Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мустафа Йел: В Турция народът си казва последната дума, натиск няма да има

| обновено на 15.04.17 в 21:24
Мустафа Йел и Реджеп Тайп Ердоган

За първи път предложения за промени в конституцията, подготвени от представителите на народа, ще бъдат гласувани от самият народ на Турция. В този смисъл проведената кампания премина много успешно и емоционално, заяви в интервю за „Събота 150“ Мустафа Йел, член на Централния оперативен съвет на Партията на справедливостта и развитието и депутат от район Текирдат, Тракия:

Партията на справедливостта и развитието използва много активно всички средства за осведомяване, включително интернет медиите. Проведохме също така масирана кампания чрез социалните мрежи. Стремим се да разясним предложените промени от 18 март на всички слоеве на обществото. Нашите организации, представители, депутати, министри, министър-председател, президент провеждат кампания по места: обикаляме, обясняваме. На много места се уверяваме, че хората са наясно с предлаганите промени.  Но също така констатираме, че се провежда и едно информационно замърсяване и дезинформация, която обърква главите на нашите граждани. Например основната опозиционна партия твърди, че чрез тези промени се цели не промяна на системата, а промяна на държавното устройство.

Според Йел гласуването на турските граждани в чужбина е много важно:

Братята ни в чужбина имат много важно политическо, икономическо, социално, културно значение за нас. Те допринесоха много за опознаването на Турция по света. За нас е от голямо значение техният политически избор. Затова държахме да достигнем до тях, да ги информираме.

Той увери, че няма да има натиск, дори ако резултатът от референдума бъде отрицателен:

В нашата система народът си казва последната дума, ние разчитаме на хората. Какъвто и да е резултатът, дори вотът да е отрицателен, срещу никого няма да има натиск. Парламентът няма да приложи по-различен механизъм за вземане на решения.

Мустафа Йел коментира и отношенията на Турция с новото българско правителство, като определи България като чувствително място и от голяма важност:

България е чувствително място. Там живеят много наши сънародници, хора, с които изповядваме една и съща религия. Ние много обичаме България. Ние сме управление, което се стреми да развива добросъседски отношения с комшиите си. България, чрез нашите сънародници и роднини, е нашата врата към Европа.

Цялото интервю на Севда Дюкянджи с Мустафа Йел можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Референдумът в Турция и неизвестните пред него

Референдумът в Турция за засилване на президентската власт няма да излъчи категоричен победител - смята доктор Баръш Достер - преподавател по политология в Университета „Мармара“ в Истанбул: За съжаление турското общество е много разделено...

обновено на 15.04.17 в 12:57

Е. Бозан: Положителен вот на референдума в Турция означава еднолично управление, което е фашизъм

Хората, които водят кампанията в полза на конституционните промени в Турция, черпят огромни държавни средства.Важното обаче е какво мислят хората за същината на тези предложения за промени в конституцията, каза Ерхан Бозан , който оглавява..

публикувано на 15.04.17 в 12:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преговори за продажба на "Гардиън" - най-стария неделен вестник в света

Собственикът на „Гардиън“ потвърди, че преговаря за продажбата на неделното си издание „Обзървър“, който е най-старият неделен вестник в света. Guardian Media Group е получила предложение от Tortoise Media, която иска да инвестира около 25 милиона паунда..

публикувано на 18.09.24 в 03:31

Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция

В рафинерия до Атина избухна пожар. Има пострадали.  Полиция блокира района до инцидента. Не са известни причините за пожара. Трима са леко пострадали и един е в тежко състоявие в болницата в Коринт, съобщават  гръцките власти.  Огънят не е достигнал до..

публикувано на 18.09.24 в 03:24

Столтенберг: Русия е силно зависима от Китай в оста срещу Запада

Москва е силно зависима от Пекин в изградената антизападна ос, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за вестник „Таймс“.  Йенс Столтенберг, който през октомври ще напусне поста си каза, че Владимир Путин ще плати цената за..

публикувано на 18.09.24 в 02:53

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование..

публикувано на 17.09.24 в 20:05