Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Габрово иска съдействие от Комисията за възстановяване и подпомагане към МС

Наводнена улица в Габрово
Снимка: Велина Махлебашиева

Валежите в Габрово спряха и обстановката се нормализира, след като интензивните дъждове през последните две денонощия причиниха сериозни щети. Общината ще търси съдействие за преодоляването им от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Критичните ситуации, причинени от интензивния валеж, са овладени. Продължава разчистването на улиците, които заради натрупани наноси са непроходими. От падналия дъжд са се активизирали 8 свлачища. Заради свличане на земна маса върху платното пътят към Габровското село Дебел дял е затворен за движение. Преминаването става по обходен маршрут.

Нивата на река Янтра в Габрово и притоците й са под критичните, но остават под наблюдение. Множество са прелелите дерета, като най-честата причина е затлачване с битови отпадъци, коментира кметът на Габрово Таня Христова:

Изключително големи количества автомобилни гуми и отпадъци от бита. Нещо, което наистина доведе до сериозни проблеми в различни части на града ни.

Продължава отводняването на мазета и приземни етажи. В служба "Пожарна безопасност и защита на населението" от началото на интензивните валежи са получени 58 сигнала.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мост в с. Първомайци

Критична е била обстановката през изминалата нощ във Велико Търново и Габрово заради наводненията

Критична е била обстановката през изминалата нощ във Велико Търново и Габрово заради наводненията там. Това съобщи директорът на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов: Тази нощ в областите и градовете..

обновено на 31.05.14 в 15:13

Нормализира се обстановката в община Шумен

Нормализира се обстановката в община Шумен. Това съобщиха специалистите по гражданска защита. Нивото на река Мътнишка в село Мадара е започнало да се понижава, а водата бавно да се оттегля. Обитателите на 15-те къщи с наводнени дворове в квартал "Макак",..

публикувано на 31.05.14 в 17:23

На територията на област Търговище се изпускат два язовира

Осем къщи бяха наводнени тази утрин в село Априлово в община Попово, а други 20 - временно откъснати от центъра на селото. Нивото на водата надхвърли един метър и се наложи за близо 100 души да бъде доставен хляб и продукти от първа необходимост с лодки..

публикувано на 31.05.14 в 17:18
Наводнението в Габрово

Обстановката в Габрово остава тревожна след 45-часовия дъжд

Обстановката в Габрово постепенно са нормализира, но остава тревожна, след като интензивните валежи през последните две денонощия причиниха сериозни щети. Не е постъпвала информация за бедстващи хора, няма квартали и села без ток. След като..

публикувано на 31.05.14 в 15:27

Нивата на реките в община Велико Търново вече са нормални и под критичните граници

Нивата на реките в община Велико Търново вече са нормални и под критичните граници. След критичната ситуация тази нощ, когато нивото на   Янтра във Велико Търново надхвърли 8 метра и създаде опасност от наводнения, кметът Даниел Панов..

публикувано на 31.05.14 в 15:12

Веселинов: Преливането на язовира в село Росина е главната причина за наводненията в Априлово

Преливането на язовира в село Росина, е главната причина в продължение на години село Априлово да бъде наводнявано. Нивото на язовира не се контролира чрез изпускателните кранове и затова, когато водата излезе през преливника, причинява огромни щети на..

публикувано на 31.05.14 в 15:06

Юнал Мъстънов: Няма опасност от преливане на язовири в Ловешка област

Няма опасност от преливане на язовири в Ловешка област. Това съобщи заместник-областният управител Юнал Мъстънов след извършена проверка на водоемите заради   обилните валежи през последните дни. Според Мъстънов , всички язовири в са в..

публикувано на 31.05.14 в 14:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви..

публикувано на 07.07.24 в 20:42
Снимката е илюстративна, архив.

За 24 часа полицията залови 42 водачи, седнали зад волана пили, 11 - взели наркотици

42-ма водачи, шофирали след употреба на алкохол, и 11 - на наркотици, са заловени от полицията през последното денонощие в страната.  16 от водачите, заловени да карат след употреба на алкохол, са били с проби от 0,5 до 1,2 промила, а 26 - с над 1,2..

публикувано на 07.07.24 в 20:14
Илюстративна снимка - поддръжници на Гръцката комунистическа партия на протест, архив, юни 2024 г.

Гръцката комунистическа партия с антивоенен протест на пристанището в Солун

Активисти на Гръцката комунистическа партия проведоха антивоенен протест на пристанището в Солун срещу използването на гръцки военни бази в мисии на НАТО. "Нито едно гръцко пристанище или летище не трябва да се използва за империалистическите цели на НАТО"..

публикувано на 07.07.24 в 19:51
При обиск в домовете на арестуваните са намерени милиони евро в брой.

В Атина арестуваха 14 общински служители - организирана престъпна група за изнудване

Гръцката полиция разби организирана престъпна група за изнудване на собственици на заведения и магазини в Атина. Арестувани са 14 общински служители, участвали в престъпната схема. Повече от шест месеца са следени общински служители в Атина, за които..

публикувано на 07.07.24 в 19:29

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов, отдал живота си на радиото между 1977 и 1994 година, съобщиха наши колеги. Той е автор на сигналите на предаването "12+3" на "Хоризонт", които звучат в ефир вече 35..

публикувано на 07.07.24 в 19:24