Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще обсъди развитието на ситуацията в Полша на следващото си заседание

Маргаритис Схинас
Снимка: ec.europa.eu

Европейската комисия не пожела да коментира по същество решението на полския президент Анджей Дуда да наложи вето на спорните правосъдни промени в страната. 

Говорителят на институцията Маргаритис Схинас обясни, че комисарите ще обсъдят развитието на ситуацията в Полша на своето следващо заседание в сряда:

Припомняме, че нашият първи зам.-председател Франс Тимерманс вече отправи покана за диалог миналата седмица към полските власти. Поканата още не е приета. Следим развитието на ситуацията в страната отблизо. Всички събития ще бъдат обсъдени в тяхната цялост от колегията на комисарите в сряда.

Полша е в предпоследна фаза на процедура за нарушение на върховенството на закона. Миналата седмица ЕК предупреди, че при липса на напредък е готова да поиска от правителствата на ЕС да отнемат правото на глас на Варшава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Анджей Дуда

Президентът на Полша Анджей Дуда наложи вето на две от спорните законови промени

Президентът на Полша Анджей Дуда наложи вето на две от спорните законови промени, които предизвикаха граждански протести. Върнатите промени засягат Върховния съд и Националния магистратски съвет , предаде Ройтерс. В продължение на дни хиляди поляци..

публикувано на 24.07.17 в 11:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хиляди без ток и проблеми с транспорта заради мощна буря във Великобритания

Бурята „Ашли“ връхлетя Британските острови с пълна сила.  Това доведе до отменени полети, излизащи от коритата си реки и очаквания за наводнения. Метеорологичната служба издаде „предупреждение за опасност за живота“ и прогнозира щети на сгради, прекъсване..

публикувано на 21.10.24 в 04:06
Саломе Зурабишвили

Президентът на Грузия с проевропейско послание преди изборите

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили отправи проевропейско послание по време на митинг на опозицията преди изборите в края на седмицата. Тя призова хората да гласуват срещу управляващата партия „Грузинска мечта“.   "Няма нищо по-ценно от свободата и..

публикувано на 21.10.24 в 03:07

„Кариера и живот - защо в България?“ - форум от платформата „България иска теб“

В неделя в сградата на Кралското географско дружество в Лондон се състоя форум на тема „Кариера и живот - защо в България?“, организиран от платформата „България иска теб“ (Bulgaria Wants You) на продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов.  Нашият..

публикувано на 21.10.24 в 02:54

Големи части от Куба остават без ток заради урагана "Оскар"

Големи части от Куба остават без ток заради урагана "Оскар", който достигна североизточните части на страната. Днес властите потвърдиха за частичен срив на мрежата в западните провинции на Куба, включително в столицата Хавана. Според Националния център..

публикувано на 20.10.24 в 22:14

Малко над 17 000 души гласуваха за районни кметове във варненските райони "Приморски" и "Одесос"

Изборният ден на частичния вот във Варна приключи, няма сигнали за нарушения.  За кмет на район "Одесос" са гласували 7 410 души - 10.99%. В най-големия район на Варна - "Приморски", 11,31% от имащите право на глас са отишли до урните, или 9 800..

публикувано на 20.10.24 в 21:46
Язовир

Иззеха 25 коша за улов на раци в язовир "Дяково"

25 коша за раци открили във водитe на язовир "Дяково" инспектори от сектор "Рибарство и контрол" - Кюстендил след извършени поредица от проверки на обекта, съобщаватот дирекцията. Използането на такава технология за улов е забранено. Екипите..

публикувано на 20.10.24 в 21:37

Приключил е огледът на жп прелеза в Трявна, където влак блъсна човек

Приключил е огледът на жп прелеза в Трявна, където по-рано днес влак блъсна мъж и той почина на място. Пътниците във влака, движил се от Горна Оряховица в посока Стара Загора, ще продължат, след като чакат вече четири часа. Влак блъсна човек на..

публикувано на 20.10.24 в 20:12