Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на "Ал Кайда" Айман ас Зауахири се закле във вярност пред новия лидер на афганистанските талибани

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на "Ал Кайда" Айман ас Зауахири се закле във вярност пред новия лидер на афганистанските талибани Молла Ахтар Мансур. Това стана чрез разпространен в интернет аудиозапис, който е първото изявление на Зауахири от септември миналата година.

"Като емир на Ал Кайда се заклевам във вярност към теб, следвайки пътя на шейх Осама бин Ладен и неговите братя мъченици, които се заклеха във вярност към Молла Омар", се посочва в записа, чието автентичност не е офиициално потвърдена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Исторически парк

Любомир Жечев: Има знак на равенство между "Величие" и Исторически парк

Варненската районна прокуратура е започнала досъдебно производство, за да изясни дали е налице финансова измама, свързана с филма на Любомир Жечев за Исторически парк. Това съобщи Жечев в интервю пред БНР. "Разследват дали набирането (на средства - бел. ред.) за филма е станало чрез такъв тип измама." Влогърът определи това като..

публикувано на 28.10.24 в 12:25

На изборите в Турция за българския парламент са гласували 48 010 души

На изборите за Народно събрание в Турция са гласували 48 010 души. Това е малко по-висока избирателна активност спрямо изборите през юни, когато гласувалите бяха 46 495. Коалицията "Алианс за права и свободи - АПС" печели 64,76% от вота в Турция (29 496 гласа), докато "ДПС - Ново начало"- 28,46% (12 961 гласа). Най-много хора са упражнили..

публикувано на 28.10.24 в 12:22

При 99,71% обработени протоколи: "Величие" е на ръба за 51-вото НС

Девет политически партии и коалиции ще влязат в 51-вото Народно събрание, показват междинните данни на Централната избирателна комисия при обработени 99,71% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", "ДПС-Ново начало", "БСП - Обединена Левица", "Алианс за права и свободи - АПС", "Има такъв народ", МЕЧ и..

публикувано на 28.10.24 в 12:05

Какви избиратели отидоха до урните? Профили от екзитпол на "Галъп"

Данните от екзитпола дават интересна картина на типа избирател, който е отишъл вчера до урните. Това каза пред БНР  социологът Яница Петкова от "Галъп интернешънъл болкан". Типът избирател на ПП-ДБ е доста по-младежки в сравнение с този на ГЕРБ-СДС . При вота за ГЕРБ се разделят почти поравно висшистите и хората със средно образование,..

публикувано на 28.10.24 в 12:01

Главчев: Противодействахме на купения вот, партиите да положат усилия за редовен кабинет

Премиерът Димитър Главчев обяви, че служебното правителство се е справило с купения вот. Това той обяви на полигона "Ново село" по време на учебно-щабни демонстрации на Многонационалната бойна група, с рамкова държава Италия. Като пример за справянето с купения вот той даде пример с увеличения брой проверки на избирателните машини...

публикувано на 28.10.24 в 11:56
Георги Харизанов

Георги Харизанов: Вариант за правителство, което да има обществен авторитет, е с първите две сили

Единственият вариант за правителство, което да има някакъв обществен авторитет  и у нас, и в чужбина, както и някакъв кредит на доверие,  е с участието на първите две политически сили .  Това заяви пред БНР анализаторът Георги Харизанов. "Третият партньор би имал значение, когато се постигне разбирателство между първите двама...

публикувано на 28.10.24 в 11:55

Бизнесът е против мярката на 3 месеца да отчита дълготрайните си материални активи и запаси

Бизнесът се противопоставя на мярката на всеки три месеца да отчита дълготрайните си материални активи и запаси. Това стана ясно на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което се обсъждат промените в данъчното законодателство догодина. Според компаниите, по този начин ще се увеличи административната тежест,..

публикувано на 28.10.24 в 11:46