Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

3 млрд. и 117 млн. лв. са изплатени на вложителите в КТБ, пише "Монитор", като цитира изказване на премиера Бойко Борисов.

Вестник "24 часа" извежда като акцент думите на Борисов, според когото 2014 година е била ужасна. По повод призив на лидера на ДПС Лютви Местан премиерът да се освободи от "Патриотичния фронт" и ако не, може да има предсрочни избори, Борисов заявява, че това е съвет, който не го засяга.

Всички централни всекидневници отделят внимание на поевтиняването на цената на горивата. "Празничен бонус: Дизел - 2.09 лв., А95 за 2.19 ", пише вестник "Труд". Добрата новина за потребителите е, че специалистите прогнозират запазване на тенденцията за по-ниски цени.

Последно толкова евтин бензин имаше преди около пет години, припомня "Телеграф". Тогава обаче шофьорите плащаха на държавата акциз от 68 стотинки на литър, сега ставката на налога е по-висока - 71 стотинки.

"Хайки за данък кола", предупреждава от първа страница вестник "Стандарт". От Нова година общините ще получават всекидневно информация за регистрациите в КАТ и така никой няма да може да си спестява налога. По закон, нередовните платци дължат данъци за 5 години назад, допълва вестникът.

Двойно повече круизи във Варна и Бургас, информира "Преса". Само на морската гара втв Варна, която обичайно посреща по двайсетина пътнически кораба годишно с около 11 000 пасажери, до края на октомври са акостирали 40 плавателни съда с 25 000 туристи. Двойният ръст се дължи на кризата в Украйна, заради която круизните компании променили маршрутите си, казва пред изданието директорът на "Пристанище Варна" Божидар Чапалов.

88 души са преминали през токсикологията на "Пирогов" заради препиване по Коледа, това е водещото заглавие на "Монитор". Рекордьор е 59-годишен софиянец, приет за лечение с 5.2 промила алкохол.

Частни старчески домове правят нарушения, като масово не водят задължителните медицински досиета на потребителите си, е сред другите водещи теми за вестник "Монитор". Изданието цитира данни на Агенцията за социално подпомагане, според които се отчита и сериозна липса на обслужващ персонал в домовете за възрастни хора.

Добри новини за производителите на зеленчуци: 5 пъти по-големи евросубсидии се очакват през следващия програмен период според вестник "Труд". Тази година производителите получиха по 30 лв за декар, като последната субсидия от програмния период 2007 -2013 година, а догодина ще кандидатстват за помощ от 145 лв за декар. За новите помощи ще се кандидатства през март догодина, припомня изданието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Александър Симидчиев

Д-р Симидчиев: Законопроектът на "Възраждане" за вендинг машините за лекарства е предизборен

" Виждаме как няколко законопроекта, които бяха входирани в последно време, се ползват предизборно, за да разбунят духовете, а не да доведат до нещо смислено и полезно ". Това заяви пред БНР председателят на Здравната комисия в парламента д-р Александър Симидчиев, след като Народното събрание прие на първо четене законопроект на "Възраждане",..

публикувано на 18.09.24 в 09:26
Река Елба в Дрезден, 17 септември 2024 г.

В засегнатите от наводнения региони в Централна Източна Европа ситуацията остава напрегната

В засегнатите от катастрофални наводнения региони в Централна и Източна Европа ситуацията остава напрегната. Покачва се нивото на реките в Полша и Германия. Най-малко 22 души са загинали при наводненията в Австрия, Полша, Чехия и Румъния. Покачва се нивото на река Елба край саксонската столица Дрезден, където обявиха трета от общо четири..

публикувано на 18.09.24 в 09:00
доц. Косьо Стойчев

Доц. Косьо Стойчев: Българските иновативни фирми нямат подкрепа, пазарната среда е агресивна

" Ресорът е прекрасен . Когато в български ръце се намират стартъпи, иновации и изследвания, ние се намираме в чудесна позиция. Не смятам, че българската държава е безкрайно неиновативна и няма стартъпи." Тази позиция изрази пред БНР доц. Косьо Стойчев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", за ресора, който получава българският кандидат за..

публикувано на 18.09.24 в 08:39

Проверяват кандидатите за еврокомисари за потенциален конфликт на интереси

На третия ден от пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург ще се проведе пресконференция на тема "Проверка на потенциален конфликт на интереси на кандидатите за членове на Комисията". Събитието ще води българският евродепутат и председател на комисията по правни въпроси Илхан Кючюк. Той ще информира медиите за процедурните стъпки на..

публикувано на 18.09.24 в 08:37

Ден без загинали на пътя

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя и се отбелязва в цялата страна Той е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда за поредна година в рамките на Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември. Мотото на кампанията е "Остани жив, пази живота". Целта е да..

публикувано на 18.09.24 в 08:19

Празник на занаятите във Велико Търново

С шестдневен празник на занаятите във Велико Търново започват тържествата за честване на 116-ата годишнина от обявяването на независимостта. В "Нощ на Самоводската чаршия" ще се включат повече от 80 майстори.   Фестивалът на занаятите представя традиционни и иновативни техники в различни сфери на бита, съчетани с концерти и спектакли. В 13-ото..

публикувано на 18.09.24 в 08:15

Доц. Александър Христов: Спасението е в системните партии

" Картината е тъжна, но очаквана и позната . Не трябва да си мислим, че след всичко, което стана в последните 4 години в държавата, настроенията на хората биха били по-различни".  Това е мнението на доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации. Пред БНР той отбеляза, че започва залитане в конспиративни теории в..

публикувано на 18.09.24 в 08:04