Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 2-8 септември

Световно първенство по спортно катерене в Инсбрук, Австрия
Снимка: Innsbruck 2018 - IFSC Climbing World Championships



Двама български бегачи изминаха забележителните 360 км с 26 хиляди метра положителна денивелация в състезанието Swiss Peaks Trail в Швейцарските Алпи. Пирин Галов и Анета Ралчева стартираха на 2 септември, в 13 ч. 360 км е дължина, която за първа година е включена в това състезание. Системата за проследяване на състезателите, обаче, претърпя срив още в самото начало. Затова подробности за представянето на нашите бегачи засега няма. Пред БНР Галов и Ралчева съобщиха, че са изминали трасето, съответно за 118 часа и за 129 часа. 

Цялото интервю с двамата ултрабегачи можете да чуете в звуковия файл. 

Победител в 360-километровата дистанция е Патрик Бохард, с време 86 ч и 25 мин.

Утре стартира Tor des Geants - 340 км, с 24,000 м положителна денивелация в Италианските Алпи, около долината Аоста. Сред участниците в този ултрамаратон са Константин Атанасов, Никола Николов и Илиян Витков. Очаква се тримата българи да завършат до 15 септември. 

ДУНАВ УЛТРА
На 7 септември беше даден старт на велопрехода Дунав Ултра по най-дългия велосипеден туристически маршрут в България (670 км). Той започва във Видин и завършва в село Дуранкулак.
Тази година форматът позволява както индивидуално, така и групово участие, като условието е всеки колоездач да е 100% на собствен ход и на велосипед. Маршрутът преминава през 90 населени места и различни забележителности. На няколко ключови точки които трябва да съберат печати и да стигнат до Дуранкулак до 5 дни след началото. 
Една от основните цели на велопрехода е да популяризира велотуризма и историческите обекти по поречието на река Дунав.

СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО КАТЕРЕНЕ
От 6 до 16 септември в Инсбрук, Австрия се провежда Световното първенство по спортно катерене за мъже и жени. Над 500 състезатели от 57 страни се състезават в дисциплините трудност, боулдър, скорост и комбинация. 
Участват най-добрите в състезанията по катерене. Сред тях е и соченият за най-добър катерач в света - Адам Ондра.
Първенството е първата проверка за мъжете и жените на олимпийския формат - комбинацията (трудност+боулдър+скорост), така че интересът е голям - 173 състезатели ще участват в тройната дисциплина. 
България е представена с двама състезатели в дисциплината боулдър - Петър Иванов и Никола Петров.

В края на миналата седмица Петър Иванов спечели сребърен медал на Европейското първенство по боулдър за юноши и девойки в Брюксел. Само един опит повече за зона го остави след големия му съперник - Филип Шенк от Италия, в групата на 18-19-годишните. 
Над 300 катерачи мериха сили на първенството в Брюксел, сред тях бяха и 9 български младежи - Стоян Петров, Матей Мицев и Ерика Велев участваха при 16-17-годишните, а при 14-15-годишните страната ни беше представена от Петър Атанасов, Христо Урумов, Димитър Русев, Иван Бончев и Йоанна Недялкова.
В групата на 14-15 г. Петър Атанасов зае 5-о място. Останалите български състезатели в групата заеха, съответно: Димитър Русев - 10-о място, Христо Урумов - 20-о място, Иван Бонев - 44-о място, в конкуренцията на 56 състезатели.
Голямата изненада е шампионът Грузитис Едвардс от Латвия, за когото това беше първи подиум в неговата кариера. В класирането по нации България е на 8-о място.
В общото класиране трудност+боулдър+скорост от европейските първенства през 2018 г. Петър Иванов е 1-ви при юношите 18-19 г., а Петър Атанасов - 2-ри в групата 14-15 г.

