Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основният резултат от изборите в Германия: социалдемократите ще са в опозиция

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ден след парламентарните избори в Германия канцлерът Ангела Меркел отново повтори, че ще преговаря за съставяне на своя четвърти кабинет и със социалдемократите. Мартин Шулц, донесъл най-слабия резултат за партията си, днес за пореден път заяви категорично, че партията му ще остане в опозиция. Така пред християндемократите, които спечелиха вота с рекордно нисък резултат от едва 33%, тройната коалиция с либералите и Зелените остава единствена възможност за управление в рамките на новия Бундестаг.

Двамата основни опоненти – Ангела Меркел и Мартин Шулц – съобщиха резултатите от днешния анализ на изборите почти едновременно. Звучаха почти еднакво в благодарностите към партията си и съжалението за слабите резултати, постигнати по-малко от месец преди местния вот в Долна Саксония в средата на октомври. Като победител Меркел подаде ръка към три от шестте партии в новия Бундестаг:

Ще инициираме разговори с либералите и Зелените, но и със Социалдемократичната партия, защото е важно Германия да се управлява от добро и стабилно правителство. Чух добре критиката на социалдемократите.

Изговори я Мартин Шулц:

Като силна парламентарна опозиция ще върнем онази конструктивна политическа конфронтация, от която Ангела Меркел лиши Германия години наред със своята приспивателна политика.

В липсата на дебат Шулц вижда и вината за възхода на крайнодесните от „Алтернатива за Германия”, които са трета политическа сила в Германия. На места в източните провинции популистите дори са водеща партия. Водачът на листата Александър Гауланд обяснява защо:

В Източна Германия хората нямат чувство на политическа принадлежност към дадена партия, както е в западната част на страната. Освен това те все още не са осмислили падането на стената.

Медиите в Германия днес реагираха със съжаление за възхода на ксенофобската партия с красноречиви заглавия: „Рязък завой надясно” и „Тези избори промениха Германия”. С известна доза злорадство съобщават и за първото разцепление в „Алтернатива за Германия” още преди конституирането на парламента. Председателката на партията Фрауке Петри изненадващо отказа да се причисли към фракцията в Бундестага и с това подхранва теориите за разпад на популистите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с правителствените ръководители на Полша, Чехия, Австрия и Словакия. "На първо време можем да мобилизираме 10..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на законопроекта - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви: "Целта на този закон е да защитава..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че в началото на миналата година са предоставили на печатницата на БНБ изискванията за хартията,..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му стана ясно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по..

публикувано на 19.09.24 в 19:57

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на "Дондуков" 2 са били обсъдени възможните терени, на които да се изгради музикалното съоръжение, така..

публикувано на 19.09.24 в 19:40

Регионалната комисия на НС прие законови промени, насочени срещу изборния туризъм

Парламентарната комисия по регионалната политика и местното самоуправление прие на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които целят да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм".  Мнозинството в комисията се обедини около предложението гражданите със заличен единствен постоянен адрес..

публикувано на 19.09.24 в 19:26

Удължават с още месец забраната за износ на инсулинови лекарства

Забраната за износ на инсулинови лекарства и някои видове антибиотици се удължава с още един месец от утре.  Заповедта е издадена от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Ограничението за износ на инсулинови лекарства и някои антибиотици действа от повече от 9 месеца и беше въведено заради затруднения на хората да намерят необходимите им..

публикувано на 19.09.24 в 19:22