Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове - 23-29 септември

Снимка: Кремена Данева

Ултрабегачът Краси Георгиев продължава своето 55-часово предизвикателство в Градската градина в Пловдив. Съпровождан от над 100 деца, Краси стартира вчера в 10 часа. Той ще тича повече от две денонощия, за да събере пари за спортни инициативи на децата, преборили онкологични заболявания, както и да насърчи повече хора да намерят своето предизвикателство. Средната му скорост е 9 км/ч.

В Испания се провежда най-дългото състезание от Световните серии по скайрънинг - Ултра Пиринеи. Трасето е с дължина 110 км и вертикално изкачване близо 6700 метра.
Поредната надпревара от Националния ни шампионат по скайрънинг също се провежда днес - "Беласица Скайрън" е с две трасета - „дълго“ ( 67 км и 2810 м денивелация) и „късо” (32,9 км с 1910 м общо изкачване), Утре пък ще се проведе традиционното скоростно изкачване на вр. КОнгур в Беласица за бегачи и велосипедисти.
Също утре районът на Белоградчишките скали ще бъде домакин на състезанието по планинско бягане – Боровица Ултра. Тазгодишното издание ще предизвика участниците в три дистанции – 50 км, 30 км и 10 км.
В традиционното планинско бягане “Витоша - моята планина”, което ссе проведе миналата неделя, Димчо Мицов дублира победата си от миналата година, а челните позиции бяха заето от едни от най-добрите ни атлети - Иво Балабанов, Йоло Николов, Кирил Николов-Дизела, Александър Спасов. Кристина Иванова постави нов рекорд при жените.
Катерачна среща, която е и държавно първенство по скално катерене, се провежда в момента до село Брезе, община Своге. За целта е разработен нов катерачен обект по скалите. Новите маршрути са от различна категория на трудност, от 5b+ до 8a/8a+. Има непреминати маршрути, като някои от тях може да са дори и с по-висока категрия. Съдийският състав е Николай Петков, Мартин Пенков, Елисавета Първанова и Виктория Пенкова. Резултатите се очаква да бъдат обявени утре.
Днес официално беше открит новоизграденият заслон „Кончето“ в Пирин. Благотворителната кампания на асоциацията “Планини и хора” продължи близо две години. Над един тон материали и инструменти бяха качени на гръб и още три и половина тона - с хеликоптер. 300 дарители и над 200 доброволци участваха в мащабната обществена кауза, която успя, благодарение на планинарите.
Легендарният испанец Карлос Сория пристига в България. На 29 октовмри той ше изнесе лекция и ще разговаря с публиката на Форум Дълголетие в София. В момента 79-годипният Сория се аклиматизира във височинните лагери на осемхилядния връх Дхаулагири (8167 м) в Хималаите. Това е девети опит на упорития испанец за този връх, който е предпоследен за него до събиране на Хималайската корона, включваща 14-те най-високи върха на планетата. 10 от тях Сория изкачва на възраст над 60 години, а на Еверест стъпва, когато е на 76.
На Дхаулагири са и двамата алпинисти-скиори - германецът Herbert Hellmuth и руснакът Сергей Бранов, които възнамеряват да изкачат върха и да се спуснат от него заедно със ски - нещо, което не е правено никога досега от Дхаулагири. Подобни амбиции има за още два осемхилядника този сезон. Американците Hilaree Nelson и Jim Morrison смятат да сторят това от Лхотце, а руснаците Антон Пуговкин и Виталий Лазо - от Анапурна, като двамата смятат да изкачат върха без допълнителен кислород.
От 25 септември досега над 60 души са успели да изкачат осмия по височина връх на планетата Манаслу (8163 м) в Непал. Първи на върха стъпиха четирима шерпи, които фиксираха въжетата, а сред алпинистите първи бяха Моезис Фиамонсини (Moeses Fiamoncini) от Бразилия и Серхи Минготе Морено (Sergi Mingote Moreno) от Испания. Манаслу е третият осемхилядник за Серхи Минготе за тази година, след като лятото той успя за една седмица да изкачи Броуд Пик и К2. Каталунецът изпълнява амбициозен проект 3x2x8000, в рамките на който смята да изкачи за една година и без допълнителен кислород шест от най-високите върхове в света, разпределени в 3 експедиции по два върха. Минготе е обект на излседователски проект на испански учени, които проучват влиянието на височината и липсата на кислород върху тялото.
Сред изкачилите Манаслу е и известната полска пътешественичка и журналистка Моника ВиткОвска, обиколила над 180 страни по света и стъпила на Еверест, Броуд Пик и редица други върхове. Тя е била съпровождана на Манаслу от сънародничката си - алпинистката Йоанна Козaнечка, която пък е финалист в десетки ултрамаратони. Експедицията на двете полякини се нарича “Две жени на Манаслу”.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Григор Димитров

