Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България предлага декларация за границите на Балканите и разчита на Албания

Буяр Нишани и Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Като председател на процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа България има намерението да предложи приемането на съвместна декларация за неприкосновеност на границите на Балканите. Това обяви президентът Росен Плевнелиев по време на съвместна пресконференция с президента на Албания Буяр Нишани, който е на посещение у нас.

Плевнелиев заяви, че страната ни разчита на подкрепата на Тирана за реализирането на трите основни приоритета на българското председателство на ПСЮИЕ - енергетика, енергийна свързаност и инфраструктурата. Плевнелиев добави за българската инициатива:

България ще продължи приемането на съвместни декларации за неприкосновеност на границите на Балканите. Разчитам на подкрепата на Албания за успешното реализиране на тази инициатива. 

На въпрос на БНР, защо Тирана не признава българското малцинство в Албания, президентът на страната Буяр Нишани отговори:

Ние сме открити и правата на националните малцинства в Албания са гарантирани. Албания е напълно открита за запазване на националната идентичност. Преди три години, когато имаше преброяване на населението на Албания, имаше графа за националните малцинства.

Двамата президенти констатираха, че икономическите ни отношения не отговарят на потенциала, който имат, подчертавайки важността на Коридор 8 и доизграждането на жп линията София - Скопие - Тирана - Дуръс. Плевнелиев каза, че българският бизнес има много сериозен интерес да  участва в изграждането на инфраструктурата на Албания и построяването на магистрала между страните ни. Според президента Плевнелиев България прави много сериозни стъпки, за да се свърже към енергийната мрежа между Албания, Косово, Черна Гора и Сърбия. Държавният ни глава обясни, че България е традиционен производител на ток и произвежда два пъти повече, отколкото има нужда, и изнася електроенергия за държавите в региона:

Искаме да има общоенергийна мрежа от гледна точка на доставки на газ. В момента се изгражда такъв пръстен между Албания, Косово, Черна Гора и Сърбия, като България ще направи много сериозни постъпки да се свърже, отбеляза още Плевнелиев.

Президентът на Албания Буяр Нишани коментира, че диверсификацията на различните източници е предизвикателство не само за нашите енергетики, но и за европейската като цяло:

Чрез проекта ТАП ще стане възможно пренасянето на газ от Албания към Северните Балкани и много от страните в региона вече проявиха готовност да се свържат към трасето, което преминава през нашата страна, посочи той.

Искаме също така да има и газова връзка, която ще мине по трансатлантическия петролопровод, и се радваме, че през 2018 г. това ще се случи, след като и България, и Албания ще се включат към ТАП, коментира Плевнелиев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При обработени 60% от протоколите: ГЕРБ-СДС е първа сила в Монтанско

ГЕРБ-СДС е с най-много гласове в област Монтана при обработени 60% от изборните протоколи. 6700 гласа има ГЕРБ-СДС в област Монтана при обработени 60% от протоколите от 12-ти многомандатен избирателен район. Това прави малко над 26 на сто от гласувалите. Лидерът на СДС Румен Христов е водач на листата за народни представители в Монтанско:  "Но се..

публикувано на 28.10.24 в 08:24

При 88,09% обработени протоколи: 9 формации в 51-вото Народно събрание

Девет политически партии и коалиции ще влязат в 51-вото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 88,09% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", "ДПС-Ново начало", "БСП - Обединена Левица", "Алианс за права и свободи - АПС", "Има такъв народ", МЕЧ и..

публикувано на 28.10.24 в 07:58
Гласуване в  Бурса

Кои са големите въпроси, на които сънародниците ни в Турция настояват да получат отговори?

Ще бъдат ли припознати изселниците ни в Турция от всички партии и ще ги възприеме ли българското общество като хора, които могат да играят роля за положителната връзка между страната ни и турската държава? Това са големите въпроси, на които сънародниците ни в Турция настояват да получат отговори. Изразяват също разочарование от Ахмед Доган за..

публикувано на 28.10.24 в 07:56

Над 146 000 души са гласували в чужбина

В 5 часа българско време завърши изборният ден  по Западното крайбрежие на САЩ и Канада.  По информация на дипломатическите и консулските ни представителства, всички избирателни секции по света вече са приключили работа и са предали своите резултати.  При обработени 97,22% от протоколите на секционните избирателни комисии, правото си на..

публикувано на 28.10.24 в 07:51
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Партиите са стигнали пода си, може да се окажат в мазето

Всички партии са стигнали пода си на твърди гласоподаватели . Тези партии отскачат леко при удара в пода . Ако не направят нещо, може да се окажат в мазето . Този коментар направи в интервю за БНР Първан Симеонов от "Галъп". Според него повишената избирателна активност е следствие и от технологични практики, и от съпротивата срещу..

публикувано на 28.10.24 в 07:50
Вилия Блинкевичюте, лидер на Социалдемократическата партия на Литва

Левицата в Литва спечели втория тур на парламентарните избори

Важно гласуване с политически обрати се проведе в Литва. Социалдемократическата партия спечели втория тур на парламентарните избори, обяви избирателната комисия в столицата Вилнюс, като с 52 от общо 141 депутатски места опозиционната партия е напът да вземе властта. Управляващият консервативен Съюз "Отечество" се очертава като втората сила с..

публикувано на 28.10.24 в 07:43

НСТС гледа промени в данъчните закони, предложени от служебния кабинет

Съветът за тристранно сътрудничество ще разгледа предложените от служебния кабинет промени в данъчните закони. Промените в данъчните закони по традиция предхождат и проектобюджета за всяка година.  Финансовото министерство този път предлага малко промени в законодателството, свързано с налозите за бизнеса и гражданите и като цяло среща..

публикувано на 28.10.24 в 07:38