Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествата по повод юбилея на руския патриарх Кирил - форум за диалог между църковните лидери

Московската патриаршия никога няма да се съгласи с предоставянето на автокефалност на Украинската православна църква

Снимка: patriarchia.ru

Тържествата по повод юбилея на руския патриарх Кирил, който навършва 70 години, се превърнаха в диалог между църковните лидери, изпъстрен с динамика, в който се пренасят и много политически аргументи. За първи път руската патриаршия покани много от престоятелите на православния свят. Сред акцентите на срещите бе тази с престоятеля на Йерусалимската патриаршия, определен от Кирил като пазител на православното християнство и светите места в Близкия Изток. Сред гостите на събитието бе и архиепископът на Албанската православна църква Анастасий. С голямо медийно внимание бе съпътствана визитата на грузинския патриарх.


Патриарх Кирил изрази позицията, че Московската патриаршия никога няма да се съгласи с предоставянето на автокефалност на Украинската православна църква. По това становище Кирил е получил подкрепата на сръбския патриарх.

Българската църковна делегация е водена от западноевропейския митрополит Антоний. По думите му, срещата с главата на Руската православна църква е преминала в дух на братолюбие и разбирателство. Обсъдени са били въпроси, засягащи единството на светото православие в контекста на времена, в които светът се разделя.

Още за събитието можете да научите от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Монтана създават клуб за бъдещи майки

В Монтана създават клуб за бъдещи майки по идеята на Младежкия център в града. Целта е в клуба да се създаде подкрепяща и приятелска общност, където бъдещите майки ще могат да научат повече за бременността, а и да споделят своите лични преживявания и страхове. В инициативата ще бъдат включени дискусии със специалисти и експерти,..

публикувано на 11.10.24 в 08:11
На път към Черни връх

Традиционен ученически поход до Черни връх днес

От хижа "Алеко" до Черни връх днес ще се състои Традиционният ученически поход, участие в който ще вземат деца от 5. до 12. клас. За участниците е осигурен безплатен транспорт до хижата от столичния площад "Александър Невски". Очаква се пред учениците да бъде представено мобилното приложение  "Опознай България - 100 национални туристически..

публикувано на 11.10.24 в 08:01
Илан Шор, лидер на молдовската партия

Мащабна акция по претърсване на жилища в Молдова, чиито обитатели са свързани с проруски бизнесмен

Молдовската полиция е извършила мащабна акция по претърсването на жилища, чиито обитатели са свързани с проруския бизнесмен Илан Шор. Групата е разследвана, че се занимава с пране на пари, купуване на гласове и незаконно влияние върху изборния процес. Според властите в Кишинев, Шор и руските власти, които са го приютили в изгнанието му, се..

публикувано на 11.10.24 в 07:59
Ураганът

Най-малко 14 са загиналите от мощния ураган "Милтън" във Флорида

Най-малко 14 души загиналите от урагана "Милтън" във Флорида, а над 2.6 милиона домакинства са все още без електричество.  Най-малко четирима загинали и над 3 млн. домакинства без ток в резултат на урагана "Милтън" 6 от 14-те жертви са от окръг Сейнт Луси, намиращ се на Атлантическото крайбрежие на Флорида, който беше ударен от торнадо в..

публикувано на 11.10.24 в 07:56
Юлияна Николова

Юлияна Николова: Решението за Шенген зависи от това дали Австрия ще има правителство и какво ще бъде то

Пълноправното членство на България в Шенген зависи от това дали Австрия ще успее да състави правителство и какво ще бъде то. Това заяви пред БНР Юлияна Николова от Портал "Европа" и Фондация "Център за модернизиране на политики". "Във вчерашния съвет по правосъдие и вътрешни работи точката за разширяването на Шенген беше включена в т.нар...

публикувано на 11.10.24 в 07:56
Проф. Галин Цоков

Цоков проверява организацията за входно ниво в гимназия във Велико Търново

Служебният министър на образованието Галин Цоков ще провери днес в една от професионалните гимназии във Велико Търново каква е готовността за организацията и провеждането на входното ниво за оценка на деветокласниците по природните науки. Тази година за първи път това ще бъде направено само с електронни устройства като са определени две дати..

публикувано на 11.10.24 в 07:53

От МED9 обсъждат Близкия изток и как ЕС да допринесе за деескалация

Ситуацията в Близкия изток и инициативи, с които Европейският съюз може да допринесе за деескалация на кризата и за засилване на хуманитарната помощ в региона, ще обсъдят държавните и правителствени ръководители на 9-те средиземноморски страни-членки на ЕС. Срещата на върха на т. нар. група МED9 се провежда днес в кипърския град Пафос.  В работата й..

публикувано на 11.10.24 в 07:51