Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдбата на болница "Лозенец" остава неясна въпреки решението на здравната комисия

Снимка: БГНЕС

Съдбата на болница "Лозенец" все още не е ясна след решението на здравната комисия от вчера, тя да продължава да се управлява от Министерски съвет – това коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на ресорната комисия и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя припомни становището на премиера, че правителството няма капацитет да поддържа болницата. В същото време, ако се осъществи идея за прехвърлянето ѝ към Софийския университет, то това трябва да стане с натрупаните ѝ дългове:

"И днес премиерът е потвърдил, че Министерски съвет няма капацитет да управлява болница и в това аз не виждам нищо лошо, защото така или иначе болницата досега е била към Министерски съвет, но вероятно не е била добре контролирана, щом е натрупала такива задължения. Може да се търси друго решение. Вчера се чу предложение примерно от Софийски университет да я вземат като болница към тях. Ако те са склонни да приемат болницата с пасивите и негативите, това също може да се случи. Имаме такива случаи. Болница "Света Марина" е болница към Медицински университет-Варна".

Даниела Дариткова подчерта, че идеята за педиатрична болница не е затворена страница:

"Аз искрено вярвам, че това е началото наистина на един разговор, който ще ускори идеята за създаване на Национална педиатрична болница, защото тя витае в общественото пространство много време и се постави съвсем остро сега в контекста на случая с болница "Лозенец". Вярвам, че това ще бъде наистина поводът тази идея да изкристализира и да намери своето по-скорошно решение".

По-рано в интервю за БНР Дариткова определи като фалшива новина информациите, че целта на закриването на болница „Лозенец“ е да бъде отстранен нейният директор проф. Любомир Спасов, който я оглавява вече 20 години.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бойко Борисов заяви, че ще се съгласи болница "Лозенец" да не се трансформира в детска

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще се съгласи правителствената болница "Лозенец" да не се трансформира в детска, но ще настоява тя да е под шапката на Министерството на здравеопазването: "Виж, това да ви кажа не съм го очаквал, защото от една страна е..

публикувано на 14.12.18 в 13:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Преговори за продажба на "Гардиън" - най-стария неделен вестник в света

Собственикът на „Гардиън“ потвърди, че преговаря за продажбата на неделното си издание „Обзървър“, който е най-старият неделен вестник в света. Guardian Media Group е получила предложение от Tortoise Media, която иска да инвестира около 25 милиона паунда..

публикувано на 18.09.24 в 03:31

Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция

В рафинерия до Атина избухна пожар. Има пострадали.  Полиция блокира района до инцидента. Не са известни причините за пожара. Трима са леко пострадали и един е в тежко състоявие в болницата в Коринт, съобщават  гръцките власти.  Огънят не е достигнал до..

публикувано на 18.09.24 в 03:24

Столтенберг: Русия е силно зависима от Китай в оста срещу Запада

Москва е силно зависима от Пекин в изградената антизападна ос, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за вестник „Таймс“.  Йенс Столтенберг, който през октомври ще напусне поста си каза, че Владимир Путин ще плати цената за..

публикувано на 18.09.24 в 02:53

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование..

публикувано на 17.09.24 в 20:05