ЗА РЕКОРДА НА БОЖИДАР АНТОНОВ ПО КОМ-ЕМИНЕ
5 часа е времето, с което планинският бегач Божидар Антонов е подобрил рекорда на Кирил Николов-Дизела по Ком-Емине от 2015 г. 
В средата на миналия месец Антонов е изминал 600-километровото трасе за 4 дни 8 часа 27минути. Точното време беше съобщено едва сега по решение на екипа му. От там обясниха, че са искали да съберат цялата информация и снимки в късометражен филм. В постижението са били вложени "много енергия и малко пари в преодоляването на различните трудности по време на прехода. Минимализирнето на екипа и пейсърите (помощните бегачи) очакваше финал без почести. Поради тази причина много наши приятели, познати и последователи нямаха възможността да се докоснат до Божидар по време на прехода. Идеята ни беше чрез скромна прожекция да обявим времето на рекорда... Защото, макар рекорда да се постави за 4 дни нашите ангажименти около него продължиха около месец след това!" - написаха от екипа на бегача в социалните мрежи. Целта им е била да покажат, че не са нужни огромни средства за постигането на една дългогодишна мечта. Бюджетът на събитието е бил 900 лв. Любопитното е, че Божидар се е хранил само с храна от растителен произход и не е вземал добавки.
Филмът за приключението по Ком-Емине, който беше представен в началото на седмицата. Той ще бъде публикуван в Интернет с прикрепена виртуална дарителска сметка. С парите ще бъде подпомогнато изграждането на изгорялата през 2017 г. хижа Кашана. 

АЛИПНИЗЪМ 
Сноубордистът Владимир Павлов обяви, че не е събрал нужните средства, за да замине този сезон за Хималаите. Плановете му да изкачи без допълнителен кислород 8-хилядния връх Шиша Пангма и да се спусне от него с борд остават за догодина. 37-годишният българин продължава кампанията за набиране на средства. Той иска да бъде първият човек в света, който кара сноуборд от този връх, както и първият българин, който се спуска със сноуборд от над 8000 метра.
Двама руски алпинисти планират да се спуснат със ски от 8-хилядния връх Анапурна в Хималаите. Тази седмица Виталий Лазо и Антон Пуговкин обявиха подробности по проекта си, нарече “Фрийрайд в зоната на смъртта”. Те искат за 2,5 години да изкачат петте най-високи върха в света (Манаслу, Анапурна, Нанга Парбат, Еверест и К2) без допълнителен кислород и да се спуснат със ски. 
Целта на този некомерсиален проект е да насърчи чистия спортен алпинизъм и да покаже докъде могат да стигнат човешките възможности на подобни височини.
Миналата година двамата руснаци изкачиха Манаслу (8163 м) без допълнителен кислород и се спуснаха със ски от самия връх. 

Във вторник към връх Манаслу в Хималаите замина полска експедиция. 7 алпинисти ще пробват да изкачат в алпийски стил осмия по височина връх на планетата по североизточната му стена, по маршрута на легендарните свои сънародници Артур Хайзер и Йежи Кукучка от 1986 г.

Чешките алпинисти Марек Холичек и Томаш Петричек се наложи да прекратят атаката си на Нанга Парбат, след като достигнаха точка на 300 метра под 8-хилядния връх. Двамата изкачваха в продължение на 6 дни по Рупалската стена. През това време те загубиха почти всико от багажа си. Чехите планираха да изкачат върха по Рупалската стена без допълнителен кислород и да се спуснат от запад по Диамирския склон. По същия маршрут през 1970 г. минават братята Меснер - за Гюнтер Меснер това изкачване се оказва последно, а за превърналия се по-късно в най-добрия алпинист в света Райнхолд Меснер се оказва началото на безкрайни обвинения за смъртта на брат му.
Швейцарският планински водач Андреас Щайндл е поставил в края на август нов скоростен рекорд за изкачване и слизане от 4-хилядния връх Матерхорн през ръба Хьорнли, стана ясно преди дни. Щайндл е стартирал от църквата в Цермат и е финиширал за 3 часа и 59 минути. Това е с 20 минути по-бързо от досегашния рекорд, който беше поставен преди 7 години, отново от него. 29-годишният швейцарец е роден именно в Цермат и има 88 изкачвания на Матерхорн.

