Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от настилката на автомагистрала "Марица" е разрушена заради дъждовете

Снимка: Дора Атанасова

Част от настилката на автомагистрала "Марица" е разрушена от проливните дъждове, констатира при проверката на строителните дейности вицепремиерът Екатерина Захариева. Тя обяви, че отсечката Димитровград - Харманли ще бъде готова до края на ноември. Въпреки че има забавяне в изграждането на пътя, страната ни няма да загуби средства от европейските оперативни програми.

След като АМ "Марица" бъде готова, пътните произшествия ще намалеят с 3000, каза регионалният министър Екатерина Захариева.

Знаете, че магистралите са най-безопасните пътища, намаляват риска. Само автомагистрала "Марица" в тези два ЛОТ-а в рамките на 30 години ще намали риска от катастрофи, т.е. ще ги минимализира изобщо с около 3000 пътно-транспортните произшествия, което никак не е малко. Това са много човешки живота и съдби, обясни тя.

Сега обаче ЛОТ-1 в участъка от Оризово до Димитровград и ЛОТ-2 от Димитровград до Харманли все още не са довършени.

ЛОТ-1 е във физическо изпълнение на проекта около 50 процента, малко под 50 процента. ЛОТ-2 е с доста добро темпо на изпълнение, около 80 процента физическо изпълнение, коментира министърът.

Причините за забавеното строителство са няколко, обясни Захариева.

Проблемът е според нас в няколко в няколко неща. Тук има археология, тук има изместване на газопровод, който не беше ясен по време на проектирането и отчуждителните процедури. Изключително голям проблем са отчуждителните процедури в момента. Имаше време - около година, Народното събрание да приеме изменение в двата закона. Не го направи и в момента всяко отчуждение, което влезе в съда, забавя проектите с около две години, каза Захариева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Оранжев код за дъжд е обявен в шест области на страната

В шест области на страната е обявен оранжев код за дъжд. Предупреждението се отнася за областите Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Пазарджик и София - област. Там се очакват сумарни количества между 30 и 40 л/кв.м. Жълт ще бъде кодът за дъжд в 12 области,..

публикувано на 16.09.14 в 08:10

Бедствено положение е обявено в хисарските села Кръстевич и Красново

Бедствено положение беше обявено в хисарските села Красново и Кръстевич. В района вали дъжд от вчера сутринта. Нормализира се обстановката в Съединение, където след снощния порой под вода останаха повечето улици, много дворове и приземни етажи на къщи. По..

обновено на 16.09.14 в 15:41

Остава бедственото положението в село Добровница

Остава бедствено положението в пазарджишкото село Добровница, където около 100 къщи бяха наводнени през нощта поради обилните валежи. Специалистите смятат, че причината са двата отводнителни канала, които е трябвало да бъдат почистени преди две седмици...

публикувано на 16.09.14 в 15:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

120 ученици бяха наградени с отличието "Национална диплома"

120 ученици бяха наградени с отличието "Национална диплома". Отличието се дава на ученици с пълни шестици по всички учебни предмети в дипломата за средно образование. В номинациите участват и онези с пълни шестици на държавните зрелостни изпити и..

публикувано на 12.09.24 в 14:59
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Първа разходка в открития Космос на непрофесионални астронавти

Цивилният екипаж на SpaceX влезе в историята с първата разходка в открития Космос на непрофесионални астронавти. То е в рамките на мисията Polaris Dawn и SpaceX излъчи уебкаст на събитието.   Милиардерът Джаред Айзъкман и колежката му Сара Гилис, инженер..

публикувано на 12.09.24 в 14:59

ЕК коментира законопроекта на "Възраждане" за чуждите агенти

"Комисията осъжда всякакви ограничения на демократичните ценности и основни свободи като свободата на изразяване, на сдружаване и правото на участие в обществения живот". Така говорителката на Еврокомисията Йордис Фероли коментира внесения от..

публикувано на 12.09.24 в 14:46
Катя Панева

Законопроекти забраняват промяна на пола на непълнолетни лица

От ПГ на ПП-ДБ внесоха три проекта за промени в Закона за закрила на детето.  В два от тях се забранява извършването на медицински дейности за промяна на пола на непълнолетни лица, освен в случаите, когато съществува сериозна опасност за живота или..

публикувано на 12.09.24 в 14:28

Протест по време на първото заседание на СОС след лятната ваканция

Жители от различни квартали на София се събраха на протест пред сградата на Столичната община по време на първото заседание на Общинския съвет след лятната ваканция. За пореден път поставиха проблемите с новата организация на движението по..

публикувано на 12.09.24 в 14:27
Левон Хампарцумян

Левон Хампарцумян: Лихвите по кредити и депозити бавно ще се покачват, няма да видим двуцифрени

Има ли балон на пазара на имоти или не, за съжаление разбираме когато се спука. Има много фактори, които действат за увеличаване на цените. В България, където хората са склонни да притежават имота, а не да наемат, също е важен при оценката на..

публикувано на 12.09.24 в 14:18
Генералният директор на БНР Милен Митев и председателят на БАН академик Юлиан Ревалски

БНР и БАН подписаха меморандум за сътрудничество

Генералният директор на БНР Милен Митев и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски подписаха меморандум за сътрудничество между двете институции. Той предвижда информиране на обществото по въпроси, свързани с развитието на научната дейност у нас и..

публикувано на 12.09.24 в 14:00