумата е съобразена с определените нови цени на електроенергията за бита.   Заявления се приемат..

публикувано на 07.07.24 в 17:28

Нова политическа група ще има в Европейския парламент - "Патриоти за Европа"

Новата дясна фракция в Европейския парламент  - "Патриоти за Европа", чието начало беше поставено от премиера на Унгария Виктор Орбан вече включва достатъчно партии, за да получи статут на политическа група. Това съобщава ДПА, цитирана от БТА...

публикувано на 07.07.24 в 17:19
Британският министър-председател Киър Стармър говори на пресконференция след първото заседание на кабинета на Даунинг Стрийт в Лондон, 6 юли 2024 г.

Стармър предлага на шотландското правителство "истинско пълноправно място на масата"

Британският премиер Киър Стармър днес е на посещение в Единбург в рамките на обиколка в Обединеното кралство, за да се срещне с ръководителите на децентрализираните правителства. В понеделник той ще посети Северна Ирландия и Уелс.  Киър Стармър..

публикувано на 07.07.24 в 17:02