79-годишният испанец Карлос Сория се връща при Дхаулагири, Хималаите в последен опит да изкачи върха. За последните близо 3 десетилетия Сория успява да стъпи на 12 от 14-те най-високи върха на планетата и иска да стане най-възрастният човек, събрал т.нар. "Хималайска корона". 10 от осемхилядниците испанецът изкачва на възраст над 60 години. Остават му Шиша Пангма и Дхаулагири. 
Забележителното е, че това е девети опит на Сория да изкачи Дхаулагири. Испанецът вече обяви, че това ще е и последният му. Сория няма спонсор и сам финансира експедицията си. Ако успее да изкачи върха тази есен, напролет ще атакува и Шиша Пангма, последният от "Хималайската корона" за него. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 пилоти ще участват в първото състезание по офроуд в Северозападна България

Състезание по траялен офроуд ще се проведе следващата събота и неделя, 5 и 6 октомври, в монтанското село Мърчево. Проявата се организира за първи път на това място. 30 пилоти от цялата страна, и екипаж от Гърция, са заявили участие в проявата.  Състезанието е част от организацията за провеждане на европейско първенство по траялен офроуд в България..

публикувано на 02.10.24 в 13:46
Илия Груев-младши

Националът Груев с контузия в Англия

Футболистът на Лийдс Илия Груев получи контузия в коляното и бе сменен още в 19-ата минута по време на гостуването на Норич (1:1) в осмия кръг на Чемпиъншип. Българинът получи медицинска помощ на терена, но не успя да продължи участието си в мача. Подробности за състоянието засега не се съобщават. Груев е сред избраниците на националния селекционер..

публикувано на 02.10.24 в 06:19
Борусия вкара 7 гола на Селтик.

Гръмки победи за Дортмунд, Барселона, Сити, Интер и Брест в ШЛ

Борусия (Дортмунд) постигна гръмка победа със 7:1 над шотландския първенец Селтик (Глазгоу) и вече има 6 точки, както и най-добра голова разлика 10:1 след първите девет мача от втория кръг на Шампионската лига. Хеттрик за жълто-черните от Дортмунд постигна Карим Адейеми, а два гола добави лятното попълнение Серху Гираси. По веднъж се разписаха Емре Джан..

публикувано на 02.10.24 в 06:13
Арсенал - ПСЖ  2:0

Резултати от втория кръг в основната фаза на Шампионската лига

Резултатите в 9-те мача от втория кръг на основната фаза на Шампионската футболна лига: Залцбург - Брест  0:4 Щутгарт - Спарта Прага  1:1 Арсенал - Пари Сен Жермен  2:0 Леверкузен - Милан   1:0 Барселона - Йънг Бойс    5:0 Дортмунд - Селтик   7:1 Интер - Цървена звезда   4:0 ПСВ Айндховен - Спортинг Лисабон   1:1 Слован Братислава - Манчестър..

публикувано на 01.10.24 в 23:54
Президентът на федерацията Илияна Раева.

Федерацията извади Елвира Краснобаева от националния отбор

Федерацията по художествена гимнастика реагира със съобщение за желанието на Елвира Краснобаева да не се състезава за България, изтъквайки като причина семейни обстоятелства, потвърдено писмено от нейната майка и законен представител Александра Чернишева,  Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си..

публикувано на 01.10.24 в 16:10
Станислав Митков спечели сребърен медал на СП по таекуондо при младежи

Станислав Митков спечели сребърен медал на СП по таекуондо за младежи

Станислав Митков спечели сребърен медал на световното първенство по олимпийско таекуондо за младежи и девойки, което се провежда в Корвя. Състезателят на ВенциславСоколов отстъпи с 0:2 рунда във финала в категория 63 килограма пред  корееца Джунг Джебин. Преди да стигне до двубоя за титлата представителят на клуб „Ахил“ записа 5 победи – над Кога..

публикувано на 01.10.24 в 13:24
Елвира Краснобаева

БФХГ ще излезе с официална позиция по случая "Елвира Краснобаева", след като проведе УС

Ръководството на Българската федерация по художествена гимнастика ще излезе с официална позиция по случая „Елвира Краснобаева“, след като проведе управителен съвет, съобщиха от централата специално за БНР. Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си Припомням, че снощи гимнастичката публикува в..

публикувано на 01.10.24 в 12:00