Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фабрика за тютюн договори 500 тона износ за Хашемитското кралство

Радев и крал Абдула II обсъдиха сътрудничество в отбраната и сигурността

Президентът иска у нас център за подготовка на спецчасти, като този в Йордания

| обновено на 16.12.18 в 18:15
7
Румен Радев и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония.
Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев разговаря днес с краля на Йордания Абдула II в Аман.

Двамата обсъдиха сътрудничеството между двете държави в сферата на отбраната и сигурността, както и ситуацията в Близкия изток и проблема с бежанците.

След конфликта в Сирия Йордания е подслонила над триста хиляди бежанци.

"Затова Йордания трябва да бъде подкрепяна - от България и от страните от ЕС, защото това е една бариера за нелегалната миграция. Йордания води успешна борба с тероризма, успешна борба с нелегалният трафик на оръжие, изобщо Йордания е един остров на стабилността, на който ние можем да разчитаме тук, в района на Близкия изток", каза Радев.

Икономическото сътрудничество също беше във фокуса на разговорите на президента и на краля.

"Имаме амбицията да направим нещо  повече за коопериране на военната индустрия на двете държави, за обмен на технологии, създаване на съвместни предприятия. Сигурността е приоритет тук", каза още той.

България и Йордания ще си сътрудничат и в борбата с тероризма и радикализацията.

"Лично има готовност крал Абдула да ни подкрепи и за законодателни промени, които да противодействат на радикализацията. В Йордания този въпрос е решен на много сериозно ниво, на ниво Конституция", каза Радев.

Днес не беше първата среща на Радев и Абдула Втори. През 2001 г. кралят посещава авиобаза „Граф Игнатиево“, докато Радев е началник-щаб на авиобазата.

"София Тех парк” ще работи заедно с най-големия линеен ускорител в Близкия Изток - СЕЗАМ, а българска компания ще изнася 500 тона тютюн за Йордания. Това беше договорено на българо-йорданския бизнес форум в Аман. Това стана в рамките на визитата на президента Румен Радев в Йордания и преди неговата среща с крал Абдула Втори. 

В рамките на форума фабриката за тютюн „Първомай БТ“ договори износ на 500 т тютюн да Йордания, договорен бе меморандум за сътрудничество между „София Тех парк“ и международния център за научни изследвания СЕЗАМ и бяха подписани меморандуми за сътрудничество от Хасковската търговско-промишлена палата с Аманската търговска камара и с Бизнес асоциацията „Европа-Йордания“.

Президентът подчерта, че за страната ни е много важно развитието на търговските и икономическите връзки с Хашемитското кралство. България разполага с предимства да бъде производствена база за йордански компании, както и врата за йордански продукти към ЕС, каза президентът. Той увери, че сме готови да подкрепим нови бизнес инвестиции, както и разширяването на присъствието на йорданския бизнес в България.

„Ако можем да стигнем до практически решения и с бизнеса, така че да имаме още по-добри контакти, да основаваме съвместни компании, заедно да се явяваме на пазарите - ние в Близкия изток, Йордания съответно в Европейския съюз“, каза Радев преди откриването на форума.

Радев добави, че имаме много изгоден данъчен и инвестиционен режим, което ни прави привлекателна и конкуретна дестинация за инвестиции в Европа. Увери, че сме готови да подкрепим нови бизнес-инвестиции, както и разширяване на присъствието на йорданския бизнес в България.

В рамките на посещението си президентът посети и Центъра за подготовка на специалните сили в Йордания. По думите на Румен Радев центърът е на високо професионално ниво, Йордания е натрупала реален опит в тази сфера, който България може да използва за разработване на проект за изграждане на подобна структура у нас. Това е от стратегическо значение за всяка модерна страна, допълни президентът. 

„Не става въпрос само за стандартна подготовка, а за използване и внедряване на нови технологии, които стават все по-сложни, а начинът им на използване и обучението на хора са решаващи за изграждане на съвременни способности“, заяви Румен Радев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Румен Радев в Йордания: Трябва да инвестираме в наука и в лаборатории за научни изследвания

"Трябва да инвестираме в наука и в лаборатории за научни изследвания" – това каза президентът Румен Радев, след като посети международния изследователски център СЕЗАМ в Йордания. Той е учреден от девет държави в региона. Центърът е единственият по..

публикувано на 15.12.18 в 18:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новородено бебе беше намерено до контейнер в силистренско село

Новородено бебе, намерено до контейнер в силистренско село, е настанено в неонатологично отделение След сигнал, получен на телефон 112 днес, в село Водно, община Дулово е било намерено новородено бебе до контейнер за отпадъци. Благодарение на..

публикувано на 12.09.24 в 19:40

СОС даде разрешение на директора на "Шейново" за извънсъдебно споразумение за разменените бебета

Директорът на столичната АГ болница "Шейново" има разрешение да сключи извънсъдебно споразумение за обезщетяване на едно от семействата на разменените преди две години бебета. Разрешението беше дадено на заседание на Столичния общински..

публикувано на 12.09.24 в 19:09
Християн Мицкоски

Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си членовете на общата българо-македонска историческа комисия

Властта в Скопие ще разследва как са харчили хонорарите си доскорошните членове от страна на Република Северна Македония на съвместната комисия за общата ни история. Това заяви премиерът на РСМ Християн Мицкоски в отговор на публикувана днес позиция на..

публикувано на 12.09.24 в 19:00

До остров Левкада потъна лодка с българи, спасени са

До остров Левкада потъна лодка с българи, които са спасени. Властите разследват причините за инцидента. Потъналата лодка до Левкада е била под гръцки флаг, а шестимата пътници - българскси туристи, които са я наели за разходка в морето, съобщава местен..

публикувано на 12.09.24 в 18:48
Надежда Радулова

Надежда Радулова: "Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта

"Градинарят и смъртта" е разказ за загубата, но и за даровете на смъртта, за това което всяка среща с ръба, с брега, на който идва лодкаря, всички знаем, кой е лодкарят, ни дава. Даровете един, от които е много важен е да приемеш смъртта, да се..

публикувано на 12.09.24 в 18:43

Костадин Филипов: Гордана Силяновска-Давкова може би се опитва да играе ролята на "доброто ченге"

Може би Гордана Силяновска-Давкова се опитва да играе ролята на доброто "ченге" , а Християн Мицкоски е лошото, позната схема от дипломацията, която не винаги носи резултат. Така коментира пред БНР журналистът Костадин Филипов предстоящото идване в..

публикувано на 12.09.24 в 18:40
Товарен кораб, превозващ пшеничено зърно за Египет, беше ударен от руска ракета, 12.09.2024 г.

Руска ракета е ударила кораб с пшеница в Черно море

Руска ракета е ударила натоварен с пшеница кораб в Черно море, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.  По предварителна информация ударът е бил веднага след напускането му на украинските териториални води, близо до устието на река Дунав в..

публикувано на 12.09.24 в 17:49