Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руското правителство трябва да съобщи икономическите мерки, които ще предприеме срещу Турция

Асоциации на турски бизнесмени бият тревога за възможността че могат да изгубят много договори и да пострадат от разрива в руско-турските отношения  след свалянето над Сирия на руския военен самолет СУ 24. Днес се очаква руското правителство да обяви мерките, които ще предприеме срещу Турция в сферата на икономиката и хуманитарните отношения.    

В Русия се получават много сигнали идващи от влиятелната Асоциацията на турските бизнесмени, както и от различни обществени организации, работещи в Москва, които искат проблемите в руско-турските отношения да бъдат решени. Според говорителят на президента Путин- Дмитрий Песков, тези организации не могат да намерят отговор на поведението на турския президент  Реджеп Тайп Ердоган и за действията му свързани със свалянето на руския военен самолет СУ 24 над Сирия преди няколко дни. Провокационните действия според Песков  не са в интерес  нито на  НАТО, Русия или пък и на самата Турция.Той отбеляза още че синът на президента на Турция Реджеп Ердоган-Билял има "определени интереси" в петролния бизнес, а зета на Ердоган оглавява министерството на енергетиката на страната.                                                                                                                     

Днес трябва да станат и ясни мерките на руското правителство, които ще вземе за ограничаване на икономическите проекти с Анкара. В тях правителство на Русия ще предложи на президента Владимир Путин да се ограничи вноса на турска селскостопанска продукция, която за първите десет месеца на 2015 година възлиза на над 2 млрд. долара както и ограничаване на руските туристи да посещават Турция от които Анкара печелеше по близо 4 млрд. долара годишно, както и на едрия строителния бизнес от Турция, работещ в Русия и имащ много сериозни проекти в страната.                                                                   

В сферата на енергетиката Москва е доста внимателна, защото и тя има какво да губи, ако реши да замрази участието си в тях като започналото строителство на първата турска ядрена централа в Якую, която е собственост на Русия.                                           

В същото време Русия вече обяви, че възстановява визовия режим за турските граждани от началото на 2016 година, с аргумента че през територията на югоизточната ни съседка преминават много джихадисти, които взимат участие на страната на радикалните ислямистки групировки в сирийския конфликт.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камелия Нейкова

ЦИК е възложила профилактика и почистване на машините за вота

ЦИК е възложила профилактика и почистване на машините на "Сиела Норма". Всички, които са дали дефекти, няма да участват на изборите на 27 октомври. Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова в "Денят започва" по БНТ. "Процентът на машините, които дават такъв проблем, е сравнително малък на фона на всички останали, но по-важното е, че дори..

публикувано на 11.10.24 в 09:58

Третият мост над р. Дунав - сред акцентите на "Дунавски транспортен форум" в Русе

Построяването на трети мост над река Дунав и магистралата от Русе до Велико Търново са акцентите на "Дунавски транспортен форум", който ще се проведе в "Канев център" на Русенския университет днес.

публикувано на 11.10.24 в 09:46

РИК-Кюстендил заличи кандидат-депутат от една от съперничещите си коалиции от разцепила се партия

РИК-Кюстендил заличи кандидат-депутат от една от съперничещите си две коалиции от разцепила се партия. При това я е представлявал на консултациите по състава на СИК при Общината в Дупница.  Така броят на кандидат-депутатите от Кюстендилска област става 124.  Заличеният кандидат е бил поставен под №3 в листата на коалицията. РИК - Кюстендил е..

публикувано на 11.10.24 в 09:43
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Четирима загинали и 10 ранени при руска ракетна атака в Одеска област

Четирима души са загинали и 10 са били ранени при руска ракетна атака в Одеска област, съобщи областният управител Олег Кипер.  Причинени са разрушения на двуетажна сграда с апартаменти и офиси. Под отломките са открити няколко оцелели.  Намясто е оказана психологическа помощ на нуждаещите се. Шестима са пострадали при руски ракетен обстрел..

публикувано на 11.10.24 в 09:08

Завишено търсене на противогрипни ваксини преди зимния сезон

Лични лекари в Плевен отбелязват повишен интерес към поставянето на ваксини, особено към противогрипните. В аптечната мрежа в града има достатъчно количества за онези желаещи да си поставят ваксина, които не попадат в категорията за безплатно предоставяне. Цената е малко над 20 лева. Ваксината срещу грип се поставя еднократно, през..

публикувано на 11.10.24 в 08:54

Пожар избухна в депото за битови отпадъци край Враца

Тази сутрин е възникнал пожар в една от клетките на депото за твърди битови отпадъци край Враца, съобщиха от общината. Екипите на пожарната са намясто и правят всичко възможно ситуацията да бъде овладяна бързо. Поривите на вятъра носят дим от пожара към града и това и причината за неприятната миризма над Враца в момента, посочиха от..

публикувано на 11.10.24 в 08:54

Добромир Ганев: Цените на имотния пазар у нас не са нереални

" Нищо нереално няма в цените и няма как те да бъдат завишавани в пазар, където има изключителна конкуренция във всички посоки в сектора . Няма никакво основание да се счита, че някой някъде се опитва да завишава цените. Цените на имотите са отражение на цялостната икономическа ситуация в страната ". Това заяви пред БНР Добромир Ганев от..

публикувано на 11.10.24 в 08:47