Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

27-годишен студент е обвинен за нападението над джамия в Квебек

| обновено на 31.01.17 в 18:33
Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС
Извършителят на нападението в канадския град Квебек в неделя вечерта е канадецът Александър Бисонет. При терористичния акт в Ислямския културен център в квартал "Сент фой" бяха убити шестима и ранени 19 души. Срещу извършителя са повдигнати шест обвинения в убийство.

Нападението бе извършено в неделя, в края на вечерната молитва в джамията в Ислямския културен център в град Квебек. 27-годишният Александър Бисонет е влязъл в сградата и е открил безразборна стрелба срещу събралото се множество. Заподозреният е избягал от местопрестъплението с автомобил, но по-късно е позвънил в полицията, след което е бил арестуван. В колата му са намерени пистолет и автомат "Калашников".

Първоначално полицията съобщи за задържането на двама нападатели, но по-късно направи уточнението, че нападателят е един, а вторият задържан е свидетел, който се е опитвал да помага на ранените.

Срещу Бисонет са повдигнати шест обвинения за убийство от първа степен и пет обвинения за опит за убийство. Обвиняемият засега не се е признал за виновен. Съдебното заседание е насрочено за 21-ви февруари

Самият Бисонет, студент във факултета по социални науки на френскоезичния университет "Лавал" и служител на кол център, е известен в активистките кръгове на Квебек като крайно десен интернет трол, често заемал твърди позиции срещу бежанците и феминизма. Считан е за привърженик на лидера на френските националисти Марин Льо Пен. Състудентите му го описват като интроверт, ксенофоб и поддръжник на расисткия национализъм. Никога досега обаче не е участвал в реални породени от омраза действия или нападения.

Канадското общество бе разтърсено от терористичния акт, който е едно от най-тежките масови убийства в страната. Снощи в Квебек и в много други канадски градове се проведоха бдения в памет на жертвите. Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви, че нападението е насочено срещу цялата страна и всички канадци, а не само срещу мюсюлманската общност. Целта на атентата, подчерта още Трюдо, е да се оронят най-изконните канадски ценности: откритост, многообразие и свобода на вероизповеданията, като подобни действия нямат място в канадското общество.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камелия Нейкова

ЦИК е възложила профилактика и почистване на машините за вота

ЦИК е възложила профилактика и почистване на машините на "Сиела Норма". Всички, които са дали дефекти, няма да участват на изборите на 27 октомври. Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова в "Денят започва" по БНТ. "Процентът на машините, които дават такъв проблем, е сравнително малък на фона на всички останали, но по-важното е, че дори..

публикувано на 11.10.24 в 09:58

Третият мост над р. Дунав - сред акцентите на "Дунавски транспортен форум" в Русе

Построяването на трети мост над река Дунав и магистралата от Русе до Велико Търново са акцентите на "Дунавски транспортен форум", който ще се проведе в "Канев център" на Русенския университет днес.

публикувано на 11.10.24 в 09:46

РИК-Кюстендил заличи кандидат-депутат от една от съперничещите си коалиции от разцепила се партия

РИК-Кюстендил заличи кандидат-депутат от една от съперничещите си две коалиции от разцепила се партия. При това я е представлявал на консултациите по състава на СИК при Общината в Дупница.  Така броят на кандидат-депутатите от Кюстендилска област става 124.  Заличеният кандидат е бил поставен под №3 в листата на коалицията. РИК - Кюстендил е..

публикувано на 11.10.24 в 09:43
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Четирима загинали и 10 ранени при руска ракетна атака в Одеска област

Четирима души са загинали и 10 са били ранени при руска ракетна атака в Одеска област, съобщи областният управител Олег Кипер.  Причинени са разрушения на двуетажна сграда с апартаменти и офиси. Под отломките са открити няколко оцелели.  Намясто е оказана психологическа помощ на нуждаещите се. Шестима са пострадали при руски ракетен обстрел..

публикувано на 11.10.24 в 09:08

Завишено търсене на противогрипни ваксини преди зимния сезон

Лични лекари в Плевен отбелязват повишен интерес към поставянето на ваксини, особено към противогрипните. В аптечната мрежа в града има достатъчно количества за онези желаещи да си поставят ваксина, които не попадат в категорията за безплатно предоставяне. Цената е малко над 20 лева. Ваксината срещу грип се поставя еднократно, през..

публикувано на 11.10.24 в 08:54

Пожар избухна в депото за битови отпадъци край Враца

Тази сутрин е възникнал пожар в една от клетките на депото за твърди битови отпадъци край Враца, съобщиха от общината. Екипите на пожарната са намясто и правят всичко възможно ситуацията да бъде овладяна бързо. Поривите на вятъра носят дим от пожара към града и това и причината за неприятната миризма над Враца в момента, посочиха от..

публикувано на 11.10.24 в 08:54

Добромир Ганев: Цените на имотния пазар у нас не са нереални

" Нищо нереално няма в цените и няма как те да бъдат завишавани в пазар, където има изключителна конкуренция във всички посоки в сектора . Няма никакво основание да се счита, че някой някъде се опитва да завишава цените. Цените на имотите са отражение на цялостната икономическа ситуация в страната ". Това заяви пред БНР Добромир Ганев от..

публикувано на 11.10.24 в 08:47