Контузия спря Григор Димитров на „Уимбълдън“

Григор Димитров бе принуден да се откаже заради контузия в първия сет на мача си срещу руснака Даниил Медведев от четвъртия кръг на Откритото първенство на Великобритания. Петият в схемата Медведев водеше с 5:3 след 35 минути игра в първата част на Корт №1, когато българският тенисист трябваше да приключи участието си. Димитров, който за..

публикувано на 07.07.24 в 21:29
Стефка Костадинова

Стефка Костадинова за рекорда: Радвам се, човешките възможности са без граница

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова коментира подобряването на световния рекорд в скока на височина при жените, който 37 години бе нейно притежание. Украинката  Ярослава Магучих подобри постижението на българката, записвайки 210 см  на турнира от Диамантената лига във френската столица Париж. Падна легендарният световен..

публикувано на 07.07.24 в 19:41
Пламена Миткова

Пламена Миткова дебютира с второ място в Диамантената лига

Световната шампионка за девойки до 20 години в скока на дължина Пламена Миткова зае второ място при дебюта си в турнирите от Диамантената лига по лека атлетика. Във френската столица Париж Миткова записа 6.78 метра. Българката постигна резултата при втория си опит, а след това записа още два успешни скока за 6.44 и 6.60 метра. Постижението..

публикувано на 07.07.24 в 19:16
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън с рекордна победа на "Силвърстоун"

Британският пилот на Мерцедес Люис Хамилтън спечели състезанието от Формула 1 за Голямата награда на Великобритания на пистата "Силвърстоун". Това бе рекордна девета победа на тази писта за седемкратния световен шампион, както и негова 104-а тв кариерата. Хамилтън дълго чака за този триумф, тъй като последната му победа датираше от края на..

публикувано на 07.07.24 в 18:55
Янаки Милев

Милев и Несторов с победи на силни турнири

Националът за Купа "Дейвис" Янаки Милев започна с победа в квалификациите на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Брауншвайг (Германия) с награден фонд 148 625 евро. Милев победи на старта номер 215 в световната ранглиста Франко Агаменоне (Италия) с 4:6, 6:1, 7:5. Срещата продължи точно два часа. Агаменоне е шампион през..

публикувано на 07.07.24 в 18:44
Славко Винчич

Словенец ще ръководи полуфинала между Испания и Франция

Словенският съдия Славко Винчич беше избран от УЕФА да ръководи първата полуфинална среща от европейското първенство по футбол между отборите на Испания и Франция. Мачът ще се играе на 9-ти юли от 22 часа българско време на стадион "Алианц Арена" в Мюнхен. От страничните линии ще му помагат Томаж Кланчник и Андраж Ковачич, а четвърти съдия е..

публикувано на 07.07.24 в 18:41

Падна легендарният световен рекорд на Стефка Костадинова

Последният български световен рекорд в атлетиката - 37-годишното върхово постижение на Стефка Костадинова в скока на височина от 2.09 метра падна. Подобри го украинката Ярослава Магучих. Световната и европейска шампионка от Украйна, която е само на 22 години, скочи 2.10 метра от първи опит на турнира от Диамантената лига в Париж и сложи край на..

публикувано на 07.07.24 в 18:13