Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите в Бавария - наказателен вот за управляващите в Берлин

| обновено на 14.10.18 в 19:11
3
Маркус Зьодер гласува
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прогнозите на социолозите за катастрофално представяне на Християнсоциалния съюз на регионалните избори в Бавария са на път да се сбъднат. Доминиращият десетилетия наред ХСС губи над 10% от подкрепата си в сравнение с вота преди пет години, а с това и абсолютното си мнозинство. Така в Мюнхен предстоят коалиционно управление или нови избори.

Наказателен вот за управляващите в Берлин – така може да се обобщи изходът от баварските избори според първите прогнозни резултати. Управляващият консервативен ХСС печели едва 35,5 % от гласовете, а коалиционният партньор на канцлера Меркел в Берлин, социалдемократите, се сриват до 9,5% %, двойно по-малко в сравнение с преди пет години. Очевидно много традиционно консервативно настроени баварци, разочаровани от ХСС, са гласували за Зелените, които са втора политическа сила с 19 %. Баварската партия „Свободни избиратели”, която се смята за потенциален коалиционен партньор на ХСС, влиза в местния парламент с 11,5 %. За бъдещата управляваща коалиция в Мюнхен е важно, дали свободните демократи ще успеят да прескочат пет процентвата бариера. Засега те получават подкрепата на 5 % от баварците. Баварската конституция ограничава до четири седмици времето за съставяне на правителство. След този срок трябва да се произведат нови избори.

За първи път в ландтага в Мюнхен с 11 % влиза и крайнодясната „Алтернатива за Германия”, която на миналогодишните федерални избори привлече много консервативни избиратели от ХСС.

Още на федералните избори преди година ХСС регистрира значителен спад с подкрепа под 40%. В резултат на този вот днешният федерален вътрешен министър и председател на партията Хорст Зеехофер и баварският министър-председател Маркус Зьодер влязоха в унищожителна битка помежду си, която продължава и днес с взаимни обвинения, кой носи отговорност за катастрофалните изборни резултати. Скандалите, които предизвика Зеехофер в Берлин, подкопават доверието и в кабинета на канцлера Меркел, който година след изборите не може да премине към изпълнение на програмата си. Остава отворен въпроса, дали и кой – Зеехофер или Зьодер – ще подаде оставка и как ще се отрази това на Ангела Меркел и трудно съставения й кабинет.

Малко над девет милиона и половина баварци гласуваха днес за нов местен парламент. Очаква се резултатите от вота да имат отражение и върху работата на правителството в Берлин.

Маратон и избори – под това мото протече днешният слънчев ден в баварската столица Мюнхен. Според социолозите хубавото време е нож с две остриета, защото може да увеличи, но и да намали традиционно високата избирателна активност. Със сигурност доминиращият от десетилетия в Бавария ХСС ще загуби абсолютното си мнозинство, което тук се смята за политическа катастрофа. 

Министър-председателят Маркус Зьодер отдава този спад в подкрепата на непрестанните скандали в правителството в Берлин. С рекордно нисък резултат от вота вероятно ще излязат и социалдемократите, които са коалиционен партньор на ХДС/ХСС в Берлин. Политическите наблюдатели смятат, че слабият изборен резултат на управляващите подкопава доверието и в кабинета на канцлера Меркел, която трябва да издържи след две седмици пореден тест на регионалните избори в провинция Хесен. С проевропейска кампания Зелените се очертават като втора политическа сила в традиционно консервативната Бавария с близо 20% подкрепа. Баварският парламент е поредният, в който ще влезе крайнодясната „Алтернатива за Германия” с около 10% от гласовете.

Днешните регионални избори в най-голямата германска провинция Бавария са тест за стабилността на управляващата коалиция в Берлин.

От 1957 г. ХСС управлява почти без прекъсване с абсолютно мнозинство. Днес това ще се промени, показват всички допитвания. Едва 33% подкрепа се очаква да получи партията на министър-председателя Маркус Зьодер след 47,7% преди пет години. Вина за очаквания провал, по думите му, носи коалицията в Берлин с ХДС на Ангела Меркел и социалдемократическата партия:

"На 14-и октомври няма да раздаваме оценки на управляващите в Берлин и няма да спасяваме нечии политически кариери", заяви Зьодер пред избиратели в опит да наложи ХСС като единствено добрата за бъдещето на Бавария партия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с правителствените ръководители на Полша, Чехия, Австрия и Словакия. "На първо време можем да мобилизираме 10..

публикувано на 19.09.24 в 21:01

Комисията по културата и медиите не прие законопроекта за чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите обсъди на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти на "Възраждане" и не го прие. Само двама депутати гласуваха "за", шестима - "против" и двама - "въздържал се". Вносителят на законопроекта - лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, заяви: "Целта на този закон е да защитава..

публикувано на 19.09.24 в 20:26

ЦИК опроверга твърдението, че хартията за машинно гласуване не съответства на изискванията

Централната избирателна комисия опроверга твърдението на изпълнителния директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, че хартията, която ще бъде използвана за машинно гласуване на изборите на 27 октомври, "не съответства на изискванията".  От ЦИК заявяват, че в началото на миналата година са предоставили на печатницата на БНБ изискванията за хартията,..

публикувано на 19.09.24 в 19:59
Джевдет Чакъров

Чакъров: Начело с почетния председател стартирахме консултациите за листите на кандидат-депутатите

Ръководството на ДПС, начело с почетния председател Ахмед Доган, започна консултации за листите с кандидати от коалицията "Алианс за права и свободи", заяви на брифинг тази вечер един от п редседателите на Движението Джевдет Чакъров. От думите му стана ясно, че почетният председател ще даде изявление пред медиите, след като приключи процесът по..

публикувано на 19.09.24 в 19:57

Изграждането на нова концертна зала в София е обсъдено на среща в президентството

Координацията на институциите по проекта за строежа на нова концертна зала в София е била обсъдена на среща в президентството. В нея са участвали кметът на София Васил Терзиев и министърът на младежта и спорта Георги Глушков.  На работната среща на "Дондуков" 2 са били обсъдени възможните терени, на които да се изгради музикалното съоръжение, така..

публикувано на 19.09.24 в 19:40

Регионалната комисия на НС прие законови промени, насочени срещу изборния туризъм

Парламентарната комисия по регионалната политика и местното самоуправление прие на второ четене промени в Закона за гражданската регистрация, които целят да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм".  Мнозинството в комисията се обедини около предложението гражданите със заличен единствен постоянен адрес..

публикувано на 19.09.24 в 19:26

Удължават с още месец забраната за износ на инсулинови лекарства

Забраната за износ на инсулинови лекарства и някои видове антибиотици се удължава с още един месец от утре.  Заповедта е издадена от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Ограничението за износ на инсулинови лекарства и някои антибиотици действа от повече от 9 месеца и беше въведено заради затруднения на хората да намерят необходимите им..

публикувано на 19.09.24 в 19:22